Sony Ericsson W580i: štíhlý trenér hudebník

Otestovali jsme Sony Ericsson W580i - hudební telefon s tenkou výsuvnou konstrukcí, světelnými efekty a krokoměrem.

Fotoaparát: ukrytá dvě mega

Objektiv dvoumegapixelového fotoaparátu je umístěn na zadní straně výsuvného dílu. Při zasunutém telefonu je tak chráněn před poškrábáním i ušpiněním. Zadní strana výsuvného dílu je oranžová a ozdobena množstvím kruhů ve světlejším odstínu této barvy.

IMG_7243.jpg IMG_7244.jpg
Objektiv fotoaparátu najdete na zadní straně výsuvného dílu

Fotoaparát pořizuje fotografie v maximálním rozlišení 1 600 × 1 200 bodů. Není bohužel vybaven autofocusem ani diodovým bleskem. S telefonem se fotografuje klasicky nastojato, přičemž hledáček fotoaparátu nezabírá celý displej. Jako spoušť slouží potvrzovací střed.

IMG_7150.jpg IMG_7151.jpg IMG_7152.jpg
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka • hladáček videokamery

Fotografie mají věrné barvy, trpí ale mírnou ztrátou detailů. V celkovém hodnocení jsou ale snímky svou kvalitou lehce nadprůměrné. Fotoaparát má problémy s blízkými předměty, na které díky absenci autofocusu nedokáže zaostřit.

Ukázkové fotografie pořízené Sony Ericssonem W580i:

DSC00009.JPG DSC00017.JPG DSC00021.JPG DSC00022.JPG
DSC00024.JPG DSC00025.JPG DSC00027.JPG DSC00035.JPG DSC00036.JPG DSC00039.JPG DSC00044.JPG DSC00051.JPG

DSC00040.JPG DSC00042.JPG DSC00043.JPG
Trojice barevných efektů

DSC00045.JPG DSC00046.JPG DSC00047.JPG
Ukázka kompenzace expozice

DSC00030.JPG DSC00031.JPG DSC00032.JPG
Digitální zoom pracuje jen ve VGA rozlišení

DSC00054.JPG DSC00055.JPG
Účinnost nočního režimu je dobrá

DSC00048.JPG   
Panoramatická fotografie

V nabídce fotoaparátu můžete upravovat velikost fotografie, vyvážení bílé, kompenzaci expozice, nastavení kvality fotografie, zapínat samospoušť, noční režim, zvuk závěrky, barevné efekty, ozdobné rámečky nebo sekvenční snímání. Nechybí ani tvorba panoramatické fotografie složené ze tří snímků.

Digitální zoom pracuje jen ve VGA rozlišení a nabízí 2,5nasobné přiblížení. Snímky uložíte do vnitřní paměti telefonu nebo na paměťovou kartu. Z telefonu je pak snadno odešlete přes Bluetooth, e-mail nebo MMS. Mezi méně časté funkce patří odesílání fotografií do internetového blogu nebo jejich přímý tisk na tiskárně přes standard PictBridge. Vnitřní paměť telefonu činí přibližně 12 MB. V základním balení navíc dostanete 512MB paměťovou kartu. Nedostatkem místa tedy trpět nebudete.

Telefon zvládne natáčet také videosekvence ve formátu 3GP, jejichž délka je omezena velikostí volné paměti. Ovšem stále jen v tragickém rozlišení 176 × 144 bodů. Při natáčení je možné používat digitální zoom i kompenzaci expozice.

IMG_7156.jpg IMG_7153.jpg IMG_7154.jpg IMG_7155.jpg
Správce souborů • prohlížení fotografií • časový přehled

Pro prohlížení fotek slouží fotogalerie, kterou naleznete ve správci souborů. Podle nastavení se zobrazí čtyři nebo devět náhledů fotografií, případně seznam fotografií i s informacemi o datu pořízení. Praktický je také kalendář, kde přesně vidíte, co jste který den vyfotili. Při prohlížení fotografií se vybraná fotka zobrazí nejprve rozostřeně a až zhruba po vteřině se doostří. Fotografie lze roztáhnout na celý displej nebo spustit jako prezentaci.

Telefonování beze změn

V telefonních funkcích žádnou novinku nečekejte. Telefonní seznam pojme až tisíc kontaktů, maximálně k nim ale uložíte dva a půl tisíce čísel. K jednomu kontaktu je samozřejmě možné přidat velké množství údajů: pět telefonních čísel, tři e-mailové a jednu webovou adresa, poštovní adresu domů a do zaměstnání, poznámku, narozeniny, obrázek a vyzváněcí melodii nebo videosekvenci, která se při příchozím hovoru začne přehrávat na displeji.

IMG_7157.jpg IMG_7160.jpg IMG_7158.jpg IMG_7159.jpg
Telefonní seznam a jeho možnosti • editace kontaktu

Kontakty mohou být řazeny podle jména nebo příjmení. Problém je ale tradičně s řazením jmen s diakritikou. Písmena, která diakritiku obsahují, se automaticky řadí na konec abecedy. Musíte si také vybrat, zda chcete používat paměť telefonu nebo SIM karty. Zobrazení kontaktů z obou míst stále není možné. Vyhledávání probíhá postupným psaním. Jistě oceníte také hlasité handsfree, záznamník hovorů i hlasové vytáčení. Sony Ericsson W580i podporuje GSM sítě o všech čtyřech frekvencích (850/900/1800/1900 MHz). Hovory lze přijímat i ukončovat vysunutím, resp. zasunutím telefonu.

IMG_7161.jpg IMG_7179.jpg IMG_7180.jpg IMG_7181.jpg
Skupiny volajících • výběr a úprava vyzváněcího profilu • výběr světelného efektu

Pomocí vyzváněcích profilů si v telefonu můžete upravovat nastavení zvuků, zejména jejich hlasitosti, a také filtrovat příchozí hovory. Výběr vyzváněcí melodie a zvuku pro zprávy je od profilů tradičně oddělen. Kromě čtyřicetihlasé melodie dokáže telefon vyzvánět i jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, WMA, AAC a AMR. Stejné je to i s upozorněním na přijatou zprávu. Vyzváněcí profily lze snadno a rychle přepínat pomocí vypínacího tlačítka.

Zprávy: stále stejná klasika

V oblasti zpráv telefon nijak nezaostává. K dispozici máte textové a multimediální zprávy, e-mailový prohlížeč, čtečku RSS kanálů i hlasovou zprávu, kdy se zaznamenaný zvuk odešle pomocí MMS.

Díky velkému displeji se textové zprávy píší i čtou na osmi řádcích. Editor bohužel stále nenabízí možnost změny velikosti písma. Při psaní vám může pomáhat slovník T9 s kvalitní slovní zásobou, který zvládne psát s i bez diakritiky. Napsaný text může být rozdělen až do deseti částí nebo ho lze snadno přenést do multimediální zprávy. Odpočet znaků se zobrazí, až když do konce SMS zbývá dvacet znaků. Podpora EMS a možnost vložení malých obrázků je samozřejmostí. Přijaté textovky se ukládají do sdílené paměti. Všem novým událostem lze nastavit, zda se mají otevírat v nabídce činností nebo v samostatném okně.

IMG_7163.jpg IMG_7164.jpg IMG_7162.jpg
Nabídka zpráv • výběr typu zprávy • psaní SMS

Editor multimediálních zpráv se v této podobě poprvé objevil v modelu K800i. Kromě okna pro zadávání textu obsahuje ve spodní části i lištu. Přes tu lze do multimediální zprávy přidat obrázek, fotografii, videoklip a zvuk. Umožňuje také přímo aktivovat fotoaparát nebo záznamník zvuku. Vložené objekty ihned vidíte na displeji, vše pak zkontrolujete v náhledu. Maximální velikost jedné MMS je 300 kB.

IMG_7166.jpg IMG_7165.jpg IMG_7167.jpg IMG_7168.jpg
Výpis doručených zpráv • čtení SMS • e-mailový prohlížeč • tvorba MMS

E-mailový klient umožňuje přepínat mezi několika účty, ale bohužel je nedokáže obsluhovat zároveň. Nastavit si můžete zvláštní zvuk pro příchozí e-maily, automatickou kontrolu účtu nebo stahování pouze hlaviček zpráv. Zprávy lze odesílat i přijímat s velkými přílohami. Není problém do e-mailu přidat fotku v plném rozlišení nebo stanovit maximální velikost stahované přílohy.

Čtečku RSS kanálů najdete v nabídce zpráv. Od Sony Ericssonu dostanete několik kanálů připravených, ale seznam si můžete libovolně konfigurovat. Bohužel není možné třídění do skupin. Aktualizaci lze provádět ručně nebo automaticky po zvoleném čase. Prohlížení je rychlé a přehledné, po kliknutí na vybranou zprávu se otevře internetový prohlížeč.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia 5300 XpressMusic, Sony Ericsson S500i, Sony Ericsson W580i, Sony Ericsson W850i, Panoramatická fotografie, Metronom, Umístěný slot, Jemné zobrazení, Hud, Sportovní funkce, Zaznamenaný zvuk, Kanál připravený, Trenér, Eri, Průměrný počet, Son