Sony Ericsson P910: rychlý make-up (test)

Nejlepší současný chytrý telefon se dočkal nástupce. Sony Ericsson P910 nabídne sice malou, ale plnohodnotnou klávesnici, několikrát větší paměť a podporu paměťových karet s větší kapacitou. Má navíc lepší displej, více aplikací v základní výbavě – je to zkrátka opět špička.

Asi se shodneme, že Sony Ericsson P900 je nejlepší současný chytrý telefon. Je tak dobrý, že jej často řadíme i mezi tzv. komunikátory, jejichž funkce vycházejí z vybavenějších kapesních počítačů. Sony Ericsson v červenci představil následníka tohoto produktu, model s označením P910. Nejedná se však o kompletně nový produkt, na první pohled byste asi dokonce řekli, že je úplně stejný. V tomto článku proto nebudu znovu od začátku popisovat všechny funkce a zaměřím se hlavně na změny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jestliže budete chtít k Sony Ericssonu P910 znát více informací, doporučuji k přečtení také recenzi staršího modelu P900.

Pro práci. Ještě jednou: pro práci

K čemu je Sony Ericsson P910 určen? Podobně jako jeho předchůdce P900 a také praotec P800 nejlépe poslouží lidem, kteří hledají zařízení pro práci. Kromě funkcí mobilního telefonu jim pomůže při organizaci času, jsou v něm totiž všechny k tomuto účelu běžné funkce. Díky vestavěnému mobilu se také dokáže připojit k internetu, prohlížet webové stránky a pracovat s e-maily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Protože Sony Ericsson P910 je založen na otevřeném operačním systému Symbian, lze do něj doinstalovat další aplikace. V současné době je jich ke stáhnutí nebo ke koupi víc než osm set a díky nim se možnosti zařízení ještě rozšíří.

Sony Ericsson P910 ve srovnání s P900 nepřináší žádnou zlomovou technologii, funkci ani službu. Změny jsou spíše kosmetické a týkají se ergonomie, vylepšují stávající možnosti a opravují některé starší nedostatky.

Bude umět česky

Pro české uživatele bude jednou z důležitých inovací podpora českého jazyka. Sony Ericsson ji sliboval i pro P900, nakonec z toho ale sešlo. Telefon se začne prodávat koncem října v anglické verzi, noví majitelé si ale budou moci do několika týdnů češtinu stáhnout z internetových stránek výrobce a sami si ji doinstalují. Tuto službu budou nabízet i servisy; zastoupení Sony Ericssonu plánuje, že upgrade bude po dobu asi dvou měsíců od uvolnění české lokalizace zdarma. Počeštění se kromě nabídek bude týkat také slovníku T9 pro rychlé psaní se zavřenou klávesnicí.

Klávesnice: jak se na ní píše?

Sony Ericsson P910 vypadá úplně stejně jako starší model, změnila se jen klávesnice. Kvůli tomu je také o 1,8 mm tlustší a o 5 g těžší. Číslicová tlačítka jsou rozměrnější než dřív a lépe se na nich píše, mají dostatečně silné bílé podsvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číslicová tlačítka jsou větší než dřív • podsvětlení tlačítek

Největší inovací nového modelu je malá klávesnička skrytá na vnitřní straně odklopné části. Ve třech řadách je po deseti klávesách, doplňuje je čtvrtá spodní řada. Pomocí přeřazovače se dostanete k verzálkám, červená klávesa aktivuje červené popisky a dají se s ní psát i číslice.

Nejdůležitější otázka je nabíledni: dá se na takové klávesnici vůbec psát? Úplně pohodlné ani rychlé to samozřejmě není, to je jasné už z rozměrů tlačítek. Z mého pohledu je to ale pohodlnější než rozpoznávání znaků a řekl bych, že i rychlejší. V případě delších textů než jsou zprávy nebo e-maily bych se ale asi Sony Ericssonu P910 vyhnul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily malé klávesnice

Sony Ericsson P910 se při psaní uchopí tak, aby prsty telefon podpíraly: ukazováky sáhnou na záda telefonu, na prostředníky se mobil posadí, na klávesnici se potom píše palci. Nakonec to je i přirozené. Každé tlačítko stačí stisknout jen jednou, při opakovaném stisku se u některých znaků mění diakritika. Tímto způsobem lze napsat třeba i „ř“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle se P910 drží při psaní

Stisknutí tlačítek někdy není zcela jednoznačné, zejména u mezerníku si nejsem jistý, jestli jsem ho stisknul. Na klávesnici se při psaní musíte dívat, hmatová orientace nestačí. Tlačítka nejsou vůbec podsvětlená, což zabraňuje psaní v horších světelných podmínkách.

Klepněte pro větší obrázek
Žádná tma, ale nepodsvětlená tlačítka

I když standardní rozložení tlačítek je programátorské QWERTY, můžete ho v nabídce změnit. K dispozici je české standardní rozložení QWERTZ, k tomu varianta AZERTY, ruská a řecká klávesnice. Toto nastavení samozřejmě nemá vliv na potisk tlačítek. Ten se liší podle toho, kde Sony Ericsson P910 koupíte.

  
Píšu textovou zprávu • Nastavení rozložení klávesnice

Malá klávesnice při používání Sony Ericssonu P910 rozhodně pomůže a ušetří práci. Je ale vidět, že operační systém Symbian 7.0 s grafickým prostředím UIQ s ní nepočítal. U telefonu je klávesnice jaksi navíc a ovládání občas drhne. Tak třeba při psaní zprávy musíte vzít do ruky pero, abyste se vůbec dostali do nabídky. Pomocí pera zadáte příjemce a klepnete do sekce s tělem. Až teď přichází ke slovu klávesnice, na které napíšete zprávu. Pro odeslání znovu musíte sáhnout po peru.

Sony Ericsson P910 vedle klávesnice podporuje i běžné rozpoznávání ručně psaných znaků, na displej lze také nechat zobrazit českou klávesnici a perem ťukat na čtverečky. V zavřeném stavu se píše stejně jako na běžném mobilním telefonu, k dispozici bude také český slovník T9. Klávesnici stejně jako u předchozích modelů lze z telefonu úplně odstranit a prázdné místo zakrýt plastovou záslepkou.


V následující kapitole se budu věnovat většímu displeji a navýšené kapacitě paměti. Zůstane zde i místo pro popis nových programů

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Nokia 9300, Sony Ericsson P900, Praotec, Son, Složité zařízení, Nejdůležitější otázka, Test, Rychlý, Make-up, Eri, AZERTY, Vylepšená podpora, Prázdné místo