Sony Ericsson T610: delší zkušenosti

O tomto mobilu bylo napsáno už dost, dnes se vám nabízíme delší zkušenosti našeho čtenáře, které přijdou určitě vhod. Na cestě je nástupce v podobě K700, cena modelu T610 půjde dolů a spoustě lidí bude vyhovovat.

Napíšete, co jen chcete

Při psaní SMS jsou k dispozici jen čtyři řádky, což není na telefon s touto velikostí displeje mnoho. Mě osobně dost irituje záhlaví Napsat novou, které se zcela zbytečně zobrazuje po celou dobu editace zprávy. Také ikonku tužky a papíru v levé horní části displeje bych byl ochoten obětovat za jeden řádek navíc. Ale uznávám, že uživatel, který není „zmlsaný“ desetiřádkovým véčkem, nebude tuto vlastnost vnímat jako zásadní chybu. Nelze tvrdit, že člověk ztrácí kvůli nedostatku prostoru přehled o psaném textu.

Pohyb po textu je výborný, joystickem se lze pohybovat po znacích, slovech i řádcích, příchozí zprávu lze číst po stránkách pomocí tlačítek pro změnu hlasitosti. V přístroji se objevuje i stařičká vychytávka Ericssonů – psaní za pomoci tlačítek regulace hlasitosti, takže např. klávesa 2 napíše „a“, ale je-li stisknuta v kombinaci s tlačítkem "+", objeví se na displeji rovnou „b“, v kombinaci s tlačítkem "-" pak napíšete „c“. Dále oceňuji možnost vkládat z mapy symbolů rovnou celé smajlíky, i tato činnost bývá na některých telefonech utrpením. Upozorním ještě na jednu drobnost, která mě potěšila – napíšete-li levou závorku, pak text a pak znovu vstoupíte do mapy znaků, přístroj automaticky nabízí napsání závorky pravé. Odeslání zprávy vyžaduje poměrně velký počet kliknutí. Řeším to tak, že pro nejčastější příjemce mám vytvořeny jednočlenné skupiny a SMS pak odesílám skupině, což je o trochu rychlejší, než se nořit do telefonního seznamu.

      
Při psaní SMS zprávy jsou k dispozici čtyří řádky, pro čtení o jeden více

Při psaní SMS zvolil Sony Ericsson řešení, které považuji za nejrozumnější – uživatel si může sám vybrat, bude-li psát s diakritikou, nebo bez ní a chce-li použít T9. Psaní za pomoci slovníku T9 (zapíná se dlouhým stiskem hvězdičky) využívám jen velmi málo, ale zdá se mi, že jeho slovní zásoba je velmi dobrá. Všiml jsem si, že si bez problémů poradí i se spoustou méně běžných slov, jako je rozbočovač, sběrnice, outsourcing či Delphi. Dobře řešené je také vlastní psaní, kde si můžete vybrat, jestli se návrhy slova mají zobrazovat (tři řádky velkým písmem), nebo ne, v nabízených výrazech pak listujete pomocí joysticku nahoru a dolů. Líbí se mi, že vlastní výrazy, které slovník naučíte, se ukládají do seznamu Moje slova, který si můžete prohlížet a případně promazávat.

Znaky se při psaní SMS začnou odpočítávat až tehdy, kdy do konce zprávy zbývá 23 znaků. Po překročení 160 znaků (nebo násobku) se na chvilku zobrazí informace, kolikátou zprávu píšete. Praktická je možnost smazat zprávu (pokud nejste uvnitř této zprávy) jednoduchým stiskem klávesy C, není třeba kvůli tomu vstupovat do menu. V menu najdete užitečnou položku Smazat vše, která slouží k hromadnému smazání zpráv. Nepříjemné naopak je, že T610 neumožňuje vytvářet vlastní složky pro ukládání SMS. U přístroje s kapacitou přes 60 zpráv by se tato funkce jistě hodila.

 
Klávesnice bude vyhovovat všem

V telefonu je vestavěn povedený e-mailový klient. Umožňuje pracovat až se třemi účty najednou a má poměrně bohaté možnosti nastavení. Příjemná je funkce nastavení intervalu kontroly poštovního účtu (v rozmezí 5 minut až 12 hodin) a nastavení stahování pouze hlaviček, které pak bohužel nelze hromadně označit ke stažení. Odchozí poštu lze automaticky posílat kromě adresátovi i na zvolenou adresu, telefon nedokáže odeslanou poštu archivovat, klient si rozumí s diakritikou a umí odesílat přílohy. Ty ovšem nezvládne přijmout a hlavně nijak neupozorní, že byly ke zprávě přiloženy. Také se při stahování nezobrazuje, kolikátou zprávu a z kolika celkem přístroj právě přenáší. Telefon samozřejmě zvládá i práci s EMS a MMS.

S psaním zpráv úzce souvisí i kvalitní klávesnice. Komfort typu Nokia 6210/6310 sice nečekejte, ale přesto si troufám říct, že klávesnice bude vyhovovat snad všem. Méně běžné je umístění mezery na tlačítku #.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 6210 Navigator, Siemens S55, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i, Hudební skladatel, DEL, Základní práce, Eri, Nízká rychlost, Bluetooth Bluetooth, FMA, Blízký model, Zkušenost, Son, XTND