Sony Ericsson T280i: král lowendů (test)

Nízká cena, konzervativní ale elegantní vzhled a poměrně solidní výbava, to jsou startovní trumfy nového Sony Ericssonu T280i.

Klíčové vlastnosti

  • rozměry: 100 × 45 × 13 mm, 82 g
  • elegantní vzhled s částmi z broušených slitin
  • 1,3 MPx fotoaparát
  • vnitřní paměť telefonu 10 MB
  • FM rádio
  • GPRS tř. 10
  • Bluetooth
  • stereofonní handsfree v balení
  • podpora Javy
  • displej bez problémů čitelný na slunci

Hlavní nedostatky

  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • absence hudebních funkcí
  • drobná vůle části zadního krytu
  • nekrytý fotoaparát bez přisvětlovací diody
  • provedení ovládacího kříže
  • nemožnost natáčet video

Sony Ericsson T280i
T280i Levný telefon s aktivním displejem, podporou Bluetooth, FM rádiem, megapixelovým fotoaparátem a elegantním designem.rozměry a hmotnost: 100 × 45 × 13 mm, 82 g
displej: 1,7'', aktivní TFT, 128 × 160, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
data: GPRS tř. 10
konekt.: Bluetooth
paměť: 10 MB
baterie: Li-Pol 780 mAh
hudba: FM rádio
fotoaparát: 1MPx (1 240 × 1 024), video
31 %
(578. místo z 943)
katalogpreview
cena: 1 990 Kč (koupit)

Zdá se vám, že podobný telefon jste už viděli? Pak máte bezpochyby pravdu, tento nový model navazuje na svého prodejně neúspěšného bratříčka T250i. Sony Ericsson zřejmě pochopil, kde se stala u původního modelu chyba a svůj nový low-end tedy vybavil tak, že má v celku reálné ambice ovládnou kategorii nejlevnějších mobilních přístrojů na trhu.

Trochu vybrousit prosím

Low-endy, které na první pohled skrývají svou třídní příslušnost do líbivého kabátku, nejsou na našem trhu novinkou. T280i si však opravdu podvědomě zařadíte při prvním zkoumání do střední třídy a to díky horní polovině telefonu, která je vyrobena z broušené slitiny. Může se to zdát jako malicherná maličkost, přesto tomuto řešení nelze upřít eleganci. Telefon se dodává ve dvou barevných variantách. V první je kovová půlka telefonu světle hnědá a plastový zbytek telefonu stříbrný. U této barevné mutace nevyniká ono kovové provedení až tak moc, jako u druhé, námi testované, která má horní polovinu těla šedou, doplněnou o černé plasty v polovině spodní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z malého balení se vyloupne sympatický Sony Ericsson T280i

Rozměry telefonu 100 × 45 × 13 mm společně s váhou 82 gramů napovídají, že přístroj není ani nejmenší ani nejlehčí, do ruky však padne skvěle a díky použitým materiálům jsem nezaznamenal žádné výrazné ulpívání otisků prstů na povrchu telefonu, samozřejmě krom sklíčka kryjícího displej. Drobnější výhrady mám ke konstrukci telefonu, zatímco na levém boku je slícování zadního krytu a zbytku telefonu bezchybné, v pravé části měl mnou testovaný kus značnou vůli a zadní kryt ve své horní části nedosedal, nepříjemně se pohyboval a povrzával.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vystouplá čočka fotoaparátu si koleduje o poškrábání

Podél celého telefonu se na bocích táhne další atraktivní doplněk vzhledu a to nenápadný, úzký, ale ne nepovšimnutelný stříbrný proužek. Boky telefonu neobsahují žádná tlačítka. Horní strana je tedy osazena pouze nekrytým společným konektorem pro nabíječku a sluchátka, takže nelze poslouchat hudby při současném nabíjení. Jelikož se ale nejedná o hudební telefon, ztrácí toto omezení význam. Na spodní straně telefonu pak najdeme očko pro uchycení šňůrky. Otvor mikrofonu se nachází na přední straně vpravo pod klávesou s křížkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní kryt obsahuje otvory pro reproduktor a fotoaparát

Zadní strana telefonu je přechodem materiálů opticky rozdělena na dvě části. Spodní část z plastu obsahuje pouze malé vystouplé logo výrobce, horní broušená část pak nezbytný nápis Sony Ericsson, efektní frézovanou mřížku reproduktoru a čočku 1,3 MPx fotoaparátu ve vystouplém čtvercovém rámečku. Provedení rámečku však sklíčku fotoaparátu moc velkou ochranu neposkytuje, jelikož hrany sklíčka a ochranného rámečku jsou ve stejné úrovni. Toto řešení (vystouplý fotoaparát a vyboulené logo výrobce) má zřejmě ulehčit zadnímu krytu od poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Použitými materiály se Sony Ericsson posouvá o třídu výš

Nicméně logo je vycentrováno ve spodní části telefonu a naopak fotoaparát je umístěn vpravo nahoře, což způsobuje že se telefon po položení „zády“ na stůl při sebemenším doteku pohybuje. Práce s položeným přístrojem nebo dokonce vyťukávání SMS do ležícího telefonu je tak zhola nemožná. Krytku, zrcátko pro autoportréty či přisvětlovací diodu sem výrobce bohužel neumístil.

Po ne zrovna snadném odklopení celé zadní strany si otevřete přístup k Li-Pol baterii o kapacitě 780 mAh. Ta vydrží napájet telefon při střídmém používání po čtyři dny, pokud jej necháte jen tak ležet, nad týden v pohotovostním režimu se nedostanete.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson T280i, Vystouplý fotoaparát, Klasická nabídka, Král, Rádio FM, Klasické rozložení, Eri, Společný konektor, Malé balení, Test, Mírné zlepšení, Minimální možnost, Střídmé používání, Low, Son, Současné nabíjení, Hlasitý hovor