Sony Ericsson T610: co lidem nejvíc vadí

Ačkoli je Sony Ericsson T610 v současné době nejlépe vybavený mobilní telefon, má přece jen několik chybiček. Některé jeho neduhy mohou způsobovat drobné problémy, proto se na ně podívejme blíže.
Kapitoly článku

Aby se člověk mohl před koupí telefonu správně rozhodnout, potřebuje znát zejména nejrůznějších chyby a problémy daného modelu. Tento článek na rozdíl od recenze nebo delších zkušeností hodnotí pouze nevhodné a špatné vlastnosti telefonu. Sony Ericsson T610 je prvním mobilem, který takovým „článkem hrůzy“ prošel, ale chystáme na MobilManii další jemu podobné.

Používám stříbrný Sony Ericsson T610 v revizi hardwaru R6A a firmwaru R3C002. Telefon byl vyroben v Číně. To jsou podstatné informace, protože některé verze hardwaru a firmwaru se od sebe dost liší. V článku jsem využíval své vlastní zkušenosti a také čerpal z diskuzí na MobilManii a ve fórech (www.T610.cz) a (www.myT610.net).

 

Tip: rozsáhlá recenze Sony Ericssonu T610

Nesahej mi na povrch

Design je subjektivní záležitost, těžko ho tedy nějak objektivně zhodnotit. V provedení se ale nějaká ta chyba najít dá, třeba na hladké a lesklé černé části okolo přístroje a na zadní části telefonu. Černá sice dodává T610 jistou dávku elegance, ta se ovšem ztrácí hned s prvním dotekem, protože na telefonu zůstane otisk prstu nebo šmouha. A tak to jde postupně dál, až je mobil celý zapatlaný. Sony Ericsson dobře ví, proč přidává do balení hadřík z mikrovlákna, kterým lze vše perfektně vyčistit a vyleštit.

 

Další drobnou chybkou je hliníkové provedení. Nevím, jak na modrém a červeném krytu, ale na stříbrném je vidět každý malý škrábanec. S tím bohužel nejde nic udělat, můžete si jen nenechat v servisu kryt za 1 000 Kč vyměnit, nebo telefon ochránit pouzdrem. Dobré řešení našel uživatel Fanda-technik, který T610 přestříkal žlutou barvou. Má teď jedinečný telefon, který vypadá zajímavě. Postup a fotky najdete na jeho stránkách.

Uživatelé T610 si často stěžují na provedení klávesnice. Podle nich jsou tlačítka moc malá a mají nadměrně tuhý stisk. Psaní na klávesnici je subjektivní a klávesnice se těžko posuzuje, mně osobně vyhovuje. Nicméně je možné, že se liší kus od kusu a na některých verzích hardwaru je klávesnice tužší. Četl jsem dokonce kdesi kuriozitu, že se uživateli zaseklo jedno tlačítko pod kryt telefonu a zpět ho dostali až v servisu.

  

Co děláš? Překresluji

Sony Ericsson T610 má barevný displej, který dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev, ale je pasivní. Pasivní displeje mají oproti aktivním méně věrné barvy a pomaleji se překreslují. S aktivním displejem přijde až nový model T630, který by se měl u nás objevit během prvního čtvrtletí příštího roku.

Na serveru www.T610.cz jsem objevil diskusi, ve které se řeší jednotlivé revize hardwaru. Novější verze by oproti starším měly mít lépe podsvícené displeje, větší kontrast a věrnější barvy. To nemohu bohužel posoudit, protože se mi do ruky nedostal starší telefon než R4B a ten je stejný jako můj R6A.

    

Na displeji jsem neviděl žádné zásadní chyby, snad jen to, že změna schématu prostředí trvá příliš dlouho. Někdo může za chybu považovat pasivní displej.


Druhá kapitola popisuje chyby při práci s SMS, budeme hodnotit i výdrž a další funkce

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson T610, Nejlepší vlastnost, Malý škrábanec, Dobrá kvalita, Eri, Bluetooth Bluetooth, Jedinečný telefon, Lid, Dobré řešení, Hliníkové provedení, Son