Sony Ericsson P990i: velké zkušenosti

Čas a nasazení v praxi teprve ukáže, zda je telefon pomocníkem, nebo spíše na obtíž. Jak je to se Sony Ericssonem P990i?

Pozor na firmware

První majitelé Sony Ericssonů si stěžovali na nestabilní software a pomalé ovládání. To stejné jsem pozoroval i při psaní recenze. Byl jsem ale trochu shovívavý, protože jsem měl v ruce předprodejní vzorek. Jak se ale ukázalo, do prodeje šel telefon s úplně stejnou verzí firmwaru:

  • Telefon: R4B001
  • Bluetooth: R4F01
  • Organizér: R2A04
  • CDA: R1A04

Tato první verze firmwaru se podle mého názoru vůbec neměla dostat do prodeje. Stačí se podívat do diskuzních fór, kde uživatelé popisují své zkušenosti. Telefon bylo nutné i několikrát denně restartovat, byl pomalý a často vykazoval systémové chyby. Ještě více problému hlásili uživatelé s přístroji od operátora O2.

Naštěstí velmi rychle přišla náprava v podobě novějšího firmwaru:

  • Telefon: R7A001
  • Bluetooth: R4F01
  • Organizér: R3B01
  • CDA: R3A01

S tímto firmwarem je telefon daleko stabilnější a rychlejší. Po dvou měsících používání mám za sebou „pouze“ dva tvrdé restarty, kdy musel akumulátor ven. Občas bylo nutné telefon oživit běžným restartem, ale po zkušenostech s jinými smartphony to není nic výjimečného.

05.jpg Ani s novějším firmwarem chybám úplně neodzvonilo

Stále nevyřešenou chybou, která je nejčastějším důvodem kolapsů, je nedostatek operační paměti. Pokud spustíte aplikaci zpráv, webový prohlížeč a organizér, zbude jen několik jednotek procent a telefon začne mít při spuštění dalších aplikací problémy.

Novinkou starou jen několik dnů je nejnovější firmware:

  • Telefon: R9EA001
  • Bluetooth: R5A01
  • Organizér: R4A13
  • CDA: R4A09

Ten problémy s pamětí částečně řeší, telefon je opět o kousek svižnější a přibylo několik novinek. Nový firmware si do telefonu můžete nahrát sami prostřednictvím služby Sony Ericsson Update Service.

Lesk a bída UIQ

Sony Ericsson P990i je velmi často srovnáván s komunikátory postavenými na operačním systému Windows Mobile. Rozdíly mezi Symbianem UIQ a mobilními Windows jsou ale obrovské. Pojetí Sony Ericssonu P990i je jako přístroje připraveného k okamžitému používání. Nedává uživateli tak velké možnosti „šťourání se“ v systému, jeho úpravám apod. Styl ovládání je zcela odlišný. Po zkušenostech s oběma systémy mi uživatelsky přívětivější připadá UIQ, ale až na jednu zásadní věc – chybí aktivní pohotovostní displej. Abych získal přehled o nejbližších událostech a nesplněných úkolech, musím sáhnout na klávesnici. Přitom je na displeji spousta prázdného místa (obzvlášť s otevřeným flipem), kde by se vešlo mnoho užitečných informací.

Pro přehled zmeškaných událostí a zpráv slouží nabídka Dnes. Tu najdete i u menšího modelu M600i, kde ji lze nechat trvale zobrazenou na displeji. U P990i to bohužel možné není. Za to nabízí druhou záložku, na které je možné naskládat zástupce oblíbených aplikací nebo třeba webových stránek. Stránku ze zástupci používám v nabídce Dnes při otevřeném i zavřeném flipu. Pokud se chci podívat na události, raději rovnou kouknu do kalendáře nebo úkolovníku.

 
Pohotovostní režim v otevřeném stavu • nabídka Dnes - první záložka s přehledem • druhá záložka se zástupci

Dále mi na UIQ vadí, že není tak houževnatý jako Symbian S60 nebo zmiňované mobilní Windows. Nikdy bych si třeba nezařadil internetový prohlížeč do složky nabídky Multimedia, ale s UIQ se s tím musím smířit. Hlavní nabídku si podle svých představ uspořádat nemohu. Jsem věčný za druhou záložku nabídky Dnes, kam jsem si umístil zástupce nepoužívanějších aplikací a do hlavní nabídky proto už nemusím skoro chodit.

 
Hlavní nabídka formou seznamu • hlavní nabídka v podobě velkých ikon

Potěší ale snadná změna grafiky pomocí grafických témat. Jejich tvorba ve volně dostupném editoru je značně zdlouhavá a proto se jich na internetu moc nenachází. Ale po registraci na stránkách Sony Ericssonu dostanete přístup k volnému multimediálnímu obsahu, mezi kterým je i několik grafických témat. Výrobce mě potěšil, že v období Vánoc je v této nabídce k výběru hned několik témat s vánoční nebo zimní tématikou.

   Klepněte pro větší obrázek
V telefonu jsou standardně čtyři grafická témata nabídky, další si můžete stáhnout z internetu 

Zavřeno, otevřeno

Při zavřeném flipu si nemohu vynachválit možnost ovládání jako běžného telefonu pouze jednou rukou. Přístroj je proto velmi „pohotovostní“. V zavřeném stavu jsou k dispozici všechny důležité aplikace a pokud například píšete zprávu a zjistíte, že text bude trochu delší, stačí otevřít flip a hned můžete pokračovat ve psaní na QWERTY klávesnici.

  
Pohotovostní stav při zavřeném displeji • nabídka aktivita • redukovaná hlavní nabídka • kontextová nabídka

Přestože mám k dispozici dotykový displej, raději ovládám přístroj klávesami. Většinou se tak děje za pochodu apod., pero vytahuji jedině když v klidu stojím nebo sedím. Často se rozčiluji, když situaci vyřeším bez pera, ale nakonec musím sahat na displej kvůli banálnímu potvrzení tlačítka, které nelze z neznámých důvodů stisknout tlačítkem s popiskem OK na klávesnici pod displejem.

Dále nepochopím, proč nelze z klávesnice aktivovat nabídku v levém spodním rohu, odkud se dají velmi rychle vytvořit nové události, poznámky, úkoly, zprávy nebo nastavit připojení. Tato velmi užitečná nabídka by přitom mohla být dostupná pod tlačítkem pro vyvolání kontextového menu. To je dostupné v nabídkách a aplikacích, ale na hlavním displeji žádná kontextová nabídka není a tlačítko je zbytečně bez využití. Stále je na firmwaru co vylepšovat.

  
Tolik užitečného se skrývá pod malou ikonkou...

A podobně to platí pro Správce úkolů – nabídku, ve které můžete přepínat mezi aplikacemi. Když už je k dispozici multitasking, mohl výrobce vyřešit přepínání nějak pohodlněji než přes miniaturní ikonku schovanou někde v rožku. Naštěstí lze tento nedostatek efektně a k plné spokojenosti obejít tím, že funkci pro spuštění Správce úkolů přiřadíte tlačítko na pravém boku telefonu, které normálně slouží ke spuštění internetového prohlížeče.


Správa úkolů - naposledy spuštěné aplikace • aplikace spuštěné na pozadí

Milá drobnost, na kterou jsem si velmi rychle zvykl, je posuvné tlačítko zámku klávesnice. V otevřeném stavu zamkne kromě klávesnice samozřejmě i displej.

Dostáváme se k funkcím. Co Sony Ericsson P990i všechno umí se dočtete v recenzi, zmíním jen pár postřehů po delší praxi.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Huawei P9, Nokia N93, Nokia N93i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Rychlé řešení, Vnější klávesnice, Eri, Zavřený flip, Příští spuštění, Pěkná řádka, Masivní rám, Nechtěný pád, Son, Epizoda, Týdenní přehled, Starý způsob, Zpravodajský portál, Dlouhé spouštění, První záložka