Sony Ericsson T700: placatý sympaťák (test)

Příjemné rozměry, pohledný design, dobrá funkční výbava a především nízká cena – to je novinka od Sony Ericssonu.
Kapitoly článku
Sony Ericsson T700
T700 Sony Ericsson T700 je stylový mobilní telefon klasické konstrukce s příjemnými rozměry a povedeným designem, který má 3Mpx fotoaparát bez autofocusu. Podporuje EDGE i HSDPA, je vybaven stereoreproduktory a aplikací Google Maps.rozměry a hmotnost: 104 × 48 × 10 mm, 78 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 25 MB, paměťové karty Memory Stick Micro
baterie: Li-Pol 950 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, stereoreproduktory
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video, diodový blesk
63 %
(163. místo z 991)
kataloginfo výrobce
cena: 4 880 Kč (koupit)

Klíčové vlastnosti

  • příjemné rozměry a hmotnost
  • povedený design
  • podpora sítí UMTS a HSDPA
  • třímegapixelový fotoaparát s diodovým bleskem
  • stereoreproduktory s kvalitní produkcí
  • podpora GPRS a EDGE
  • čtečka RSS kanálů
  • přehrávač podcastů
  • aplikace Google Maps
  • paměťová karta o velikosti 512 MB v základním balení
  • kvalitní sluchátka s redukcí na kabelu

Hlavní nedostatky

  • příliš malá tlačítka klávesnice
  • absence kamery pro videohovory
  • fotoaparát nemá krytku a autofocus
  • nesnadné vyjímání SIM karty a paměťové karty
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson T700

Určitě si ještě pamatujete Sony Ericsson T610, který před pěti lety patřil mezi nejvybavenější telefony na trhu. Mnozí lidé jej užívají dodnes. A nejen pro ty Sony Ericsson připravil model T700, který jakoby legendární T610 z oka vypadl. Ani zdaleka sice není nejvybavenějším telefonem, jeho funkce ale budou dostačovat většině uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozměry telefonu jsou opravdu sympatické • porovnání velikosti s platební kartou

Tradiční barvy

Tělo telefonu nabízí příjemné rozměry 104 × 48 × 10 mm, ze kterých potěší hlavně malá tloušťka. Spokojeni budete i s nízkou hmotností 78 g. Spodní část telefonu tvoří stříbrný plast, horní polovina je z černého kovu. Sony Ericsson T700 se tedy opět snaží zaujmout osvědčenou černo-stříbrnou kombinací, která byla úspěšná již u modelu T610. Kromě této barevné varianty je na trhu i dispozici i celostříbrné a červeno-černé barevné provedení. Vzhledem telefon potěší zejména pánskou část populace, protože u něj převažují ostré hrany. Výrobce tak opět sází na technicistní design, který mu již u modelu T610 přinesl značný úspěch. Po konstrukční stránce nelze novince nic vytknout. Kryty sedí pevně na svých místech a vrzání se neozývá ani při silném stisku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na telefon z boku • spoušť fotoaparátu • tlačítka pro regulaci hlasitosti a zámek zadního krytu

Na pravé straně telefonu naleznete spoušť fotoaparátu, o kousek výše pak velmi malé klávesy pro regulaci hlasitosti. Při hovoru je ale snadno nahmatáte. Spodní část levé strany obsadil tradiční konektor Fast port. Pod ním je umístěn slot pro paměťovou kartu Memory Stick Micro, který chrání šedá gumová krytka. Ta je připojena k tělu telefonu, takže se nemusíte obávat její ztráty. V základním balení je obsažena karta o velikosti 512 MB. Ze slotu se ale poměrně špatně vyjímá, zejména pokud máte zpocené nebo vlhké ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu chrání krytka přichycená k telefonu

Před sejmutím zadního krytu musíte odemknout dva malé posuvné zámečky u horního okraje obou bočních stran telefonu. Kryt poté vlivem gravitace sám vypadne. Pod ním se nachází Li-Pol baterie o kapacitě 950 mAh, se kterou telefon na jedno nabití vydrží přibližně tři až čtyři dny. SIM karta se zasouvá do slotu vedle baterie a o jejím vyjímání platí to stejné jako u paměťové karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na levé straně telefonu najdete jen zámek zadního krytu a systémový konektor Fast port • vyjmutí baterie

Malá klávesnice, malý displej

Klávesnice na první pohled příliš nepotěší uživatele s velkými prsty. Tlačítka jsou totiž dosti malá, díky jejich zakulacenému tvaru je ale dobře poznáte po hmatu. Dostatečné rozestupy pak zajistí, že se na klávesnici poměrně dobře píše. Stisk kláves je jistý, doprovázený tichým cvaknutím. Funkčnímu bloku vévodí čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem, které je na každé straně obklopeno obvyklou trojicí kláves.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má sice malá tlačítka, která vyžadují přesnost, píše se na ní ale pohodlně

Jak se zdá, tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem se již u Sony Ericssonů usadila natrvalo. Za zmínku zde stojí klávesa vyvolávající menu činností, ve kterém najdete zmeškané události, rychlý přístup k oblíbeným funkcím, záložky internetového prohlížeče a spuštěné Java aplikace. I o funkčních klávesách lze prohlásit, že jsou i přes své malé rozměry velmi dobře ovladatelné. Uživatelům s velkými prsty ale tento telefon nemohu doporučit. Ve tmě oceníte podsvícení popisků tlačítek bílým světlem, které ale mohlo být výraznější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení kláves by mohlo být výraznější

Malé rozměry telefonu se projevily i u displeje. Ten nabízí jen dvoupalcovou úhlopříčku, na které ale QVGA rozlišení dokáže vytvořit ostrý a jemný obraz. Ve spojení se schopností zobrazit 262 tisíc barev se pak o kvalitu zobrazení nemusíte vůbec obávat. Na slunci je displej dobře čitelný, v době nečinnosti se ale zcela vypne a pro kontrolu zmeškaných událostí je nutné telefon oživit. V nabídce lze upravit jeho jas, který ale částečně automaticky upravuje světločivné čidlo nad displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem najdete světločivné čidlo • zobrazení je jemné

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson C702, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T700, Velký prst, Pláč, Malá klávesnice, Son, Eri, PLA, Značný úspěch, Test, Velká komprese, Plac, Stříbrný plast, Horní polovina, Rychlé vkládání, Běžné zobrazení