Sony Ericsson T200: vskutku dobré! (test)

Sony Ericsson T200 je prvním ryzím mobilem této značky, který by už neměl mít kořeny ani v jedné bývalé divizi. Jak se ale zdá, T200 je ve všech směrech starý známý Ericsson. Ale co, důležité je, že se nám líbí.
Kapitoly článku

Těsně po uvedení Ericssonu R600 začal český Sony Ericsson prodávat model T200, který je R600 velmi podobný. Je však lépe funkčně vybavený a má kvalitnější klávesnici. Jak to tak vypadá, model R600 to má spočítané.

Tip: Přečtěte si recenzi mobilu R600!

 
Z jednoho a druhého rohu

Nechme ale stranou podivuhodnou prodejní strategii Sony Ericssonu. Teď tu máme nový model T200, první mobil představený po spojení mobilních divizí Sony a Ericssonu. Z funkční výbavy je jasné, že jde o mobil pro běžné uživatele, pro které je nejdůležitější nízká cena. Po modelu R600, jehož dny jsou už nyní sečteny, to je funkčně nejníže položený model.


Telefon je poměrně malý

Ericsson nebo Sony Ericsson?

Už na první pohled je patrné, že mobil má podstatně více charakteristických vzhledových prvků převzatých ze starších Ericssonů než z mobilů Sony, ačkoliv by každý očekával přesný opak - Sony se postará o vzhled, Ericsson o vnitřnosti, menu a funkce. Design je tedy typicky švédský, i když jsou zde patrné líbivé asijské tvary. Z Ericssonu však zůstalo i ovládání - kurzorová klávesa jako na modelech R600 či T65s, klávesy Yes a No, které provází Ericsson snad od nepaměti či tlačítko C pro korekci textu či modré kontextové wapové tlačítko, které má T65s. Zkrátka T200 svůj rodokmen nezapře. Každý kdo čekal převratnou originalitu, bude asi zklamán; na druhou stranu, co je hezké, nemusí být originální - a mně se T200 líbí všemi deseti (no, možná devíti).

 
Není ani nijak zvlášť tlustý

Materiál, z něhož je T200 vyroben, se velmi podobá tomu, jaký je použit u T68i - tvrdý plast, který je na povrchu lehce sametový a velmi příjemný na dotyk. Zadní strana mobilu je zcela bílá, přední pak světle modrá. Baterie se schovává pod krytem, který zatím nijak nevrže; mobil je pevný i ve zkrutu. Konstrukce mobilu je stejně jako u starších modelů kvalitní, za což si zaslouží nová značka jednoznačně pochvalu.


Materiál zad hodně připomíná Sony Ericsson T68i

Ti, kdo rádi nosí mobil na šňůrce, ocení malé poutko, které měl již R600. Na zadní straně nechybí konektor pro externí anténu, datový konektor a konektor pro nabíječku, který je standardně „ericssonní“. I nabíječka je stejná; když jsem zkoušel nabíjet T200 nabíječkou z T39m, mobil ani nehlesl a začal se nacpávat energií. T200 jednoduše je v jádru jasný Ericsson, ze Sony tu nenajdete ani matičku.


Přímo z čela

Děcka, tlačítka jsou boží!

Zdá se, že výrobce vyslyšel naše nářky na nepříliš kvalitní kvalitní klávesnicí u modelů T65 a R600 a doslova nás překvapil povedenými tlačítky z tvrdého plastu. Menu se tak dá velmi dobře ovládát, psaní textovek je oproti většině starších mobilů Ericsson velmi pohodlné. Tlačítka jsou sice docela malá, mají ale optimální zdvih a tuhost. Narozdíl od R600 nemám sebemenší problém ovládat menu pomocí kurzorové klávesy. Klávesnice opravdu stojí za to.

 
Tlačítka jsou vystouplá, při psaní jsou ale perfektní

Kromě klávesnice najdete na boku ještě dvě tlačítka (resp. dvojtlačítko) pro úpravu hlasitosti hovoru, kterými zároveň v pohotovostním stavu můžete vypsat informace o mobilu - datum, aktuální profil, nastavený budíček a přítomnost GPRS v síti. Chybí ale zbývající doba hovoru a pohotovostní doba. Dvojtlačítko lze také využít pro rychlé psaní SMS, což u R600 nebylo možné. Všechny tyto funkce jsou ale příznivcům mobilů Ericsson dobře známé, není tedy nutné je extra rozebírat.


Už jsem měl strach, že Sony Ericsson vzdává konektory pro externí antény


Úplně nová baterie pro úplné nový mobil

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Ericsson T65, Sony Ericsson T200, Sony Ericsson T68i, Test, Celadon, Letní čas, Eri, Čistý příjem, Zbývající doba, Nová baterie, Son, Mizení, Starý Ericsson