Sony Ericsson P910i: postřehy uživatele, co je nového?

Jsem příznivcem značky Sony Ericsson a v minulosti jsem používal modely P800 i P900. Proto jsem neváhal, když se mi naskytla možnost pořídit si novinku P910i. Své první zkušenosti s tímto komunikátorem jsem shrnul do článku.

Tento článek vám přinášíme ve spolupráci se serverem Komunikatory.cz


Předesílám, že toto není pokus o recenzi komunikátoru P910i. Jde spíše o souhrn prvních uživatelských postřehů a hlavně srovnání modelů P900 a P910i se zaměřením na odlišnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Sony Ericssonu P910

Sony Ericsson P910i je založen na modelu P900. To znamená, že oba mají do značné míry stejné schopnosti, ale existují zde určité rozdíly v hardwaru i softwaru. U P910i rozeznáváme čtyři základní modely série:

  • P910i – standardní pro Evropu, Střední východ a Afriku
  • P910i – verze pro Čínu (Tchaj-wan, Hongkong a Singapur)
  • P910a – 850 MHz verze pro Severní a Latinskou Ameriku
  • P910c – verze pro Čínskou lidovou republiku

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mám ho doma – opravdu

Klávesnice a displej

Hlavní změnou oproti modelu P900 je přidání třiatřicetitlačítkové klávesnice uvnitř flipu s možností volby rozložení klávesnice QWERTY, QWERTZ a AZERTY. Česká softwarová klávesnice s diakritikou je k dispozici. Také vnější klávesnice je trochu upravená. Změnou prošel i design – nový model má světlejší stříbrnou barvu, tloušťku větší o 1,8 mm (přes flip) a je o pět gramů těžší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejdůležitější inovace: plnohodnotná klávesnice

Displej modelu P910i dokáže zobrazit 262 tisíc barev a uživatel si může upravit jas. Vylepšeno bylo i podsvícení displeje a LED diody byly oproti původnímu modelu zvětšeny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při zavřené klávesnici je z displeje vidět jen část

Vnitřní paměť a telefonování

Model P900 měl k dispozici 48 MB RAM, u novinky je kapacita 96 MB, z toho pro uživatele je určeno 64 MB. Přidáním karty MemoryStick Pro Duo můžete paměť rozšířit až do 1 GB. V rámci uživatelského rozhraní byly zvětšeny ikony aplikací při zavřeném flipu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson P910 ve stojánku • pohled na zadní kryt • vypínač, infraport
a ovládací kolečko na boku

Ať používáte jakoukoli aplikaci, při příchozím hovoru se telefon přepne do telefonního prostředí. Při příchozím hovoru se také zobrazí nabídka nejpotřebnějších možností (filtr hovorů, přesměrování hovorů, tichý mód). Máte navíc možnost rychlého přístupu k filtru hovorů při zavřeném flipu. Zvětšena byla i ikona příchozího hovoru. U modelu P910i je mnohem snazší inicializace druhého hovoru během hovoru, zprostředkování konferenčního hovoru a posílání DTMF tónů během hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Správce programů

Zprávy a e-mail

Novinkou je možnost vytváření složek pro SMS, vylepšena byla i práce s MMS. Pohodlnější je nyní také práce s IMAP4, přibyla podpora pro status přečtený/nepřečtený. Pro účty typu IMAP4 můžete sledovat vzdálené složky, které jsou na serveru. Pro zlepšení organizace složek lze vytvářet složky lokálně ve vašem přístroji a můžete prohlížet HTML text ve zprávách. K dispozici je také časové okno – lze stahovat pouze nedávno obdržené zprávy.

Internetový prohlížeč a Bluetooth

Webové stránky nyní můžete prohlížet tak, jak jste zvyklí na svém počítači, nebo na šířku obrazovky – to znamená, že nemusíte listovat mezi stránkami horizontálně. Pohodlná je také navigace jednou rukou pouze kolečkem Jog Dial.

Při práci s Bluetooth není potřeba žádná autorizace pro odchozí spojení. Profil „V autě“ podporuje handsfree sadu HCB 300. Sniff mód zase šetří baterii. Přibyla také podpora tzv. multilinku, můžete mít zároveň několik bluetoothových zařízení komunikujících s P910i.

Různá další vylepšení

Sony Ericsson P910i umožňuje synchronizaci s Outlookem 2003 a Lotus Notes 6.0/6.6. Digitální kamera zase nabídne vyšší kvalitu fotografií.

Díky manažeru uložených souborů máte v novém modelu absolutní přehled o všech uložených souborech a jejich mazání – Aplikace, Soubory, Zprávy. Tím pádem můžete uvolnit místo, které tyto soubory zabírají.

Model P910i obsahuje i přídavné softwarové vybavení. Jsou to nové prohlížeče pro MS Word a pro Excel s kompletní editační funkčností a nový prohlížeč PDF souborů. Přibyly také nové formáty obrázků a nová schémata (themes).

Prohlížečem dokumentů je QuickOffice: Word, Excel a PDF – u prvních dvou máte možnost editace. PowerPoint můžete doinstalovat z přiloženého CD. Přehrávač hudby podporuje formáty AAC, MP4A a MP4.

Model P910i podporuje stejné příslušenství jako P900. Přídavné jazykové mutace jsou k dispozici pro stažení z webu, doufejme, že čeština bude zanedlouho.

    
Nastavení způsobu zadávání znaků

Vyměnit nebo nechat?

Zatím model P910i používám krátkou dobu na to, abych mohl dělat nějaké závažné soudy. Musím ovšem přiznat, že přístroj působí krásným kompaktním dojmem, drobně vylepšeným uživatelským prostředím a zdá se být rychlejší při práci s jednotlivými aplikacemi i GPRS.

Sony Ericsson P910i zachoval všechny tradiční přednosti svých předchůdců a přidal drobná vylepšení. Asi nejpodstatnějším vylepšením je podpora MemoryStick Pro Duo do 1 GB a vnitřní klávesnice, kterou lze používat a zároveň za ni telefon držet při psaní.

Skok mezi P900 a P910i ale není zdaleka tak velký jako mezi modely P800 a P900. Je tedy na místě otázka, zda má smysl upgradovat pro stávající majitele P900, či pouze přehrát firmware z P910i na stávající přístroje. Je to otázka srdce a rozumu, ale pokud rozum říká ne, má pravdu. Ale znáte to, mnohdy se srdce rozumu neptá, a to neplatí zdaleka jen pro chladnou oblast spotřební techniky.

Diskuze (44) Další článek: Můj mobil: Sony Ericsson T230

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Huawei P9, Sony Ericsson P910i, Son, Stejné příslušenství, Postřeh, Eri, Vnější klávesnice, Post, AZERTY, Nov