Sony Ericsson R300 a R306: mobirádia (test)

Jejich hlavním lákadlem je rádio, které se podepsalo i na vzhledu. Celkový dojem dokresluje přijatelná cena. Vyplatí se?

Telefonní seznam je limitován

Telefonní seznam pojme 1000 vícepoložkových kontaktů, ke každému z nich lze přiřadit až 5 čísel, e-mailovou adresu, obrázek, vyzvánění, upozornění na zprávu, titul, společnost, domovní adresu, poznámku a narozeniny, které se však nepochopitelně nezapíší do kalendáře. Celkově se v seznamu může vyskytnout maximálně 2500 čísel, což až tak nevadí, pro cílovou skupinu uživatelů je to takřka nedosažitelná hodnota. Vyhledávání v telefonním seznamu probíhá postupným zadáváním znaků, volání je umožněno v sítích 900/1800/1900 MHz, tedy i ve vyšším americkém pásmu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro vstup do telefonního seznamu lze nejrychleji využít přednastavené zkratky pro směr dolů na kurzorové klávese, velmi efektní je také režim tzv. chytrého hledání, kdy v pohotovostním stavu zadáváte čísla a v závislosti na nich jsou filtrovány kontakty. Další funkcí zrychlující volání je rychlé vytáčení pro devět přednastavených čísel. U Sony Ericssonu R306 lze navíc aktivovat přijetí hovoru otevřením véčka (jméno volajícího se zobrazuje na externím displeji) a položení hovoru zaklapnutím přístroje.

Hlasitost lze korigovat bočním tlačítkem, maximální hodnota je pro hlučné prostředí plně dostačující. U telefonních funkcí mi chybí snad jen možnost pokročilého filtrování hovorů. Ano, můžete si vybrat skupiny lidí, které se vám dovolají, výběr se však omezil na volající jen mimo telefonní seznam. Aby se vám ale nedovolalo pouze určené číslo, to nastavit nelze. Rádia od Sony Ericssonu dokáží vyzvánět melodií MID, souborem MP3 i nahrávkou z rádia.

Zprávy lze třídit do kategorií a pak je filtrovat

Při psaní zpráv se na displej vměstná až sedm řádků textu, pro čtení je jich vyhrazeno pět. Při zadávání znaků je možno využít prediktivní nápovědy slovníku Zi. Vždy 20 znaků před koncem zprávy jste upozorněni postupným odečítáním, podporovány jsou i dlouhé zprávy nebo doručenky. Příchozí zprávy se ukládají do interní paměti a pro přehlednost je lze třídit do několika kategorií, v závislosti na kterých lze zprávy filtrovat. Odezva textového editoru je bezproblémová, vytvářet lze klasické SMS, EMS s vloženými animacemi, jednoduchými melodiemi a obrázky, plnohodnotné multimediální zprávy a hlasové zprávy, což jsou ve své podstatě MMS s nahraným hlasem. Při psaní lze vypnout diakritiku, takže zprávy nejsou zkracovány. E-mailový klient je výsadou vybavenějších přístrojů a proto zde chybí.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Paměti není nazbyt

Organizační funkce jsou zastoupeny až pěti na sobě nezávislými budíky, u kterých lze nastavit i opakování ve vybraných dnech. Kalendář disponuje měsíčními, týdenními a denními náhledy, víkendy jsou v náhledu barevně odlišeny. Úkoly poslouží pro tvorbu seznamu co nesmím zapomenout, na jejich splnění je možno nastavit i upozornění.

Praktickou funkci splní hlavně poznámky, cokoliv potřebujete zaznamenat napíšete do telefonu jako poznámku, kterou můžete později nechat zobrazit na displeji v pohotovostním režimu. Časovač a stopky snad ani netřeba vysvětlovat, kalkulačka je pouze jednoduchá. Správce souborů třídí přehledně podporované typy souborů do složek, to co není podporováno se nachází v sekci jiné. Oba přístroje podporují připojení přes USB kabel jako Mass Storage (pro spojení s PC nejsou potřeba žádné ovladače), část z 8MB paměti (u R306i pouze 6MB) poslouží jako flash disk, musíme počítat i s místem zabraným přednastavenými soubory, které nelze odstranit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nahrávání z rádia v různých formátech

Hlavním tahákem telefonů s indexem R je rádio. To může hrát pouze s připojenými sluchátky, která slouží jako anténa. Už na první pohled zaujme masivní konektor s popisem AM/FM. Obě „eRka“ se skutečně dokáží naladit i na frekvenci AM, v tomto pásmu jsem bohužel našel jen tři šumící stanice, střední vlny budou využívány spíše u rozsáhlejších zemí dále na východ. 

O podporu AM se překvapivě nestará telefon, nýbrž již zmíněné handsfree, s jinými sluchátky jej nenaladíte. Menu rádia zobrazuje aktuální naladěnou frekvenci a číslo stanice v horním rohu. Při prvním vyhledání jich telefon uloží až 20, bohužel pouze podle frekvence, přejmenovat je musíte vy sami. Vybrané tři stanice si můžete uložit pro klávesy rychlé volby, u modelu R306 můžete navíc přecházet mezi všemi naladěnými stanicemi pomocí kláves < a > z čelního panelu. Oba přístroje nabídnou pro přehrávání i reproduktory, po jejich spuštění tak konečně zjistíte, k čemu slouží klávesa pod tlačítky na korekci hlasitosti. Jedná se o prvek, který přepíná mezi koncertním zvukem (pro skladby) a výrazným zvukem (lepší pro mluvené slovo, hraje více nahlas). Při jiném nastavení mohou být basy ze skladeb přebuzené, naopak dobré kvality lze docílit při Výrazném zvuku, pokud skladba postrádá tvrdé basy a hraje jen kytara a jemné bubny. S rádiem lze experimentovat, semtam se ale i při kvalitním signálu setkáte se šumy na pozadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z možností nastavení je zde RDS, AF pro vyhledání alternativní frekvence a možnost volby mono/stereo. Přímo z rádia je možno využít funkci trackID, což mi přijde jako zbytečné řešení, když na displeji vidíte vysílané RDS. Dále je zde možnost nahrávání skladeb z rádia. Nevím, jak je to vyřešeno po právní stránce, protože u dřívějších telefonů nahrávání rádia nefungovalo, aby nedocházelo k porušování autorských práv. Ovšem vzrušení je předčasné, stále jste omezeni maximální velikostí paměti, takže stěží nahrajete do paměti celou skladbu. Nahrávání je u R306 přímo do formátu MP3, lze nastavit dvě kvality nahrávky, normální a lepší:

Ukázkové nahrávky:

R300 se musí spokojit se souborem ADP pro lepší kvalitu (který se v telefonu tváří nečekaně jako WAV), horší kvalita je prezentována souborem AMR . Nahraná skladba (část skladby) může být samozřejmě přiřazena k vyzvánění i jako melodie zprávy, rádio dokáže ve zvolený čas i budit, nezapomeňte ale nechat zapojená sluchátka, jinak se bude ozývat standardní melodie. Jsem zvyklý poslouchat hudbu při různých nastavení ekvalizéru, to jsem u rádia postrádal.

Fotí každý jinak

Z pohledu fotoaparátu je na tom lépe model R306 se svým 1,3 Mpix fotoaparátem, který dokáže natáčet i jednoduché videosekvence s možností ozvučení (mikrofon můžete vypnout). R300 nabídne pouze VGA fotoaparát s kvalitou tak akorát pro MMS zprávy, nic víc s momentkami neuděláte. U véčkového modelu je kvalita přeci jenom lepší, ale nemohu se ubránit dojmu, že foťák je zde jen tak „do počtu“. 

Ukázkové fotografie R300:

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové fotografie R306:

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Do menu zábavy výrobce zařadil záznam zvuku, Java hry a funkci TrackID pro zjištění podobností o nahraném úryvku skladby, který se odešle na vzdálený server a obratem dorazí informace o skladbě a jejím interpretovi. Jonny Crash does TEXAX je gameska pro zkrácení dlouhé chvíle, kdy z děla vystřelujete kaskadéra Jonnyho a ten plní zadané úkoly. Hra známá již od modelu W800i, QuadraPop, je u véčka R306 nahrazena hrou Mah Jong Quest. Další hry lze samozřejmě doinstalovat.

Díra na trhu?

Sony Ericsson R300 a R306 byly po své premiéře určeny výhradně pro indický trh a málokdo mohl předpokládat, že se s nimi setkáme i u nás. Rozvojové trhy jsou tím pravým místem, kde může Sony Ericsson očekávat velké prodeje, u nás, kde jsme zvyklí na paměťové karty, přehrávání videí a hudby tato rádia moc nezapůsobí.

Za dobu testování mi více padl do oka model R300, protože nabídne plynulé ovládání, slušnou klávesnici a střídmý design s hliníkovým krytem. Model R306 je zase pomalejší, ale nabídne stereoreproduktor, 1,3 Mpix fotoaparát, natáčení videa, pohodlnou klávesnici a externí informační displej. Obou modelům bych také shodně vytknul nemožnost přehrávání rádia bez připojených sluchátek a nemožnost nastavení ekvalizéru. Je tedy jen na zákaznících, zdali se z rádio-telefonů stanou prodejní hity nebo upadnou v zapomnění, svou roli sehraje i nízká cena.

Pozn.: Pokud recenze nezodpověděla některých z vašich dotazů, ptejte se v diskusi pod článkem.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson R300, Sony Ericsson R306, Zvolený čas, Kvalitní signál, Čerstvý vítr, Jméno volajícího, MOBI, Střídmý design, Velký rozestup, Dolní lišta, Mluvené slovo, Jonny, Son, Slušná kvalita, Eri, Test, Hliníkový kryt, Fotoateliér, Jednoduché video