Sony Ericsson T303: kov za dobrý peníz (test)

Luxusně vyhlížející vysouvák s malými rozměry, průměrnou výbavou, ale hlavně s velmi nízkou cenou, to je nový Sony Ericsson T303.
Kapitoly článku
 
Nedávno jsme vám představovali telefon klasické konstrukce T280i (článek zde). Model T303 se řadí do stejné skupiny levných low-endů, které staví svůj prodejní úspěch především na elegantním vzhledu pokovených či kovových součástek krytů telefonu. Tentokrát se jedná o vysouvací telefon za mírně vyšší cenu, která je ale kompenzována odstraněním některých nedostatků T280tky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní nedostatky

  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • hudební přehrávač nepoužitelný – nedostatek paměti
  • fotoaparát bez přisvětlovací diody a zrcátka
  • různorodost ovládacích tlačítek
  • nemožnost natáčet video
  • tuhá numerická klávesnice
  • neustále upatlaný displej

Sony Ericsson T303
T303 Elegantní vysouvák vyrobený z kvalitního kartáčovaného kovu, který přitom patří do nižší třídy. Řadí ho tam především podprůměrná výbava. Přehrává sice MP3, 8MB paměť ale nelze rozšířit. Pro přenos dat podporuje nablízko Bluetooth, na dálku GPRS.rozměry a hmotnost: 83 × 47 × 15 mm, 93 g
displej: 1,8'', aktivní TFT, 128 × 160, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10
konekt.: Fast port, Bluetooth
paměť: 8 MB
baterie: ?
hudba: FM rádio
fotoaparát: 1MPx (1 280 × 1 024), video (176 × 144)
30 %
(573. místo z 994)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 2 580 Kč (koupit)

Broušením k eleganci

Nemůžu říct, že by mě trend kovových telefonů uchvátil, protože u vyšších modelů taková úprava většinou přináší zvýšení ceny za exkluzivitu. U low-endů je však situace trochu jiná a člověk může být jenom rád, jak se nám ošklivé plastové kvádry za pár korun mění na elegantní kousky, které i když toho moc neumí, alespoň si drží cenu při zemi a je radost na ně koukat. Je s nimi ale i radost pracovat? S modelem T303 ano. Při prvním podhledu se telefon jeví jako velmi malý, i když tomu papírové rozměry 83 × 47 × 15 mm a váha 83 gramů moc nenapovídají. A musím říct, že malý opravdu je a skvěle padne do ruky. Mohou za to jistě i použité materiály.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rámeček okolo vysouvací části, stejně jako zadní kryt baterie, je vyroben z broušeného kovu. Naopak onen výstupek na spodní části, který ukrývá anténu, je vyroben z na dotek teplého plastu a také výborně poslouží jako opora pro prsty při vysouvání telefonu. Zde bych měl výhradu právě k vysouvání. Vysouvací mechanizmus je velmi tuhý a i když máte oporu naspod telefonu, nemáte se o co opřít na horní vysouvací části a palec tak velmi snadno a velmi často sjede až na displej a ušpiní ho. Naopak musím celkově pochválit konstrukci. Jednotlivé materiály jsou bezchybně slícovány, nikde není žádná vůle či mezery a ani horní část po vysunutí nemá znatelnější vůli do stran.

Na trhu je T303 k dispozici ve dvou barevných variantách, černé a stříbrné. Černá působí trochu konzervativnějším a možná i chladným dojmem, zato námi testovaná stříbrná varianta dává plně vyniknout kovovým krytům. Samotný popis telefonu je podobný jako u většiny vysouvacích telefonů stejné kategorie. Boky telefonu neobsahují žádná tlačítka. Stejně tak ani horní strana, na dolní je pouze zdířka mikrofonu. Čisté linie telefonu narušuje jen poutko pro uchycení šňůrky vlevo nahoře a nekrytý společným konektorem pro nabíječku a sluchátka, který je umístěn vlevo dole. A samozřejmě také onen „hrb“ na zádech telefonu, který kryje anténu a zároveň tvoří oporu prstům při vysouvání a také zabraňuje poškrábání zad telefonu při položení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá varianta na oficiálních snímcích

Zadní strana telefonu pak nesmí postrádat logo výrobce a také nápis Sony Ericsson provedený na kovovém krytu baterie. Vzhledem k tomu, že kryt je celý z jakési slitiny a to včetně zobáčků, které ho spojují se zbytkem telefonu, a také s ohledem na tuhost otevírání se celkem bojím o životnost plastových částí zámku uchycení krytu baterie. Samotná Li-Pol baterie má kapacitu 930 mAh s udávanou pohotovostí až 400 hodin. Při mém testu jsem ji průměrným používáním vybil asi za 4-5 dní. Posledním bodem zde bude 1,3 MPx fotoaparát, který je podle zvyklostí umístěn na zadní straně horní výsuvné části telefonu, čímž je chráněn proti poškrábání. Bohužel zrcátko pro autoportréty ani přisvětlovací dioda zde nejsou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pochybná klávesnice

Klávesnice má opět pro vysouvák tradiční rozložení. Vysouvací část obsahuje blok funkčních kláves, spodní část pak klávesnici numerickou, ani jedna však nezůstane bez výhrad. Funkční část klávesnice je tvořena čtvercovým čtyřsměrným ovládacím tlačítkem s potvrzovacím středem a se stříbrným rámečkem, dále dvěma kontextovými klávesami, dvěma klávesami s telefonky, korekčním „céčkem“ a speciální klávesou pro zkratky. Ocenit zde musím vystouplý rámeček okolo směrového tlačítka, o který se dá při vysunování zapřít prst. Zbytek funkčního bloku se mi ale vůbec nezamlouval. Hlavně proto, že každé klávesa má jiný tvar. Kontextové klávesy jsou jen úzké kovové proužky, na které se prst rozhodně nevejde a sklouzává k displeji, a naopak nízkozdvižné klávesy na spodním okraji, které mají imitovat dotekovou plochu jsou sice dost široké, ale velmi tuhé a zmáčknutí je tak skoro neznatelné. Numerický blok klávesnice má jednotlivé klávesy odděleny pouze gumovým proužkem, překvapivě jsou ale klávesy dostatečně hmatově rozlišitelné. Problém je zde opět s jejich přílišnou tuhostí, kdy rohová tlačítka nahoře i dole je problém jednou rukou zmáčknout. Na psaní SMS rozhodně tato klávesnice ideální není. Pozitivní je pouze rovnoměrné syté modré podsvícení celého numerického bloku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohled vypadá klávesnice efektně, zpod senzorových funkčních tlačítek problikává tu a tam modrá barva

Displej je parametrově shodný s modelem T280i, jedná se tedy o aktivní TFT zobrazovač
s rozlišením 128 × 160 bodů, který dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Čekal jsem stejně dobrou čitelnost na slunci, ale byl jsem bohužel zklamán. Kolem vlastní plochy displeje je poměrně široký lesklý pruh, který má displej opticky zvětšovat. To ale působí na přímém slunci nepříjemné odrazy a displej se díky tomu i velmi špiní.

Ohraná nabídka

Samotné menu telefonu se u low-endů Sony Ericssonu neměnilo už pěkně dlouho a tak i zde najdeme to nejjednodušší možné ovládání. Hlavní nabídku tvoří matice devíti ikon, které nelze nijak přesouvat ani zobrazit jako seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Znáte nějaký Sony Ericsson? Pak budete znát i T303

Každému ze směrů navigačního tlačítka je napevno přiřazena jedna funkce, opět bez možnosti změny. Směr nahoru tedy aktivuje fotoaparát, pohybem doprava zapnete Přehrávač hudby, směr dolů otevírá telefonní adresář a směr doleva zapne editor zpráv. Stejně tak nelze upravovat funkce kontextových kláves, kdy levá slouží ke vstupu do menu hovorů a pravá do seznamu kontaktů. Na displej telefonu si můžete umístit libovolný obrázek nebo použít jedno ze čtyř přichystaných barevných schémat. Další úrovně nabídky jsou textové s možností posouvání do stran. Trochu směšně působí v základní nabídce položka Přehrávač hudby, zvlášť pokud si uvědomíme, že telefon nedisponuje paměťovými kartami a má jen 8 MB vestavěné paměti. Paradoxem pak je, že FM rádio není umístěno v této „hudební“ položce, ale nachází se v sekci zábava. Také vytvořené fotky nejsou přístupné z položky fotoaparát, která pouze a jen aktivuje fotoaparát, ale jsou umístěny pod Organizátorem ve Správci souborů.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson T303, Dobrý, Zvukový soubor, Klasický hovor, Test, Nutný základ, Eri, Asteroid, Levný low-end, Son, Zbytečná funkce, Mírné zlepšení, Společný konektor, Tradiční rozložení, Libovolný zvuk, Poslední bod, Pen, Broušení, Dobrý signál