Sony Ericsson W350i: flip se vrací

Kdysi tolik populární flip se vrací. Je ozdobený hudebními tlačítky a najdete jej na levném Walkmanu. Jak se comeback povedl?

Sony Ericsson se rozhodl oživit koncept telefonu s vyklápěcím flipem. Až doteď jsme na tuto konstrukci byli u Sony Ericssonu zvyklí pouze ze smartphonů, nyní se objevuje u telefonu bez operačního systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Nový Sony Ericsson W350i patří mezi telefony střední třídy. Nechybí mu žádná základní funkce, na druhou stranu je jeho hlavní zbraní design. Tento telefon v kombinaci černo-oranžové barvy vypadá velmi stylově, navíc výrobce se rozhodl vrátit se k odklápěcímu flipu, se kterým se u mobilních telefonů příliš často nesetkáváme. Výsledkem je velmi netradiční telefon, ze kterého ovšem mám rozporuplné dojmy.

Výhody:

  • Atraktivní vzhled
  • Rozumná cena
  • Kvalitní hudební funkce
  • Pohodlná klávesnice
  • Dobrý fotoaparát
  • Malé rozměry

Nedostatky:

  • Konstrukce flipu
  • Praktičnost flipu
  • Tenký kryt baterie (který dlouho nevydrží, stejně jako flip)
Sony Ericsson W350i
W350i Levný walkman s dlouho opomíjenou vyklápěcí konstrukcí, řadou barevných variant, 512 MB kartou Micro Memory Stick v balení, podporou EDGE a megapixelovým fotoaparátem.rozměry a hmotnost: 104 × 43 × 11 mm, 80 g
displej: 1,9'', aktivní TFT, 176 × 220, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
konekt.: Fast port, Bluetooth (A2DP)
paměť: 14 MB, paměťové karty Memory Stick Micro
baterie: Li-Pol 900 mAh, procesor: 130 MHz
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 1MPx (1 280 × 1 024)
58 %
(315. místo z 892)
katalog
cena: 3 820 Kč (koupit)

Telefon, nebo přehrávač?

V zavřeném stavu W350i snad ani nepřipomíná telefon. Lidé z mého okolí si jej často pletli spíše s nějakým větším multimediálním přehrávačem. Telefonu jednoznačně dominuje černá barva, která je jen na několika místech efektně nahrazena oranžovou. Konkrétně se jedná o tenkou linku obíhající celý bok telefonu, dvě loga Walkman a tři tlačítka na přední straně flipu sloužící k ovládání hudebního přehrávače. Výsledkem je pohledný kousek elektroniky, který zaujme na první pohled.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Oranžová na černém pozadí doslova září

Přední straně dominuje nepříliš veliký displej s rozlišením 176 x 220 pixelů. Při představení telefonu výrobce avizoval, že displej bude mít rozlišení 128 x 160 pixelů, což příliš nadšení nevzbudilo. Ať už to tenkrát bylo způsobeno interní chybou ve společnosti SE, nebo se rozhodli rozlišení displeje nakonec změnit, tak jako tak na tom uživatelé získali. Pod displejem se nachází pětice tlačítek, kterými lze při zavřeném flipu ovládat přehrávač. Byl jsem velmi zvědavý, na jakém principu tlačítka fungují. Výrobce nakonec zvolil nejjednodušší možné řešení, kdy mačkáním kláves na flipu se tento stisk fyzicky přenáší na klávesnici ukrytou pod flipem. Až ta předává povely telefonu. Vzhledem k velmi křehkému provedení flipu mám obavy o jeho životnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Flip je tenký a pružný. Na posledním obrázku si všimněte zámku klávesnice

Abyste při zavřeném flipu mohli ovládat přehrávač, musíte mít odemknuté klávesy, o což se stará posuvné tlačítko na horní straně přístroje. Ačkoliv byl mnou testovaný model prakticky nový, dala se již u něj pozorovat mírná vůle mechanizmu, který se stará o otáčení flipu. Již nyní se bojím, jak tomu bude po delším používání. Jelikož jsou pod flipem schována také všechna ovládací tlačítka, budete jej tedy muset odklápět při každém běžném úkonu. Po odklopení flipu se telefon automaticky odemkne a lze jej okamžitě používat.

Plus nebo mínus?

Celkově mám z flipu velmi rozporuplné pocity. Jedná se jistě o zajímavý designový prvek, který může usnadnit práci s přehrávačem, ale v případě W350i bych byl nakonec radši, kdyby žádný flip neměl. Jeho zpracování je nekvalitní a nedomyšlené, pokud s telefonem aspoň občas děláte něco jiného, než posloucháte hudbu, nebudete s flipem spokojeni.

Klávesnice disponuje velkými tlačítky, a přestože nejsou výrazněji oddělena, píše se na nich velmi dobře. Pochválit je nutné také čtyřsměrové ovládací tlačítko s potvrzovacím středem. Jelikož model W350i běží ještě na staré platformě, nesetkáme se zde s tlačítky s červeným a zeleným sluchátkem, ale s korekčním tlačítkem a klávesou se zakroucenou šipkou, pomocí které se lze vracet o úroveň výše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zakroucená šipka mezi funkčními klávesami – typický znak telefonů Sony Ericsson

Na horní straně telefonu se nachází již zmíněný posuvný zámek klávesnice, levou stranu zdobí dvojtlačítko sloužící pro korekci hlasitosti, pravou stranu naopak konektor Fast-port a tlačítko walkman.Na zadní straně se v dolní části nachází mřížka hlasitého reproduktoru, nad kterou je logo a název výrobce a dále logo Walkman.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na zádech najdeme jen čočku digitálního fotoaparátu a odznáček výrobce

Uvnitř starý známý na platformě A100

Funkcemi Sony Ericsson W350i rozhodně nepřekvapí, na druhou stranu pro majitele starších telefonů Sony Ericsson bude zvykání na W350i velmi snadné. Ovládací prostředí je totiž stejné, jako u většiny ostatních telefonů z dílen tohoto výrobce. Opět se tak v menu setkáváme s maticí dvanácti animovaných ikon, další podnabídky jsou již jen textové a lze se v nich pohybovat pomocí klávesových zkratek. Telefonu nechybí ani podpora flash menu, ta defaultní mi ale nepřišla příliš zdařilá a budoucí majitelé jistě stáhnout z internetu povedenější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Už roky beze změny, klasický Sony Ericsson
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka několika jednoduchých vestavěných aplikací

Telefonní seznam je vícepoložkový a vejde se do něj až 1000 kontaktů. Ke každému z nich je možné přiřadit velké množství doplňkových údajů, celkový počet položek ale nesmí přesáhnout hodnotu 2500. Stejný, jako u jiných modelů Sony Ericsson, i zde se o počtu znaků zbývajících do konce SMSky dozvíme až těsně před koncem. Pokud si během psaní SMS uvědomíte, že byste radši napsali multimediální zprávu, lze rozepsanou SMS snadno převést do MMS. Emailový klient si drží vysoký standard u všech telefonů Sony Ericsson a ani zde se nekoná výjimka. Umí automaticky kontrolovat emailovou schránku a problém mu nedělají ani přílohy. Organizační funkce jistě uspokojí většinu uživatelů, nechybí pět na sobě nezávislých opakovaných budíků, kalendář, úkoly, poznámky, stopky, kalkulačka, časovač a také možnost synchronizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zpráva jako zpráva: SMS, MMS a e-maily patří do jednoho menu společně s RSS čtečkou 

Malé rozlišení není vždy na škodu

Focení není prioritou tohoto telefonu a na použitém fotoaparátu je to jasně vidět. Má rozlišení 1280 × 1024 pixelů a neumožňuje žádné větší možnosti nastavení. Kromě nejvyššího rozlišení jsou k dispozici také dvě nižší, nechybí možnost několika zajímavých efektů. Spoustu uživatelů pravděpodobně zamrzí, že W350i podobně jako jiné nové telefony s tímto rozlišením fotoaparátu, neumí natáčet video. Přes chudé možnosti nastavení a nízké rozlišení nejsou ale fotografie úplně zlé, na zachycení situace rozhodně stačí. Sony Ericsson v poslední době u nejnižších modelů výrazně ubral funkce související s fotoaparátem a W350i to jen dokazuje. Za vše hovoří absence aplikace PhotoDJ, na kterou jsou uživatelé zvyklí již spoustu let.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S Walkmanem se fotí na výšku
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky

Hudba mu problém nedělá, s internetem je to horší

Mnohem lepší situace panuje v oblasti přehrávání hudby, o kvalitách walkman přehrávače asi nemá cenu se rozepisovat. Ve standardním balení spolu s telefonem naleznete také sluchátka HPM-64, na jejichž těle se nachází standardní konektor 3,5 mm jack. Přibalena je také 512 MB paměťová karta Memory Stick Micro. Díky podpoře paměťových karet nemusí mrzet malá kapacita interní paměti telefonu, která se zastavila na hodnotě 14 MB. Nechybí ani podpora Bluetooth profilu A2DP, takže si můžete kdekoliv užívat bezdrátový stereo poslech. Nabídku hudebních funkcí již tradičně završuje rádio s RDS a aplikace TrackID. I zde platí, že abyste si mohli rádio spustit, je třeba připojit sluchátka, která slouží jako anténa. Krátkou chvíli vám pomohou zahnat Java hry. V telefonu najdete tři předinstalované a díky vysoké rychlosti telefonu a pohodlné klávesnici nebude hraní problémem. Hrát ale doporučuji s citem, vzhledem ke konstrukci flipu byste jej při akčnějším hraní snadno mohli někde ulomit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kdo by pochyboval, že tato sluchátka patří zrovna k Walkmanu?
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To, co dělá Walkman Walkmanem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Populární Guitar hero v kapesním podání

K počítači telefon připojíte pomocí USB kabelu, který naleznete již v základním balení, nebo pomocí technologie Bluetooth. Do světa se pak podíváte pomocí GPRS a EDGE, obojí je v telefonu přítomno ve třídě 10. Nechybí internetový prohlížeč, který ale budoucí majitelé pravděpodobně nikdy nepoužijí. Na malém displeji a navíc s malým rozlišením web nevypadá zrovna nejlépe. Pokud byste si přesto chtěli na tomto modelu dopřát prohlížení internetu, doporučuji nainstalovat Operu mini, která je zdarma, ušetří vám spoustu přenesených dat a navíc je přeci jen na vyšší úrovni, než vestavěný prohlížeč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Raději sáhněte po Opeře Mini

Potřebujete flip?

Ze Sony Ericssonu W350i mám hodně smíšené pocity. Asi hlavním lákadlem na tomto telefonu je jeho vzhled a přítomnost flipu. Flip je ale pro mě zároveň také hlavním mínusem, jelikož jeho provedení rozhodně nepřispívá k pohodlnému ovládání a vzhledem k jeho konstrukci (lze jej ohnout v prstech) to s jeho životností nevidím dvakrát růžově. Pokud by flip na telefonu chyběl, byla by sice kvalita konstrukce lepší a telefon by možná byl ještě o kousek menší a také lehčí, na druhou stranu by ale funkčně téměř jistě nezaujal a ani vzhled bez flipu by nebyl tak atraktivní. Přesto jsem od telefonu čekal více, společnost Sony Ericsson má s flipy bohaté zkušenosti a tomu by mělo odpovídat také jejich provedení. Pokud vás flip neláká, telefonu se doporučuji vyhnout a radši koupit jakýkoliv jiný prověřený Walkman. Na druhou stranu za cenu okolo 4000 korun v dnešní době málokdy seženete takto stylový telefon, navíc velmi slušně vybavený. Pokud si na flip zvyknete, W350i vám jistě bude výborným společníkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (40) Další článek: Fotbalová soutěž: vyhodnocení

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson W350i, Celý bok, Vysoký standard, Malá kapacita, Možné řešení, Zajímavý efekt, Son, F +, Stereo poslech, Eri, Typický znak, Tenký kryt