Sony Ericsson PV702: levný, ale kvalitní

Nejnovější sluchátko od Sony Ericssonu si nás získalo hlasitostí, kvalitou spojení i možností využití pro VoIP.

Bezdrátová bluetooth sluchátka se stala takřka nejoblíbenějším příslušenstvím. Představují nejpříjemnější a nejsnazší cestu, jak si zlegalizovat hovory v automobilu při řízení. Stejně jako obnovuje výrobce modelové řady mobilů, přichází stále nová sluchátka. Prochází však i ta nějakým vývojem? I na tuto otázku jsme hledali odpověď při testování sluchátka Sony Ericsson HBH-PV702.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na soutěž krásy nepůjde

Sony Ericsson sází na jednoduchý design bez módních výstřelků, inu proč ne. Kombinaci černého a tmavě šedého plastu obzvláštňuje profilovaný povrch se spoustou dolíků. Spolu se sluchátkem obdržíte dvojici barevných výměnných krytů, vzhled tedy můžete ovlivnit alespoň tímto způsobem. Považujete-li bluetooth sluchátko za šperk a módní doplněk, poohlédněte se jinde. Vaše nároky toto sluchátko nesplní, ostatním však doporučuji číst dál.

Na těle se nachází trojice tlačítek. To hlavní, pro příjem hovorů, má své místo na největší ploše a mohlo by být ještě o trošku větší. Kolébkové dvojtlačítko pro korekci hlasitosti nahmatáte na boční hraně. Zda jde o hranu spodní, nebo horní, závisí na tom, zda si dáte sluchátko na levé či pravé ucho. V horní hraně má své místo nenápadný napájecí konektor. Integrovaný akumulátor můžete dobíjet běžnou nabíječkou pro mobil do Fast portu. Škoda, že se sluchátko nechce dobíjet ze synchronizačního kabelu připojeného k portu USB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výrobce opět zvolil jednoduchou zahnutou sponu za ušní boltec. Spona drží na otočném kloubu, jednoduchým vytažením a otočením dosáhnete oboustrannosti sluchátka. Plast má určitou pružnost, vyjma otočení a tím určení sklonu sluchátka však nenabízí žádnou polohovatelnost. Zvukovod reproduktoru má přesně kruhový tvar, bez jakékoli pěnové vycpávky. Se samotným uchycením sluchátka jsem neměl sebemenší potíže, ať už s brýlemi nebo bez. Sluchátko drží pevně, při normálních činnostech se samo od sebe z vašeho ucha neodporoučí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při hledání optimální polohy usazení ale zřejmě nezvoláte: „takhle je to správně!“ Chce to trošku zkoušení, a to i při hovoru. Sluchátko také neutlumí hluk vašeho okolí a nechcete-li zvyšovat hlasitost, budete muset sluchátko více přitisknout k uchu. Velmi nízká hmotnost, pouhých 14 gramů, vám dá na přítomnost sluchátka na uchu okamžitě zapomenout.

Pozor na sluch!

Mezi hlavní vlastnosti sluchátka patří dosah, osobně ještě větší důraz kladu na odolnosti proti rušení při změně pozice vzhledem k telefonu. Maximální dosažená vzdálenost, kdy byl hovor ještě srozumitelný, činí na volném prostranství asi 8 metrů, nebo 4 metry s překážkou v podobě jedné panelákové přepážky. Někteří konkurenti nabízí ještě lepší výsledky, nechť. Při změně polohy sluchátka vůči telefonu nedochází k výpadkům ani přeslechům, a to ani na samé hranici dosahu. V tomto ohledu jsem velmi spokojen. Protější strana samozřejmě poznala hovor ze sluchátka místo běžného mobilního telefonu. Hlas byl vzdálenější a tišší, nicméně i v automobilu a na rušnější ulici stále velmi dobře srozumitelný.

Mezi další neméně důležité vlastnosti patří i hlasitost sluchátka. A opět mohu Sony Ericsson chválit, maximální úroveň doslova hraničí s příjemností. Hlasitost lze nastavit ve velmi širokém rozptylu. Také s kvalitou jsem spokojen, zvuk nepostrádá ani nižší frekvenční pásmo, které bývá sluchátkům i v mobilech cizí. Hlas protějšku je vyvážený a přirozený. Úroveň šumu začne růst až s nadprůměrnou hlasitostí sluchátka.

Klidně i na Skype

Vedle samozřejmého bluetooth profilu Handsfree zvládá toto sluchátko i profil Headset. Co to znamená? Po spárování s počítačem nebo notebookem jej můžete klidně využít jako bezdrátovou náhlavní soupravu, byť samozřejmě pouze v režimu mono. Vyzkoušeli jsme spolupráci s oblíbeným VoIP programem Skype a vše fungovalo na první pokus.

Klepněte pro větší obrázek
Výpis podporovaných bluetooth profilů sluchátka
Klepněte pro větší obrázek
Volba zvukového vstupu a výstupu v programu Skype

Škoda jen, že se musí ne/použití bluetooth sluchátka vždy nastavovat ve volbách aplikace. Skype nerozpozná, že sluchátko není aktivované a automaticky nepřepne vstup-výstup na integrovaný mikrofon a reproduktory. Za toto již samozřejmě sluchátko nemůže, jde spíše o poznatek z praxe.

Sluchátko s přidanou hodnotnou

Sony Ericsson HBH-PV702 lze na internetových obchodech zakoupit za cenu okolo 650 Kč. Velmi nízká cena v tomto případě rozhodně neznamená špatnou kvalitu, ba naopak. Vysoká hlasitost i vyvážený přednes, vysoká odolnost proti změně polohy vůči telefonu a slušný dosah. V klíčových ohledech nás sluchátko nezklamalo a chcete-li spolehlivého a levného pomocníka za volant, tady máte řešení.

Bluetooth sluchátko Sony Ericsson HBH-PV702 ve zkratce:

cena: 617 Kč (Cybex.cz)
rozměry: 61 x 18 mm
hmotnost: 14 g
bluetooth: v1.2, profily Headset a Handsfree
pohotovostní: až 200 hodin
doba hovoru: až 8 hodin
příslušenství: 2 výměnné kryty, nabíječka, manuál

Diskuze (8) Další článek: Posviťte si na zmeškané hovory

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Protější strana, Příjemnost, Pravé ucho, Vysoká hlasitost, Poznatek, Ušní boltec, Vysoká odolnost, Eri, Son