Sony Ericsson P990i: a práce bude zábavou (velký test)

Nový komunikátor Sony Ericssonu má obrovský dotykový displej, plnohodnotnou QWERTY klávesnici, běžnou klávesnici na flipu, 2Mpx fotoaparát, podporu sítí 3G, slot pro paměťové karty, 62 MB vnitřní paměti a hlavně operační systém Symbian s platformou UIQ. Přečtěte si mimořádně podrobnou recenzi tohoto nejen pracovního nástroje. 10× video!

Vítej UIQ 3.0 mezi námi

Výrobce použil v novém modelu nový operační systém Symbian 9.1 s uživatelským prostředím UIQ 3.0. Pro neznalé – Nokia používá u svých symbianových smartphonů platformu S60, od které se UIQ zcela odlišuje. Hlavní rozdíl je v tom, že UIQ podporuje ovládání perem prostřednictvím dotykového displeje. Obě platformy nejsou kompatibilní a programy určené pro S60 nebudou na UIQ fungovat.

   Klepněte pro větší obrázek
V telefonu jsou standardně čtyři grafická témata nabídky, další si můžete stáhnout z internetu 

Je to poprvé, co se setkáváme s UIQ verze 3.0 a hned je vidět několik rozdílů oproti starší verzi 2 používané u modelů P910i, P900 (2.1) a P800 (2.0). Zásadní změnu rozeznáme hned na hlavním displeji – chybí zde horní řádek se záložkami funkcí. Displej v pohotovostním stavu zobrazuje název operátora, informaci o buňce, čas, datum, vespod řádek se stavovými ikonami a nad čtveřice velkých ikon se základními volbami (tyto ikony nelze nijak modifikovat).

 Nastavení tapety

Na první pozici je odkaz na tzv. menu Aktivita. Je to obdoba aktivního pohotovostního režimu u Windows Mobile nebo u Nokií. Majitelé Sony Ericssonů jej budou srovnávat s menu činností. Máme zde dvě záložky – na první je seznam událostí (zmeškaná volání, zprávy, upomínky a úkoly) na druhé jsou zástupci neboli zkratky k oblíbeným funkcím. Na spodním řádku jsou ještě malé ikony s doplňkovými funkcemi.

 
Pohotovostní režim v otevřeném stavu • nabídka Aktivita - první záložka s přehledem • druhá záložka se zástupci

Druhou pozici obsadil odkaz do hlavní nabídky. Ta může být buď ve formě seznamu nebo velkých ikon. Bohužel ji nelze plně konfigurovat jako u symbianových Nokiích. Můžete sice vytvářet nové složky a do nich třídit přiinstalované programy, základní strukturu však nezměníte.

 
Hlavní nabídka formou seznamu • hlavní nabídka v podobě velkých ikon

Na třetí pozici je telefon, neboli virtuální numerická klávesnice na displeji. Na obrazovce dále najdete odkaz do seznamu, na obrazovku rychlého vytáčení (devět nejoblíbenějších čísel) a na protokol hovorů. Funkci využijete zejména při provozu bez flipu.

 Telefon

Poslední ikonou v řadě je přímý odkaz na protokol hovorů. Čtyři záložky rozdělují všechny hovory pohromadě, odchozí, příchozí nebo zmeškané. Hned vidíte čas nebo datum u položek starších než den, při procházení se zobrazují oba detaily.

 Protokol volání

Hodí se všimnout i spodního stavového řádku. Úplně vlevo zde najdeme velmi užitečnou ikonku s kontextovou nabídkou pro vytvoření nové akce (volání, nová SMS, MMS nebo e-mail, vytvoření kontaktu, úkolu, schůzky, poznámky nebo zvukové nahrávky), nastavení připojení (správce připojení, Bluetooth, infraport, USB, Wi-Fi), nastavení hlasitosti (zvlášť pro multimédia, vyzvánění, tón zprávy a tón alarmu) a odkaz na nastavení času nebo budíku.

  
Tolik užitečného se skrývá pod malou ikonkou...

Vpravo je neméně důležitý odkaz na Správce úkolu. Najdete zde seznam odkazů na poslední spuštěné aplikace, hlavní nabídku a nabídku Aktivita. Na druhé záložce je seznam aplikací spuštěných na pozadí. Odtud můžete spuštěné aplikace „natvrdo“ ukončit. Narozdíl od předchůdce už si můžeme užívat plnohodnotného multitaskingu. Během psaní zprávy si můžete odskočit třeba do kalendáře a vrátíte se zpět k rozepsané zprávě. Dříve se zpráva automaticky uložila do složky konceptů a odtud jste ji museli znovu otevřít.


Správa úkolů - naposledy spuštěné aplikace • aplikace spuštěné na pozadí

Kontextové nabídky aplikací hledejte nahoře, jsou dostupné pod šipkou vedle názvu právě zobrazené stránky.

 
Kontextová nabídka hlavní nabídky • zpráv • adresáře

Jde to i bez pera

Změny jsou samozřejmě patrné i v zavřeném stavu. Na displeji v pohotovostním stavu vidíte horní pruh se stavovými ikonami, název operátora, název buňky, čas, datum a ve spodním řádku funkce odpovídající kontextovým tlačítkům a hlavní klávese. Té můžete přiřadit libovolné funkce na jednotlivé směry, pouze pravý je pevně předurčen nabídce Aktivita. Stiskem středu se dostanete do hlavní nabídky, která je automaticky ochuzena o funkce, které nelze v zavřeném stavu spustit. Funkce přiřazené jednotlivým směrům si můžete nechat zobrazit formou kříže s ikonami na pohotovostním displeji. Levá kontextová klávesa pevně odkazuje na protokol volání, pravá na nabídku více, ve které je k nalezení možnost zapnutí tichého režimu, nastavení hlasitosti, připojení nebo odkaz na správce úkolů. Ten je v zavřeném režimu ochuzen o druhou záložku se seznamem aplikací spuštěných na pozadí.

  
Pohotovostní stav při zavřeném displeji • nabídka aktivita • redukovaná hlavní nabídka • kontextová nabídka

Majitelé starších komunikátorů ocení možnost výběru funkcí přiřazených jednotlivým směrům navigační klávesy (včetně středu) kolečkem Jog Dial.

Další ihned patrnou změnou jsou všudypřítomné animace. Ikony se při výběru přiblíží, výběrový pruh se při přesunutí plynule pohybuje, kontextové nabídky se postupně vynořují. Stejně jako u klasických telefonů Sony Ericsson se najdou uživatelé, kterým se budou animace líbit, ale také tací, kteří je budou nenávidět. Sice nepatrně, ale přeci jen ovládání trochu zdržují.

Více než animace však při práci zdržuje načítání aplikací. Pokud nejsou v paměti (spuštěné na pozadí), načtení chvíli trvá. U chytrých telefonů už to tak je a dá se to tolerovat. Přímo hrůzné je však čekání na přehrávání videa. Nejlépe vše uvidíte na videích.


Další kapitola - zvuk, telefonování, adresář, skener vizitek

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Nokia N80, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson P990i, Son, Velký test, Automatická aktualizace, Práce, Test, Okolní rámeček, Pokročilé ovládání, Každodenní dobíjení, Běžný režim, Běžný dokument, Zavřený flip, Eri, Běžný průměr