Sony Ericsson T303: kov za dobrý peníz (test)

Luxusně vyhlížející vysouvák s malými rozměry, průměrnou výbavou, ale hlavně s velmi nízkou cenou, to je nový Sony Ericsson T303.
Kapitoly článku

Zprávy ano, maily ne

Do telefonu bez problémů uložíte500 vícepoložkových kontaktů. U každého kontaktu můžete mít uvedeno až 5 telefonních čísel, e-maily, titul, přezdívku, bydliště, datum narození a další. Přiřadit lze také obrázek i vlastní vyzvánění, jak pro hovor, tak i pro SMS. Využít lze i skupiny volajících a 7 přednastavených a plně editovatelných vyzváněcích profilů. Nechybí ani tichý režim dostupný podržením křížku na klávesnici. Při hlasitém hovoru sice reproduktor mírně rezonuje, ale obě strany si bez problémů rozumí. Klasický hovor je čistý a bez rušení, pouze by mohl být trochu hlasitější. Nahrát probíhající hovor telefon neumožňuje.

Tvorba i čtení textových zpráv probíhá na sedmi řádcích. Vylepšením oproti zmiňované T280i je možnost přepínat editor SMS do MMS módu vložením multimediálního obsahu. Maximální velikost MMSky je omezena na 300 kB. Telefon obsahuje klasický velmi propracovaný slovník T9, který lze v nastavení zpráv trvale vypnout, případně zvolit zda má psát s diakritikou (a zkracovat zprávy) nebo bez ní. MMS i SMS zprávy jsou ukládány do sdílené paměti o velikosti přes 8 MB, množství uložených zpráv je tedy omezeny pouze velikostí volné paměti. Při odesílání využijete i možnost volby naposledy použitých kontaktů, případně můžete zprávu odeslat více příjemcům najednou. Doručenky fungují spolehlivě. Vylepšení jsme se konečně dočkali v nastavení vlastního zvuku pro přijatou zprávu, použít lze libovolný zvukový soubor a tak už nemusíte poslouchat známé cvaknutím nebo pět přednastavených zvuků. Další zažitý nedostatek ale opraven nebyl a tak telefonu chybí pořádné odpočítávání znaků při psaní, které se objeví až v okamžiku, kdy vám zbývá posledních 10 znaků. E-mailový klient bohužel v telefonu zcela chybí.

Nutný základ pro práci má

Určitě nikoho z vás nenapadlo uvažovat nad T303 jako nad pracovním nástrojem, ale i přesto klasické organizační funkce zvládá bez problémů. Všechno potřebné najdeme v položce Organizátor. Již jsem zmiňoval správce souborů, který veškeré soubory v telefonu třídí přehledně do jednotlivých složek a umožňuje práci s nimi, tedy klasicky mazání, přesouvání, přejmenovávání, atd. Příjemně překvapí propracované budíky, kterých je v telefonu celkem 5 a všechny mají možnost opakování v libovolný den.

Kalendář začínající pondělím se zobrazuje v měsíčním nebo týdenním náhledu, grafiky sice moc nepobral, ale zato je alespoň relativně přehledný. Dále můžete využívat úkolovník a poznámky, které mohou být zobrazeny na displeji v pohotovostním režimu. Časovač a stopky už dnes najdeme všude a také nesmí chybět nezbytná kalkulačka. Ta v modelu T303 mi ale k srdci nepřirostla, jednotlivé funkce jsou seřazeny v řádku a posouvat se mezi nimi dá pouze do stran, což je velmi zdlouhavé a nepohodlné.

Klepněte pro větší obrázek 
Jednoduchý kalendář

Pobaví, ale ne nadlouho

Přímo v hlavní nabídce najdeme honosně označenou položku Zábava. Po jejím otevření ale zjistíte, že moc dlouho vás telefon bavit nedokáže. Nachází se zde hry, FM Rádio a v tomto přístroji trochu zbytečná funkce TrackID. Hry jsou v telefonu předinstalované dvě a to dlouhodobé klasiky QuadraPop a Asteroids. Podpora Javy 2.0 vám umožní dohrát si hry další, měření v JBenchmarku však nevydala žádné oslnivé výsledky, 3D herně-grafické orgie tedy nečekejte. Hry do telefonu dostanete nejlépe asi pomocí Bluetooth, ten je zde také ve verzi 2.0 a opět stejně jako u většiny Sony Ericssonů je přenos souborů bezproblémový a to i pokud se budeme bavit o příjmu a instalaci Javy. Sice si musíte najít, kam se vám přijatá položka uložila a kam instalovala, ale funguje to spolehlivě. Tento model disponuje v menu též položkou Přehrávač hudby. Uložené MP3 si můžete nechat seřadit podle interpreta, názvu skladby nebo si vytvoříte vlastní playlistů. Problém je ale v naprosté nepoužitelnosti takovéto aplikace u telefonu, který má 8MB vlastní paměti a karty nepodporuje.

V oblasti hudebních funkcí se tak reputaci snaží telefonu napravit alespoň FM rádio. K poslechu je potřeba připojit do systémového konektoru dodávaná stereofonní sluchátka, která nemají příliš valnou kvalitu reprodukce zvuku. Pro hovor jako handsfree postačí, k přehrávání hudby se ale moc nehodí. Vlastní sluchátka připojíte pouze pomocí redukce, která ale není součástí balení. Rádio je při příjmu signálu velmi citlivé na pohyb, stačí se tak trochu pootočit a naladěná stanice se ztratí. Pozitivem je snad jen možnost nahrávat záznamy z rádia. To však vyžaduje velmi dobrý signál, jinak je pořízená nahrávka v otřesné kvalitě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rádio s podporou RDS

Hodně čtenářů bude zajímat i poslední věc z multimediální výbavy a to 1,3 MPx fotoaparát. Ten je na tom úplně stejně jako v modelu T280i. Při dostatečném světle zvládá solidní fotky, jejichž kvalita ale prudce klesá s klesající intenzitou osvětlení. U fotoaparátu toho moc nastavit nejde, můžete volit velikost výsledné fotky ve třech krocích, použít jeden ze tří efektů (černobíle, sepia a negativ) a zapnout noční režim. Mírného zlepšení výsledné kvality fotek se dá dosáhnout úpravou jasu, nicméně zázraky nečekejte. Diky poměrně lesklému displeji se fotí velmi špatně za slunečného dne, protože v podstatě na displeji nevidíte nic. Na natáčení videa rovnou zapomeňte, telefon ho vůbec neumí. Pořízené fotografie se ukládají do složky Fotoalbum ve Správci souborů, položka Fotoaparát v hlavním menu tak slouží pouze ke spuštění foťáku stejně jako zmáčknutí směru nahoru na ovládacím kříži v pohotovostním režimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Optika je v zavřeném stavu šikovně schovaná
Klepněte pro větší obrázek 
Takto vypadá uživatelské prostředí fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a takhle pořízené fotky 

Datově také low ...

Vysokorychlostní technologie připojení k mobilnímu internetu zde asi nikdo nečekal, ale absence EDGE zamrzí. K wapu se tedy připojíte jedině pomocí GPRS a to ve třídě 10. Bezproblémově pracující Bluetooth ve verzi 2.0 je společný s modelem T280i. Stejně jako tam, i zde funguje velmi dobře, a opět jsem nezaznamenal žádné problémy s přenosem a to ani se soubory v Javě. Další možností spojení s PC je datový kabel, který ale není dodáván s telefonem. Telefon je triální, využijete tedy frekvencí 900, 1800 a 1900 MHz.

Sony Ericsson T303 je určitě jeden z hezčích low-endů na trhu. Jestli chcete stylově vysouvat a nevadí vám zmíněné nedostatky, pak by se vám tento model určitě měl objevit mezi kandidáty na koupi. Jako závěrečný trumf pak SE přidává i cenu pod dva a půl tisíce korun, která ho posouvá mezi leadery svojí třídy.

Plusy a mínusy

+ Bluetooth 2.0
+ FM rádio
+ atraktivní kovový vzhled
+ 1,3 MPx fotoaparát
+ kvalitní zpracování

- slot na paměťovou kartu
- chybí EDGE
- omezená multimédia

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson T303, Dobrý, Son, Zbytečná funkce, Nutný základ, Broušení, Levný low-end, Eri, Klasický hovor, Asteroid, Tradiční rozložení, Libovolný zvuk, Mírné zlepšení, Poslední bod, Dobrý signál, Společný konektor, Zvukový soubor, Test, Pen