Sony Ericsson P990i: velké zkušenosti

Čas a nasazení v praxi teprve ukáže, zda je telefon pomocníkem, nebo spíše na obtíž. Jak je to se Sony Ericssonem P990i?

Dlouho se na něj čekalo a hodně se od něj očekávalo – nejnovější komunikátor od Sony Ericssonu s označením P990i. Na konci července jsem psal velkou recenzi tohoto přístroje a vyzkoušel s ním snad všechny dostupné funkce. Ale během několika dnů se nedá dostatečně prověřit, zda se s telefonem dobře pracuje, zda je spolehlivý a ovládání pohodlné. K tomu je zapotřebí čas a nasazení v praxi. A tak jsem se po čase k Sony Ericssonu P990i opět vrátil a „zaměstnal“ ho u sebe na plný úvazek. Po dvou měsících soužití se s vámi podělím o své zkušenosti.

parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson P990i

Začnu v bodech tím nejdůležitějším, co mi na Sony Ericssonu P990i vyhovuje a co mi naopak vadí.

Co se mi líbí

  • možnost ovládání bez pera, snadné ovládání jednou rukou
  • velký displej a možnost ovládání perem
  • posuvný zámek klávesnice
  • QWERTY klávesnice
  • Wi-Fi a rychlé datové přenosy přes 3G
  • bezproblémová synchronizace s počítačem
  • propracované a uživatelsky přívětivé ovládání aplikací
  • kvalitní multimediální výbava, včetně výborného fotoaparátu

Co mi vadí

  • pomalejší reakce
  • nedostatek paměti a z toho důvodu občas nestabilní software
  • chybí aktivní pohotovostní režim
  • nemá vyzváněcí profily
  • špatně čitelný displej na slunci
  • nemohu přeuspořádat hlavní nabídku
  • neotevřu dokument větší než 100 kB
  • nahodilý zvuk alarmu (zřejmě chyba firmwaru)

Bez flipu ani ránu

Nemám rád velké a hlavně těžké přístroje, ale potrpím si na pořádnou výbavu. Docela dlouho jsem proto vydržel s Nokií N70. Tu na čas vystřídalo MDA Vario a Nokia N93 – na můj vkus velké a těžké přístroje, které jsem po měsíci rád odložil. Spokojenost mi chvíli vydržela s Nokií N80, ze které jsem přešel na Sony Ericsson P990i. Ten nabízí jakýsi kompromis mezi zmiňovanými – hmotnost 155 g je sice vyšší, ale zvykl jsem si, na rozměrech je nejhorší tloušťka, ale ta se týká jen části s flipem. K dispozici je přitom jak běžná a pohodlná telefonní klávesnice, tak miniaturní QWERTY. Kompromis je opravdu to pravé slovo – P990i je někde mezi komunikátorem a chytrým mobilem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání rozměrů s Nokií N70

Je velká škoda, že se k telefonu nedodává pouzdro na pásek, jak tomu bylo u předchůdců. Telefon proto nosím v kapse u kalhot, kde je mu trochu těsno. Z dodávaného příslušenství si ale pochvaluji poutko na zápěstí, kterým si telefon jistím.

Když jsem k telefonu přišel, nebyl nový. Používalo jej přede mnou několik jiných novinářů, kteří jej určitě nijak nešetřili. Telefon své nářky převádí do skřípotu plastových krytů – naříká především kryt baterie a kloub flipu. Flip je však stále pevný a nevykazuje žádné větší vůle.

Jeden nechtěný pád telefonu na zem způsobil dva škrábance na pravém boku masivního rámu displeje. Ty odhalily, že tmavý ocelově stříbrný lak je aplikován na běžný šedý plast v relativně tenké vrstvě a časem hrozí, že by se mohl olupovat. Jinak si ale vysoký rámeček kolem displeje pochvaluji – nemám tak velký strach o displej. Nepoužívám proto ani ochrannou fólii a k žádnému šrámu jsem zatím nepřišel.

01.jpg 
Škrábance na rámu

Částečně displej chrání i flip. Sice zakrývá jen velmi malou část displeje, ale hlavně tvoří další vysoký mantinel. Flip dělá ze Sony Ericssonu P990i jedinečný přístroj, který má sice dotykový displej a „velkou“ klávesnici pro oba palce, ale lze jej pohodlně ovládat i jednou rukou, jako běžný telefon. Proto mě ani nenapadlo využít možnosti flip odejmout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je hluboce zapuštění

Chvála QWERTY

Telefonní klávesnice na flipu slouží v mém případě pouze k vytočení čísla, zápisu úkolu nebo napsání velmi krátké zprávy. Je docela pohodlná, tlačítka snadno rozeznám hmatem. Ovládací část je rovněž bez problémů, až na potvrzovací střed navigační klávesy – ten je docela malý a zapuštěný, a tak občas omylem stisknu některý ze směrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrná tlačítka nahoře... • ...a průhledná schovaná pod nimi

Ke psaní delších textů používám malou QWERTY klávesnici. Zprvu bych neřekl, že někdy napíšu něco takového: nelituji kratšího displeje oproti předchůdci, malá klávesnice je pohodlná a při psaní oběma palci lze psát velmi rychle a bez překlepů. Zvyká se sice o něco déle, ale zvyknout se dá a poté na klávesnici nedáte dopustit. Mám ovšem výhodu hubených prstů a e-maily píši bez diakritiky (pátá řada kláves chybí, znaky s diakritikou se píší opakovaným stiskem daného znaku).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější klávesnice na flipu • vnitřní QWERTY klávesnice

Už v recenzi jsem kritizoval displej za jeho odrazové schopnosti hodné zrcadla. Jakmile vyjdete na sluníčko, na displeji skoro nic neuvidíte musíte jej zastínit; ani nastavení jasu displeje na maximum nepomůže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se po zhasnutí změní v zrcadlo

Dále mi na displeji trochu vadilo, že nezobrazuje po určité době nečinnosti vůbec nic. Informaci o čase ale nosím na zápěstí a o zmeškaných událostech mě informuje zelená dioda vpravo nahoře nad displejem. Ta je za normálních okolností v klidu, při zmeškaném hovoru nebo zprávě začne blikat. V recenzi jsem si stěžoval, že svítí trochu slabě, ale praxe ukázala, že to stačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kamera, sluchátko a malá indikační dioda nad displejem

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Huawei P9, Nokia N93, Nokia N93i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Masivní rám, Automatické spuštění, Zkušenost, Rychlé vytočení, Zavřený flip, Chvála, Malá klávesnice, Systémový zvuk, Příští spuštění, Vnější klávesnice, Lemmings, Zpravodajský portál, První záložka, Týdenní přehled, Epizoda