Sony Ericsson T280i: král lowendů (test)

Nízká cena, konzervativní ale elegantní vzhled a poměrně solidní výbava, to jsou startovní trumfy nového Sony Ericssonu T280i.
Kapitoly článku

Klávesy jako polštářky

Ovládací prvky mají klasické rozložení. Funkční část klávesnice je tvořena čtvercovým černým čtyřsměrným ovládacím tlačítkem se stříbrným rámečkem, dvěma kontextovými klávesami a dvěma klávesami s telefonky. Směrové tlačítko bohužel nemá potvrzovací střed, zato stříbrný rámeček kolem něj má na každé straně výstupek, asi pro zachycení prstu ve správné poloze. Bohužel se neovládá zrovna nejlépe, lidem se silnějšími prsty se často podaří stisknout dva směry zároveň a tak časem začnete mačkat spíše hranu, než střed tlačítka. A právě v ten moment vám začnou ony výstupky pekelně lézt na nervy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K tlačítkám nemám výhrady, směrový ovladač však mohl být větší

Výhradu mám i k hladkým stříbrným kontextovým klávesám, které jsou oproti ostatním mírně vyvýšeny a chrání tak sklíčko při položení telefonu displejem dolů. Tyto tlačítka nejsou zrovna z dvakrát odolného materiálu a velmi brzy se na nich začne projevovat ošoupání. Numerický blok je složen ze zaoblených obdélníkových kláves, které se již Sony Ericssonu několikrát osvědčily. Celá klávesnice je rovnoměrně podsvícena sytým modrým světlem. Tlačítka neuhýbají do stran a při stisku mají přiměřenou zvukovou odezvu, takže psaní na klávesnici je celkově velmi pohodlné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej opticky zvětšuje tlustý, šedý rámeček

Displej disponuje na low-end solidním rozlišením 128 × 160 bodů a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Jedná se o kvalitní aktivní FTF zobrazovač, u kterého musím pochválit především čitelnost na slunci, zvlášť pokud si nastavíte vhodné a dostatečně kontrastní schéma. Příjemně mne překvapilo, že u telefonu této kategorie je čitelnost velmi dobrá a troufnu si říct, že snad nejlepší z mnou testovaných low-end telefonů.

Jednoduchost především

Samotné ovládání telefonu i jeho menu snad už ani jednodušší být nemůže. Hlavní nabídku tvoří matice devíti ikon, které nelze nijak přesouvat ani zobrazit jako seznam. Každému ze směrů navigačního tlačítka je napevno přiřazena jedna funkce, opět bez možnosti změny. Směr nahoru tedy aktivuje fotoaparát, pohybem doprava zapnete FM rádio, směr dolů otevírá telefonní adresář a směr doleva zapne editor zpráv. Stejně tak nelze upravovat funkce kontextových kláves, kdy levá slouží ze vstupu do menu a pravá do adresáře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Grafiku telefonu lze měnit oblíbenými tématy

Na displej telefonu si můžete umístit libovolný obrázek nebo použít jedno ze čtyř přichystaných barevných schémat. Ikony nabídky jsou doplněny „animací“, kdy má každá ikona dva obrázky, jeden malý klasický a druhý větší a trochu více prokreslený, který se zobrazí při najetí na konkrétní položku. Jednoduchosti ovládání přispívá i to, že v hlavním menu najdete přímo položky budík, rádio FM a fotoaparát.

Konečně zvládnutá T9

Seznamu v telefonu je omezen na 300 vícepoložkových kontaktů, tedy pokud za vícepoložkové budeme považovat kontakty, u nichž je možnost uložit k jednomu kontaktu tři telefonní čísla, nic jiného totiž kontaktu nepřiřadíte. Na skupiny volajících rovnou zapomeňte a ani přiřazení vlastního zvonění nebo obrázku ke kontaktu není možné. Chybí i vyzváněcí profily, k dispozici je pouze tichý režim dostupný podržením křížku na klávesnici. Přenos hovoru je čistý a bez rušení, hlasitost však v některých případech není dostačující. Použít můžete i hlasitý hovor, kde je situace o něco lepší. Možnost nahrát probíhající hovor jsem v telefonu nikde nenašel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka se liší od telefonu vyšší řady, chybí obvyklé záložky

Čtení i psaní textových zpráv probíhá na šesti řádcích. Editor MMS je od toho textového oddělen, takže mezi typy zpráv nelze přepínat například vložením obrázku. Maximální velikost MMSky je omezena na 300 kB. Telefon obsahuje i slovník T9, přičemž v nastavení zpráv ho lze i trvale vypnout, případně zvolit zda má psát s diakritikou (a zkracovat zprávy) nebo bez ní. Takto komfortní nastavení T9 se opravdu vidí málokdy. MMS zprávy jsou ukládány do sdílené paměti o velikosti přes 10MB, uložené zprávy textové jsou omezeny počtem 450 plus kapacita SIM karty. Při odesílání využijete i možnost volby naposledy použitých kontaktů, případně můžete zprávu odeslat více příjemcům najednou.

Doručenky lze aktivovat podle libosti, chodí celkem spolehlivě. Pro psaní SMS, stejně jako pro jejich čtení, je k dispozici 6 řádků na displeji. Nastavení vlastního zvuku pro zprávu však bohužel SE neumožňuje, vystačit musíte se známým cvaknutím či pěti přednastavenými zvuky. Ani oblast SMS však nemohu ponechat bez drobného rýpnutí. Hlavním a podstatným nedostatkem je zde chybějící odpočítávání znaků, objeví se až v okamžiku, kdy vám zbývá posledních 10 znaků, a to už je na korekci textu většinou pozdě.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson T280i, Vystouplý fotoaparát, Low, Malé balení, Klasické rozložení, Eri, Test, Král, Son, Současné nabíjení, Střídmé používání, Hlasitý hovor, Minimální možnost, Mírné zlepšení, Rádio FM, Klasická nabídka, Společný konektor