Sony Ericsson P990i: velké zkušenosti

Čas a nasazení v praxi teprve ukáže, zda je telefon pomocníkem, nebo spíše na obtíž. Jak je to se Sony Ericssonem P990i?

Organizér a kancelářské funkce

Telefon je mi pomocníkem a i když s sebou stále nosím notebook, mám stále „čerstvá“ data i v telefonu. Telefon synchronizuji připojený přes kolébku pomocí datového kabelu, ale v případě Bluetooth je proces úplně stejný a rovněž bez problémů. Oceňuji, že se telefon začne automaticky synchronizovat na pozadí. Synchronizaci oznámí jen malé vyjíždějící okénko z pravého dolního rohu, ve kterém začne odpočet (můžete nastavit, jak dlouhý) – v tu chvíli máte možnost synchronizaci přerušit. Jinak okénko stejně elegantně zmizí a telefon se potichu srovná s počítačem.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka programu Sony Ericsson PC Suite for Smartphones

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průběh synchronizace • možnosti nastavení

Obslužný software Sony Ericsson PC Suite lze nechat spouštět na pozadí při každém startu počítače. To se hodí, protože poté stačí jakýmkoli způsobem připojit telefon k počítači a nemusíte se dál o nic starat. Pokud máte zapnutou automatickou synchronizaci, začne.

Kalendář – pochvaluji si pokročilé možnosti nastavení událostí, které se synchronizují s počítačem, a pohodlnou práci s telefonem při zadávání upomínek. Jen mi nejde do hlavy, proč telefon snad náhodně vybírá zvuk upozornění. Jednou se mi přehraje správný zvuk, poté vyzváněcí melodie, někdy zvuk budíku, jindy systémový zvuk.

 
Měsíční náhled na kalendář • týdenní přehled • denní rozvrh • zadání události

Úkolovník – nejen v úkolech je možné položky řadit do složek. Bohužel se však tyto složky nesynchronizují s Outlookem a naopak se dílčí složky z Outlooku nesynchronizují s telefonem. Synchronizace tedy probíhá standardně jen na úrovni hlavních složek. Převeliká škoda, protože tím „složkování“ trochu ztrácí smysl. Úkolovník jinak splňuje to, co se od něj čeká.

Čas – aplikace pro nastavení času a hlavně budíku. Nastavit je možné tři nezávislé budíky s různým typem opakování a melodiemi buzení.

Poznámky – psát můžete snad libovolně dlouhý text (osobně jsem zatím nenarazil na limit). Na druhé záložce poznámky si můžete něco nakreslit v jednoduchém grafickém editoru, což se občas může hodit.


Poznámky • textová část poznámky • grafická část

Diktafon – šikovně řešená aplikace pro hlasové poznámky, velmi přehledná a pohotová.

Quickoffice – výborný software pro práci s dokumenty Office umí dokumenty nejen číst, ale i editovat. Ovšem nepodařilo se mi nikdy otevřít větší soubor než cca 100 kB – celá aplikace poté „spadne“ a na vině je zjevně telefon.

 
Aplikace QuickOffice • editace dokumentu DOC • s displejem na šířku • mobilní Excel

PDf+ - prohlížeč PDF je veden samostatně a opět nabízí překvapivé možnosti. Mezi ty nejužitečnější patří možnost zobrazení dokumentu přes celý displej a to i na šířku.

Kalkulačka, Konvertor, Stopky, Odpočet – kvalitně zpracované aplikace, které jsem ale snad ani nepoužil

Skener vizitek – pokud u předchozích aplikací váhám, jestli jsem je někdy použil, u skeneru vizitek jsem si tím jistý. Nové kontakty zpravidla získávám jiným způsobem a i kdybych vizitku od někoho dostal, na skener bych si stejně asi ani nevzpomněl.

Internet: raději mini než dospělou

Možnosti datových přenosů jsou vám určitě již známy. Kromě Wi-Fi je tu ještě rychlé 3G nebo pomalé GPRS. Mezičlánek v podobě EDGE bohužel chybí. V datových profilech lze nastavit skupiny připojení a mezi datovými profily v nich obsažených pak telefon kontinuálně přepíná podle nastavených preferencí. Nemusím se tedy o nic starat a vím, že pokud jsem doma nebo v práci, jsem připojen přes Wi-Fi, všude jinde přes mobilního operátora. Tuto skutečnost můžu vždy zkontrolovat ve správci připojení.


Seznam nastavených internetových účtů • připojení ve skupině seřazená podle prioritySprávce připojení

V telefonu je připraven velmi kvalitní internetový prohlížeč Opera pro operační systém Symbian UIQ. Naprostou většinu stránek zobrazuje bezchybně, má široké možnosti nastavení a dokáže zobrazit stránky i na šířku displeje. Má však pro mě několik zásadních nevýhod – špatně zobrazuje české znaky s diakritikou, nelze jej použít při zavřeném flipu a k jeho ovládání je nutné používat pero.

 
Textová verze MobilManie na P990i • nastavení lupy • otevírat můžete více oken (viz záložky nahoře)

Nainstaloval jsem zkusmo Operu mini a na její dospělejší sestřičku jsem rychle zapomněl. Mini je rychlejší, s češtinou nemá problém, dá se používat i při zavřeném flipu a když nechci, pero nemusím vytáhnout. A ovládání bez pera je velmi pohodlné – funkci kontextových kláves totiž přebírají dvě krajní tlačítka v horní řadě klávesnice na každé straně (tedy Q a W společně jako levá kontextová klávesa a O a P jako pravá), pro výběr odkazu zaroluji kolečkem.

09.jpg 10.jpg
Opera Mini na plném displeji

12.jpg 13.jpg
Opera Mini se zavřeným flipem

Přestože jsem se na vestavěnou RSS čtečku těšil, nakonec ji nepoužívám. Na vině je ale samotná podstata RSS služby. Sice si přečtu titulek a něco málo ze zprávy, ale když ji chci přečíst celou, musím otevřít grafickou verzi stránek. To je zdlouhavé, na displeji telefonu zpravidla nepřehledné a v neposlední řadě také drahé, co se datových přenosů týče. Novinky raději sleduji prostřednictvím textových verzí zpravodajských portálů.

  
RSS čtečka • prohlížení kanálu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Huawei P9, Nokia N93, Nokia N93i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Zavřený flip, Zkušenost, Rychlé řešení, Nechtěný pád, Dlouhé spouštění, Eri, Vnější klávesnice, Automatické spuštění, Son, Týdenní přehled, Dostupná možnost, Rychlé vytočení, Podobná aplikace, Starý způsob, Masivní rám