Sony Ericsson V640i: VodaPhone (test)

Klasika nabízející rychlá data a inovované základní funkce. Punc výjimečnosti mu přidává exkluzivní balení.

Je to walkman, není to walkman

Na první pohled byste možná V640i zařadili mezi Walkmany. Všimněte si například piktogramů na středovém ovladači se znaky play, stop a posuv. Nechybí ani čtečka paměťových karet. Novinka ale do hudební rodiny nepatří, a to z několika důvodů: s telefonem obdržíte paměťovou kartu s kapacitou pouhých 256 MB. To vystačí sotva pro dvě, tři hudební alba a šmytec. Dále chybí tlačítko pro přímý vstup do hudebního přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtečka paměťových karet bývá samozřejmostí u modelů řady Walkman

Spolu s novou platformou doznal změn i hudební přehrávač. Najdete jej ve složce média, kterou sdílí s novou fotogalerií a videopřehrávačem. Ve srovnání s předchozí aplikací se popravdě mnoho nezměnilo, někoho může potěšit podpora podcastů. Je pravdou, že s rychlými datovými přenosy by stažení i delšího podcastu nebylo nepředstavitelné. Přes EDGE mi stažení oblíbeného podcastu o velikosti asi 35 MB pravda chvíli trvalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Inovované multimediální rozhraní a hudební přehrávač

Nelíbí se mi ale práce přehrávače se soubory, konkrétně jejich řazení. Přehrávač řadí jednotlivé skladby dle abecedy, přičemž jejich názvy nebere ze souboru ale z ID3Tagu. Zároveň zde však ignoruje informaci o pořadí skladby, i když je vyplněná. Výsledek? Přeházené pořadí skladeb, což zamrzí zejména u záznamů koncertů nebo soundtracků. Ano, ID3Tagy můžeme v programu na počítači nejprve upravit, aby bylo řazení korektní, nebo vytvářet playlisty, nicméně není to řešení rychlé a pohodlné. Často by stačilo, kdyby bylo možné v přehrávači volit řazení podle názvu souboru. Přehrávač na rozdíl od řady walkmanů nepodporuje funkci Sense-Me, na stranu druhou nechybí v nabídce telefonu TrackID pro identifikaci neznámých skladeb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Video lze přehrávat našíř přes celou obrazovku bez zbytečných popisů tlačítek

Výrobce také nepřibalil tradiční a výborná sluchátka zasouvající se hluboko do uší, ale pouze běžné, nepříliš pohodlné špunty. Ve srovnání s obdobnými sluchátky konkurence patří charakteristikou projevu rozhodně k tomu lepšímu, nicméně kdo zkusil walkmanová sluchátka, bude si chvíli zvykat. Na stranu druhou uznávám, že ne každému pecky hluboko v uších, izolující veškeré okolní zvuky, vyhovují. Osobně je například nemohu využívat jako hands-free, kdy mi vadí „vlastní vnitřní hlas“. V tomto ohledu mají klasické pecky trošku výhodu. Pochvalu si rozhodně zaslouží vnější reproduktor umístěný na zadní straně. Nabízí nadprůměrnou hlasitost a to při zachování slušné kvality. Kdepak dva reproduktory, stačí jeden, ale pořádný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V případě sluchátek se musíte spokojit s pouze nadprůměrnými špunty

V640i nepostrádá FM přijímač s podporou RDS. Ten na rozdíl od hudebního přehrávače nedoznal žádných změn. Nemohu stoprocentně říci, zda-li jde o chybu kusu nebo vlastnost modelu, nicméně vždy při zapnutí nebo vypnutí rádia si protrpíte pořádné lupnutí do uší.

Focení jen se sluníčkem

Integrovaný fotoaparát na zadní straně obkružuje nápis 2 megapixels. Výsledné snímky tedy disponují rozlišením 1600 x 1200 obrazových bodů. Chybí však automatické ostření a jakákoli vysoce svítívá dioda pro alespoň drobné zlepšení večerních a nočních fotografií.
Potvrzuje se již železné pravidlo, že za dobrých světelných podmínek lze získat slušné fotografie. Na ukázkách oceňuji vybarvení oblohy, které nesklouzává k jednolitým texturám. Komprese a neostrosti si lze všimnout především na hranách. Opět – kombinace plastové čočky a malého snímače nemůže dávat dobré výsledky a z tohoto pohledu jsem s V640i spokojen. Problémem zůstává focení nočních anebo interiérových scén, které doslova kypí nepříjemným barevným šumem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klasická nabídka fotoaparátu

Mile mne překvapila funkce panorama, která při troše zručnosti a cviku podává na mobil slušné výsledky. Také rozlišení videa se konečně zvýšilo na alespoň průměrných 320 x 240 bodů. Při prohlížení potěší inovované fotoalbum, které nyní rozděluje fotky i podle měsíce pořízení.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotografie si můžete přehrávat za doprovodu žánrové hudby a odpovídajících efektů.
Při prohlížení jsem však narazil s největší pravděpodobností na chybu telefonu. Obrázek lze zobrazit na šířku i přibližovat. Při přiblížení se obrázek – typicky pro mobily Sony Ericsson i foťáky Sony – rozostří a následně doostří. Po třetím kroku přiblížení však zůstane obrázek nezaostřený.

Data (zatím?) nevyužitá

Sony Ericsson se s příchodem nové platformy po datové stránce pořádně pochlapil. V dřívějších modelech často chyběla například podpora EDGE, což bylo u některých modelů velkou nevýhodou. Novinky s podporou sítí 3G, a V640i mezi ně patří, nabízí vždy plnou palbu: tedy technologie GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA. Vodafone by měl pro splnění licenčních podmínek zprovoznit svou 3G síť nejpozději v lednu 2008, což je již za několik málo týdnů. Nechejme se tedy překvapit, zda budou možnosti Sony Ericssonu V640i plně využity.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka organizéru a další doprovodné funkce

Nicméně jsme se neostýchali a s kartou operátora O2 rychlá data vyzkoušeli. Díky podpoře bluetooth profilu PAN (Personal Area Network) jsme nemuseli instalovat při spojení s notebookem žádné dodatečné ovladače. Další drobnost, která při využití datových přenosů více než potěší. Bluetooth navíc nepostrádá veškeré důležité profily, nechybí třeba často diskutované A2DP. Test rychlosti přenosu dat osciloval okolo hodnoty 100 kB/s.
Přímo v telefonu lze data využít pro internetový prohlížeč, zmiňovaný e-mailový klient, stahování podcastů nebo nových informací prostřednictvím RSS kanálu.

Organizér a další funkce

Sony Ericsson V640i nabízí tradiční organizér, který od předchůdců nedoznal žádných změn. Konkrétní událost může být bohatě specifikována, postrádám však nějaký přehled s výhledem na další dny nebo týdny. Měsíční kalendář zvýrazní dny s událostí, pro jejich zjištění však musíte do detailů dne vstoupit. Fandím kalendářům, které při výběru dne rovnou v krátkosti zobrazí i související události. Dále nechybí budík až s pěticí nezávislých časů, každý pak může být aktivován pouze ve vybrané dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Organizér nedoznal žádných změn. Nahrávat lze i probíhající hovor

Kalendář doplňuje jednoduchý úkolovník a také textové poznámky. Dále nechybí tradiční záznam zvuku schopný nahrát i hovor, časovač, stopky, kalkulačka, dálkové ovládání prostřednictvím bluetooth a konečně tradiční trezor na kódy a hesla. Ze zábavných funkcí mohu jmenovat Video, Photo a Music DJ pro zkrácení dlouhé chvíle. Softwarovou rozšiřitelnost zaručuje Java. Aplikace mají přístup bluetooth a jejím profilům, java aplikace tak například může využívat připojený GPS přijímač.

Necháte se zlákat?

Sony Ericssonu V640i nemůžeme upřít jistou dávku inovace. S novou platformou přichází vylepšené hledání, neomezená kapacita pro zprávy nebo přepracované multimediální centrum. Jako celek ale působí trošku rozhádaně: exkluzivnímu balení a špičkové datové výbavě neodpovídá rozlišení displeje a fotoaparát bez automatického ostření či přisvícení. Hudební zážitky degraduje nepříjemné lupkání, nemluvě o nutné investici do větší paměťové karty. I přesto Sony Ericssonu V640i předvídáme úspěch. Základní cenu 5 977 Kč totiž Vodafone v závislosti na cenovém tarifu může snížit na velmi příjemnou úroveň.
 
Obsah balení:

  • Sony Ericsson V640i + Li-Pol baterie
  • nabíječka
  • datový kabel USB
  • stereofonní sluchátka s mikrofonem (HPM-60)
  • 256 MB paměťová karta Memory Stick Micro (M2)
  • USB čtečka karet
  • CD se softwarem
  • návod

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson V640i, Průměrný displej, První znak, Okolní zvuk, Sms vl, Maximální objem, Opětovné otevření, Praktická drobnost, Test, Klasická nabídka, Typické tlačítko, Kompletace, Voda, Nemilé překvapení, Horní víko, Dobrá tv, Chata, Eri, Neomezená kapacita