Sony Ericsson P990i: a práce bude zábavou (velký test)

Nový komunikátor Sony Ericssonu má obrovský dotykový displej, plnohodnotnou QWERTY klávesnici, běžnou klávesnici na flipu, 2Mpx fotoaparát, podporu sítí 3G, slot pro paměťové karty, 62 MB vnitřní paměti a hlavně operační systém Symbian s platformou UIQ. Přečtěte si mimořádně podrobnou recenzi tohoto nejen pracovního nástroje. 10× video!

A ještě není se zábavou konec

Multimediální data můžete ukládat do vnitřní paměti telefonu o velikosti 62 MB nebo na paměťovou kartu Memory Stick (Pro) Duo. přístroj podporuje karty s kapacitou až 8 GB. Pro prohlížení paměti je určen přehledný správce souborů. Paměť je zde rozdělena na dvě záložky – telefon a kartu. Máte možnost organizovat soubory, vytvářet nové složky apod.

   
Správce souborů

Jakmile vás multimédia omrzí, pořád ještě máte rezervní zdroj zábavy – složku Zábava. V ní najdete skladatele polyfonních melodií MusicDJ a dvě hry. Jedna je „tetrisovka“ s futuristickou grafikou a druhou je Vijay Singh Pro Golf 2005 3D. Hra, která bere dech svou grafikou i propracováním je přímo ušita na míru novým komunikátorům Sony Ericssonu. Je to nejpropracovanější hra v mobilním telefonu, jakou jsem kdy viděl.

Poznámka: aplikace pro snímání obrazovky bohužel nebyla schopna zachytit obrázky ze hry. Ten zážitek si ovšem nenecháme pro sebe a hru nafotíme nebo natočíme na video.

Práce není všechno

Sony Ericsson P990i je jedinečným přístrojem, který opět jistě povznese věhlas Sony Ericssonů řady P. Přestože přichází se zpožděním, stále patří mezi nejvybavenější přístroje, které lze na našem trhu sehnat. Mnohé nedostatky z předchůdce byly odstraněny, přibylo mnoho novinek ve výbavě a hlavně nový operační systém. Výrobce to tentokrát s cenou nijak nepřehnal a v obchodech lze komunikátor objednat za necelých osmnáct tisíc korun. K dostání by měly být první kousky v průběhu srpna.

Komunikátory Sony Ericssonu byly vždy považovány za čistě pracovní nástroje. P990i je jiný, je to nejen užitečný pomocník, ale postará se vám i o zábavu. Ovládání je promyšlené, funkce propracované, výbava ohromující. Ovšem existují i důvody, proč tento přístroj zavrhnout. Rozměry a hmotnost jsou poněkud větší a ovládání někdy trochu pomalejší, ostatní negativa jsou už však méně podstatná.

A jak je to s aplikacemi pro nový Symbian UIQ? Už jich existuje pěkná řádka a další přibývají. Nikdy jich nebude tolik, co pro Symbian S60 nebo Windows Mobile, ale vždy bude z čeho vybírat. Podobně jako u Nokií i na platformě UIQ se setkáváme s problémem nekompatibility starších aplikací Symbianu verze 8 a UIQ 2. Zřejmě nejužitečnější balíček programů, který patří do kategorie „must have“ už se prodává – jedná se o Handy Tools pro UIQ 3.0. Přehledný organizér přímo na ploše pohotovostního displeje (Handy Day), správce financí (Handy Expense) a ochránce tajných informací (Handy Safe) stojí dohromady šedesát dolarů. Je to nemalá částka, ale aplikace pro UIQ vždy byly a budou o něco dražší než pro daleko více rozšířenou platformu S60.

V základní výbavě prodejní verze komunikátoru by se měla objevit i navigace Wayfinder. A brzy se jistě objeví více navigačních systémů pro platformu UIQ. Velký dotykový displej bude pro navigaci jako stvořený.


V další kapitole najdete všechna videa z článku pěkně pohromadě, následovat budou obrázky

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Nokia N80, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson P990i, Test, Světélko, Kapesní přehrávač, Základní volba, Práce, Každodenní dobíjení, Velký test, Pěkná řádka, Eri, Pokročilé ovládání, Běžný průměr, Zavřený flip, Běžný režim