Sony Ericsson W395: plynulost výsadou (test)

Hudební Sony Ericsson W395 nabídne pořádné stereoreproduktory, má rychlost a je velice pohledný. Má na to stát se úspěšným?
Kapitoly článku

Už při zapnutí přístroje vaše oči zaměstná úvodní rychlá a plynulá animace, při níž chvíli nevěříte, co je tento telefon zač. Ano, W395 sice nemá až tak kvalitní displej, ale co se rychlosti a plynulosti týče, u svých hudebních konkurentů nemá přemožitele. Rychlé animace na pozadí bez trhání, svižné přechody v menu, to vše při ovládání přístroje oceníte. Systém, který W395 používá, byl licenčně dodán Sagemem, oproti jiným modelům zde nalezneme tenčí font, pozměněné položky, upravenou grafiku a prolínaná vyskakující okna. Při dřívějším odpojení od nabíječky telefon dokonce hláškou informuje, že ještě není úplně dobit, umí ale také zobrazit okno s žádostí o odpojení nabíječky od nabitého telefonu. Layout menu nelze měnit, takže musíte počítat s léty ošlehanou maticí dvanácti grafických ikon, podnabídky jsou textové s možností číselné volby. Mutitasking se nekoná, na pozadí však může hrát hudba či FM rádio. Naopak Java-hra je prioritní a nelze ji minimalizovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Už několik let stejně vyhlížející prostředí

Kapacita seznamu v procentech

Telefonní seznam Sony Ericssonu W395 je schopen pojmout bezpočet kontaktů, díky procentuálním počtům to však přesně spočítat nelze, podle mého odhadu se bude toto číslo pohybovat okolo 7000 osob. Ke každé lze přidat pět čísel, e-mail, webovou adresu, obrázek, vyzvánění, sídlo společnosti a domova, poznámku či narozeniny. Telefonní kontakty mohou být dle vašeho výběru řazeny podle jména či příjmení, kontakty na SIM a v telefonu mohou být zobrazeny zároveň. Kontakty lze dále řadit do skupin pro odesílání SMS a MMS zpráv. Testovaný přístroj si hravě poradí se zmíněnými druhy zpráv a k tomu přidává i e-mailového klienta. Při psaní textů je na displeji k dispozici pět řádků, pro čtení ještě o jeden navíc. V nastavení nalezneme možnost zapnutí doručenek či vyžádání odpovědi na zprávu, pro úsporu místa nemusíte odeslané SMS nechávat uložené v paměti přístroje.

Klepněte pro větší obrázek 
Pro čtení zprávy musí stačit šest řádků

Zábava i bez akcelerometru

Sony Ericsson W395 vsází v základu na tři Java hry: závodní NitroSpeed Racing, odpočinkové Sudoku a hudebně laděné Guitar Rock Tour. Samozřejmě lze další 3D hry doinstalovat. Na své si přijdou i příznivci mobilního kina, přehrávač umí video zobrazit na šířku displeje, nebo rychle přetáčet video, žádné další nastavování od něj ale nečekejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Na zadní straně telefonu je mírně zapouštěná čočka 2Mpx fotoaparátu, které bohužel chybí jakákoliv možnost automatického ostření či přisvětlení. S telefonem se fotí naležato, podobně jako u telefonů CyberShot, na můj vkus je spoušť posunuta až moc k prostředku, takže ji ze začátku budete hledat. Samotné prostředí fotoaparátu se podobá fotograficky notně vybavenějším přístrojům, jen je ořezané o některé volby. Lze vybrat mezi třemi velikostmi snímku, nastavit lze časovač, samospoušť, kvalitu obrázku, efekty či vyvážení bílé barvy. Samozřejmě lze natáčet i video, maximální rozlišení 176 x 144 jej předurčuje spíše pro MMS zprávy.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Výsledné fotky rozhodně neoplývají kvalitou a ostrostí, na druhou stranu můžete snímek pořídit od aktivace fotoaparátu za necelé dvě sekundy. Věrnost barevného podání rozhodně není stoprocentní

Organizační funkce a pak už nic

Již zmíněnou funkční nabídku doplňují poměrně početně zastoupené organizační funkce. Budík je k dispozici pouze jeden, ale dokáže budit i jen ve vybraných dnech. Kalendář nabízí měsíční i týdenní náhled, na daný den lze přidat buď textovou nebo hlasovou položku, které lze zařadit do různých kategorií. Lze nastavit i interval opakování či připomenutí. Počítejte s tím, že do paměti vměstnáte zhruba 100 záznamů. Podobně se chová i úkolovník, nabídne však o nespočet kategorií více. Časovač a stopky v Javě snad ani není třeba blíže představovat, kalkulačka zvládne pouze základní matematické operace. Pokročilý konvertor se postará o správné převody vzdáleností, objemů, rychlostí, a dalších, World Clock 3D zobrazí s náhledem čas v různých světových časových pásmech.

Díky podpoře sítí 850/900/1800/1900 MHz se s telefonem dovoláte ve většině světových sítí, pro přístup na internet lze využít GPRS či EDGE. Pokud budete telefon náležitě zaměstnávat přehráváním hudby, videí či psaním zpráv, dostanete se k výdrži něco mezi dvěma až třemi dny. Na 950 mAh baterii BST-33 je to myslím slušný výsledek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson W395 je bezesporu slušně vybavené zařízení, které bude průměrně náročným uživatelům vyhovovat, i když nemohu zastírat pocit, že zde stále není nic nového. Navíc je model koncepčně vystavěn na herním F305 - někde bylo ubráno, něco naopak přibylo. Tento model na trhu začíná a jeho cena je poměrně vysoká, vždyť nyní se ve stejné cenové hladině pohybuje starší mutlimediální model W910i, který vítězí na všech frontách.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W395, Bass, Plynulost, Test, Plynulá animace, Eri, Přemožitel, Ruční nastavení, Plyn, Son, Pružina, Herní model, Protější hrana, Plochý zvuk