Sony Ericsson T68i: Král je mrtve, ať žije král (test)

Recenze zřejmě nejlepšího mobilního telefonu, který si v současnosti můžete pořídit. Vychází sice ze svého staršího bratříčka T68m, ale je v mnoha ohledech vyspělejší a nabízí také více funkcí.

Jeho veličenstvo přichází

Když se na trhu objevil mobilní telefon Ericsson T68m, vzbudil mezi uživateli patřičný obdiv. Však se také jednalo o jeden z prvních mobilů GSM s barevným displejem. Nyní po sloučení Ericssonu se Sony se můžeme seznámit s první vlaštovkou, která nese logo nové společnosti Sony Ericsson. Na pultech obchodů již můžete narazit na Sony Ericsson T68i.

Tip: Pro srovnání si přečtěte velkou recenzi Ericsson T68m.

 

Výtečné základy

Sony Ericsson T68i vychází designově z úspěšných tvarů T68m. Pouze lem kolem displeje ztratil reliéfy. Barvy mobilu se nesou v duchu firemní uniformity, převažuje bílá se světle modrou. Bílá barva je prakticky bílo-stříbrná perleť a ve skutečnosti vypadá daleko lépe než na obrázcích. Všechna tlačítka telefonu mají stejnou povrchovou úpravu na rozdíl od tlačítek na T68m, kde hlavně tlačítka Yes a No vypadaly hodně lacině.

Ohlasy, které vzbudilo použití modré blikající diody jako indikátoru aktivního Bluetooth u T68m, si vzali k srdci designéři nového modelu T68i. Modrou barvu použili jako podsvícení všech kláves. Zmizely tak výtky, které byly řečeny na adresu podsvícení kláves u T68m. Pryč je také zadní pogumovaná část, kterou nahradil bílý plast (u testovaného modelu trochu vrzal).

 

Nesnáší slunce

Displej nedoznal žádných markantních změn. Stále je barevný s rozlišením 101 x 80 obrazových bodů a se schopnosti zobrazit 256 barev. Subjektivně se mi ale jeho svítivost zdála slabší než u jeho předchůdce. Slabina hůře čitelného displeje na přímém slunci byla více zřetelná. Displej ve své velikosti je opravdu komfortní, zobrazí totiž až osm řádků textu. Nabídka položek zůstala až na drobné výjimky nezměněna - pouze ikony v hlavní části grafického menu jsou lépe vykresleny. Kdo se vyzná v logice menu u telefonů značky Ericsson, bude za chvíli jako doma - čekají jej stejné rozbalovací nabídky. 

  

V hlavní roli joystick

K ovládání telefonu slouží praktický pěti směrný joystick. Všechny volby potvrzujete dvojicí tlačítek Yes a No a pro rozbalení nabídky rychlých voleb slouží kontextové tlačítko na levé straně od joysticku, které budete využívat docela často. Zůstala i klasika v podání Ericssona - boční jezdec, který vás mimo jiné informuje o všech nastavených parametrech v telefonu a zbývající kondici baterie pro použití telefonu. Již u předchozího modelu jsme se mohli setkat s barevným zobrazením stavu baterie na displeji, jinak tomu není ani u T68i. Stav baterie zobrazují i barevné výplně válečku, které podle stavu září zeleně, oranžově nebo červeně.

 

Již se neloudá

Rychlost listování v telefonním seznamu byla jedna z největších slabin předchozího modelu. Jde vidět, že inženýři zapracovali a slabina zmizela. Přestože je pohyb v seznamu daleko rychlejší, snesl by rychlosti o ještě o něco více. Každopádně se ale máte na co těšit. Konečně můžeme mluvit o slušné odezvě na pohyb joysticku. Seznam je vícepoložkový a pojme 500 čísel. I když na trhu existují telefony s větším seznamem, troufám si tvrdit, že uvedený počet je dostatečný.

Souběžně s telefonem bylo na trh uvedeno i jeho příslušenství v podobě CommuniCamu - malého digitálního foťáku. Pořízené snímky můžete přiřadit k jednotlivým jménům v seznamu a při příchozím hovoru budete hned vědět, kdo vám právě volá. Jedna zajímavost spočívá v tom, když si jako kontakt do seznamu uložíte adresu webového alba. Pořízené obrázky, odeslané jako příloha, pak můžete ukládat právě do toho alba.

Tip: Recenze CommuniCamu pro mobily Sony Ericsson

 

Opět dlouhé SMS

Zrychlení vypozorujete i při práci s textovými zprávami. Jeden neduh z předchozího modelu byl odstraněn a to vypnutí psaní diakritiky při psaní SMS zpráv pomocí T9. Nebudete tak odkázání na pouhých 67 znaků textovky, ale můžete využít plných 160. Do paměti telefonu si uložíte asi sedmdesát zpráv.

Stejně jako u T68m najdete v telefonu podporu EMS. K textovce tak po stisku kontextového tlačítka můžete přibalit obrázek, melodii, zvuk nebo animaci. Telefon také drží jeden primát - jedná se o první mobil na trhu s podporou multimediálních zpráv MMS. Naši operátoři tento druh služby zatím nepodporují, ale naštěstí je v telefonu uloženo pár připravených zpráviček, které si můžete prohlédnout. MMS mi nejvíce připomínaly flashové animace, se kterými se často setkáváme na Internetu. Jediný kloudný důvod, kdy bych byl ochotný sáhnout po zprávách MMS, je zaslání animovaného a hrajícího blahopřání někomu z mých známých. Možná se již o prázdninách dočkáme.

   

Komunikace všemi směry

Pro surfování vlnami Internetu se budete muset spokojit s WAPem. Žádný jiný prohlížeč, který by vám dovolil shlédnout i klasické internetové stránky, v telefonu nepřibyl. Podporu WAPu využijete i pro stahování obrázku do pozadí a nejen pro vyhledávání informací. Wapový prohlížeč podporuje i pushované stránky.

Ke komunikaci s okolím je telefon vyzbrojen všemi prostředky, které si jen můžete představit. Začneme bezdrátovou technologií Bluetooth, která fungovala bez sebemenších problémů. Následuje komunikace přes datový kabel a IrDA port, ke kterému mám menší výhrady. Při zapojení CommuniCamu se automaticky deaktivuje. Ztěžuje to tak přenášení obrázků, tedy pokud jste se nerozhodli, že si je pošlete jako přílohu e-mailu. Když chcete poslat pořízenou fotografii pomocí portu IrDA, musíte nejdříve obrázek zdlouhavě překopírovat do telefonu a CommuniCam odpojit. Problém spočívá v tom, že paměť fotoaparátu má kapacitu zhruba na padesát snímků, na rozdíl od paměti v telefonu, která jich pojme jen patnáct. Proto budete jen mazat nebo znovu kopírovat a přitom by to šlo pohodlněji.

Přítomnost již tradičního klienta elektronické pošty oceníte v kombinaci s podporou datového přenosu pomocí GPRS. Nikoho nepřekvapí ani přítomnost HSCSD.

Naplánujte si volno

Již delší dobu se v telefonech Ericsson setkáváme s kvalitním organizérem. Ten v testovaném mobilu T68i toto pravidlo jen potvrzuje. Plánovač i úkolovník dělají čest svým názvům. V zobrazeném plánovači se na další měsíc nebo týden dostanete klávesou 3 respektive 6, na další rok klávesou 9. Pro návrat o zobrazenou položku použijete klávesu 1 nebo 4 či 7. Aktuální den zobrazíte Céčkem. Všechny údaje můžete rovněž synchronizovat se svým stolním počítačem ať už pomocí kabelu, IrDA nebo vzduchem pomocí synchronizačního standardu SyncML.

Organizačním aplikacím úspěšně sekundují i pomocné aplikace v čele s diktafonem, který pojme až hodinu záznamu, kalkulačkou nebo poznámkovým blokem ve stylu barevných papírků, které si z oblibou lepíme na okraj monitoru. Poznámky nebo raději telefonní čísla, které si chceme poznamenat během hovoru si můžeme rychle uložit i na displej. Na displeji zůstanou a my je poté můžeme uložit nebo rovnou vytočit (ale tomu bylo i u starších modelů). Aby druhá strana neslyšela vyťukávané tóny kláves, doporučuji je vypnout v nabídce, která se nám objeví po stisku kontextové klávesy.

Zajímavostí je položka Záznam kódů, pod kterou si můžete uložit svoje PINy k platebním kartám. Správnost zadaného hesla pro přístup do této položky zjistíte pouze podle krátce vysvíceného kontrolního slova. Při zadání nesprávného hesla bude vidět i chybné kontrolní slovo a případný špión vašich PINů si bude myslet, že nalezl ty správné, ale přitom se bude dívat na nastrčené kódy.

 

Malé pískle

Někteří možná budou zklamaní, ale ani v této novince se neshledají s podporou polyfonního vyzvánění. Čekají na ně klasické melodie známé ze starší modelů Ericsson a pár nových pisklavých zvuků. Nové melodie si lze složit v integrovaném skladateli přímo na klaviatuře.

Pro pobavení je v telefonu připraveno nespočet her - daleko více než v modelu T68m. Převažují sice hry karetní, ale i tak se můžete setkat s několika novinkami v čele s námořní bitvou, která je graficky hodně povedená.

 

  

Kouzelná jednička

Nový mobilní telefon T68i z produkce Sony Ericsson je velmi zajímavý kousek. Můžete jej zařadit snad do všech možných kategorií a přitom se nespletete. Je vhodný pro ženy, pro mládež, ale i pro náročné manažery. Své prvenství na mobilním trhu si oprávněně zaslouží, protože vám může v současnosti nabídnou snad vše, po čem vaše srdce touží. V kombinaci s dodávaným příslušenstvím tvoří dokonalý multimediální prostředek a jen tak lehce vám nezestárne. Cena tohoto mobilního skvostu, která se pohybuje okolo dvaceti tisícové hranice, je v závislosti k nabízeným funkcím více než přijatelná. I když možná někdo namítne, že funkčně podobné modely jako jsou T39 nebo R520, lze pořídit levněji - tenhle telefon má prostě své nezaměnitelné kouzlo.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Sony Ericsson T68i
  • Zapůjčil: Sony Ericsson ČR
  • Cena: okolo 20 tisíc

Podrobné parametry mobilu najdete v naší databázi.

Diskuze (79) Další článek: Telefonovat ve vlaku - jen na vlastní nebezpečí

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson T68i, Příslušenství TV, Nastavený parametr, Eri, Test, Son, Král