Sony Ericsson T200: Významný protihráč na trhu

Zanedlouho se na trhu objeví low-end z produkce Sony Ericsson. Je nejvyšší čas seznámit se s tímto mobilem, neboť nabízí spoustu lákavých funkcí za rozumnou cenu.

Sony Ericsson T2OO

O tom, že se Ericsson, potažmo Sony Ericsson zaměřil převážně na dražší modely, není pochyb. Nyní však můžeme očekávat invazi modelů spadajících do kategorie low-end, neboli do kategorie, ve které se prodává nejvíce mobilů. První vlaštovkou, když nebudeme počítat zpožděný Ericsson R600, bude model s označením T200. Přestože se bude nacházet na pomyslném dně modelové řady, mnohé překvapí svou nabídkou funkcí a možných mobilních doplňků. 

Novinky každým coulem

Nový model o rozměrech 105 x 48 x 22 mm není podobný žádnému předchozímu Ericssonu. Troufám si tvrdit, že designéři se inspirovali u úspěšné modelové řady finského výrobce. Přesto najdeme na mobilu několik  charakteristických prvků z dřívějších modelů – klávesy YES a NO, modré tlačítko pro přístup k Internetu nebo ovládání pomocí kurzorového tlačítka. Otvor nad reproduktorem je stylizován již do zakulaceného obdélníku, coby poznávací znamení nové značky Sony Ericsson.

  

Obrázky v kurzu

Ovládání zůstalo při starém. Opět se setkáme s roletkovou nabídkou ala záložky ve Windows. Displej se barvy nedočkal, ale může nám nabídnou alespoň několik úrovní šedi. To samozřejmě nezůstane zapomenuto, protože využijeme bohaté nabídky uložených tapet do pozadí. Samozřejmostí bude možnost stáhnout další z Internetu. Displej čas od času oživí animovaný spořič, ale to je záležitost, se kterou jsme se mohli setkat již dříve – například u modelu R600.  Výhody grafického displeje prezentuje několik úrovní nastavení velikosti písma v menu, což je vhodné zejména pro lidi se slabým zrakem. Podsvícení displeje je tyrkysové.

Textovky snadněji

V telefonu nalezneme paměť pro kontakty i pro textovky, můžeme předpokládat, že bude stejné velikosti jako u zmiňované R600, neboť oba telefony mají mnoho společného. Konečně se rovněž dočkáme české T9 při psaní textovek.  Ty můžeme obohatit o nejrůznější obrázky, animace a melodie a to díky tomu, že telefon zvládá rozšířené zprávy EMS. Zajímavostí je možnost přiřadit kontaktům v telefonním seznamu obrázek, který se objeví na displeji, když dotyčná osoba zavolá. 

 

Cvak - zábava

Největším tahákem nového modelu T200 bude přídavný digitální fotoaparát Communicam MCA-10, který rozšíří možnosti zábavy. Pořízené fotografie lze ihned odeslat z telefonu jako přílohu v emailu. Vzhledem k tomu, že telefon nedisponuje IrDA portem, bude to možná jediný způsob. Ještě si ale počkáme na zkušenosti s kabelem. Třeba bude i tento způsob k dispozici. Klient elektronické pošty v telefonu si nejlépe rozumí s připojením na Internet pomocí GPRS (43,2 kb/s). Neodmítne ale ani HSCSD (28,8 kb/s). Díky těmto rychlým přenosům dat bude surfování ve wapovém prohlížeči verze 1.2.1 pohodlné. 

 

V telefonu ještě naleznete pětici her, stopky minutku, plánovač s kalendářem, kalkulačku a hodiny.

Silné parametry

Potěšující je také výdrž telefonu na jedno nabití. Hovorový údaj je neuvěřitelných třináct hodin a pohotovostní se blíží k deseti dnům. Pokud by se vám vzhled nového modelu nezamlouval, můžete si jej vyšperkovat jiným výměnným krytem.

Zanedlouho se objeví v nabídce internetového obchodu Cybex.cz za cenu 6 389 Kč s DPH a to je vzhledem k možnostem telefonu dobrá startovací pozice.

Plusy:

  • GPRS, HSCSD
  • Email a kalendář
  • Výměnné kryty
  • Digitální fotoaparát jako příslušenství
  • Triband
  • Výdrž na jedno nabití
  • Česká T9
  • Cena

Mínusy:

  • Nemožnost stáhnout nové hry
Diskuze (41) Další článek: T-Mobile zítra spouští MMS

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Ericsson R600, Sony Ericsson T200, Eri, Význam, Trh, Son, Pro +