Sony Ericsson S700: podrobná recenze megapixelového fotoaparátu

Sony Ericsson S700 je nejlepší současný fotomobil. Není to jen kvůli kvalitním snímkům, ale také díky pokročilému nastavení a možnostem ovládání, které připomíná klasické digitály. Připravili jsme podrobnou recenzi možností fotoaparátu s více než 150 obrázky.

Proč tvrdíme, že je Sony Ericsson S700 nejlepší fotomobil? V prvé řadě kvůli kvalitním obrázkům. I když s jednoúčelovým digitálem ještě stále uděláte výrazně lepší snímky, při srovnání s ostatními fotomobily Sony Ericsson rozhodně vede. Není to ale jediná výhoda. Sony Ericsson se totiž chová jako digitální fotoaparát a přínos uživatele nespočívá jen ve stisknutí spouště. Nabízí řadu možností nastavení a podobně jako u běžných digitálů se s ním musíte trochu naučit fotit.

Dvě strany, každá jiná

O marketingovém konceptu dvou předních stran se už napsalo mnoho. Sony Ericsson S700 z jedné strany vypadá jako mobilní telefon, z druhé připomíná běžný digitální fotoaparát. Široké mezikruží je však pouze vábnička na nezkušené uživatele. Tradičně malý objektiv se spolu se zrcátkem pro autoportréty ukrývá až mezi lamelami, které od sebe dostanete posunutím západky. Ačkoli stříbrné mezikruží vypadá, jako by bylo vyrobeno z kovu, ve skutečnosti jde o plastový prvek, který se snadno poškrábe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zezadu vypadá jako fotoaparát

Sony Ericsson S700 se při fotografování drží naležato jako běžný digitál. Odsunutím lamel se hned aktivuje displej, který svými obřími rozměry 35 × 46 mm může konkurovat většině fotoaparátů. Je ale poměrně lesklý, tady zase vedou digitály se svými antireflexními vrstvami, které dovolují bez větších obtíží fotografovat i na slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je obrovský a navíc nebývale kvalitní

Displej funguje jako hledáček a připomíná digitální fotoaparáty Sony. Na jeho okrajích je vidět ikona s nastaveným rozlišením, symbol paměti (telefon nebo paměťová karta), ukazatel znázorňuje pozici digitálního zoomu. Nastavení kompenzace expozice se bohužel objeví vždy jen na malou chvíli, takže se musí často kontrolovat. Na stavovém řádku se potom objevují ikony např. nočního režimu, speciálního nastavení vyvážení bílé barvy apod. Překreslování displeje je z pohledu fotomobilů přijatelně rychlé, budeme-li ale Sony Ericsson srovnávat s běžnými fotoaparáty, je pomalý jak šnek.

  
Hledáček fotoaparátu • hlavní nabídka • roletky známe už z digitálů Sony

Na koncept dvou předních stran navazuje ovládání. Při držení fotomobilu naležato prst automaticky najde spoušť na horní plošce, vlevo jsou potom dvě tlačítka pro nastavení kompenzace expozice (běžně se jimi nastavuje hlasitost hovoru). Kurzorovými tlačítky nahoru a dolů se ovládá digitální zoom, posuvný jezdec na spodní straně (běžně zamyká klávesnici) rozsvítí přisvětlovací diodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko spouště • klávesy pro nastavení kompenzace expozice • vypínač přisvětlovací diody

Sony Ericsson S700 se při focení dobře a hlavně pevně drží v ruce. Pomáhá tomu i opěrka pro prsty v přední části.

Klepněte pro větší obrázek Opěrka na prsty

Fotografujeme s mobilem

Před focením stačí posunout západku u objektivu a za dvě sekundy je Sony Ericsson připraven ke stisknutí spouště. Ta je bohužel pouze jednopolohová, nelze ji tedy namáčkout. Před tím je ještě vhodné pohledem na displej zkontrolovat, jestli nebude třeba nějakým způsobem kompenzovat expozici. Potom už stačí jen stisknout, prodleva spouště je velmi krátká.

Při stisknutí se ozve nastavený zvuk. Na výběr jsou tři varianty, pokud ale telefon přepnete do tichého režimu, bude fotit úplně potichoučku. Pořízená fotografie se velmi rychle ukládá (přibližně 2 sekundy u nejvyššího rozlišení) a obrázek se hned zobrazí na displeji. Stisknutím spouště se okamžitě dostanete do režimu hledáčku a můžete zase fotit. Práce s fotoaparátem je velmi svižná.

Pořízené obrázky lze prohlížet ve standardních složkách telefonu. Zde však přijdete o možnost fotografie zvětšovat, proto si snímky raději prohlížejte v módu zapnutého fotoaparátu, kde je na funkčním tlačítku volba Zobrazit. Stisknutím šipky nahoru se objeví výběrový rámeček, který přesunete na místo, jež chcete zvětšit, a potvrdíte volbu.

 
Standardní prohlížeč: galerie a detail snímku; obrázek se zde ale nedá zvětšit

Tlačítkem C lze vybranou fotografii smazat, z hlavní nabídky navíc můžete vybrat více snímků a odstranit je najednou. Mazací tlačítko funguje také okamžitě po pořízení snímku.

Jak fotí?

Sony Ericsson S700 je výborný fotomobil – nejlepší, jaký v současnosti na českém trhu najdete. Snímkům nechybí detaily, barevnost odpovídá skutečnosti, optika je v rámci možností dostatečná. Objektiv je samozřejmě typu fix-focus, není v něm žádný aktivní zaostřovací člen a například soudkovité zkreslení je hodně velké. Ale pořád nelze zapomenout, že máme v ruce mobilní telefon.

Pro posouzení kvality nabízím kromě desítek dalších obrázků v tomto článku například následující dva snímky standardního testovacího obrazce. Pro srovnání se můžete podívat, jak si se stejným testem poradilo patnáct dalších současných fotomobilů (na stránce je to přibližně uprostřed).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímky testovacího obrazce

Až na výjimky, které v textu vždy označím, jsem obrázky nijak neupravoval. Z toho důvodu jsou trochu větší, každý z nich má v průměru 280 kB. Kdyby se vám nechtěl vejít do okna, které se při klepnutí na náhled objeví, poklepejte dvakrát na jeho titulní lištu. Každá fotografie obsahuje hlavičku EXIF, ze které můžete zjistit přesné parametry expozice.

Do výjimek, o kterých jsem psal, patří hned následující série. Fotografie z digitálu – a fotomobil není výjimkou – jsou jen polotovar, který čeká na své dokončení na počítači. U vybraných obrázků jsem proto upravil úrovně, někde trochu barevnost, zmenšil jsem je, zaostřil ... a výsledek zhodnoťte sami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vybrané fotografie po menší úpravě na počítači


Ve druhé kapitole si něco povíme o kompenzaci expozice, digitálním zoomu a začneme důkladně probírat veškerá nastavení. Vše doplňují obrázky z praktickou ukázkou.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Nastavené rozlišení, Jediná výhoda, Pořízená fotografie, Son, Kvalitní snímek, Eri, Lamela, F +, Největší rozlišení, Mega +, Zahrádka, Mega, Posuvný jezdec, Foto, Podrobná recenze, Černobílá fotografie