Sony Ericsson W800i: walkman s funkcí mobilu (test)

Otestovali jsme dychtivě očekávaný walkman od Sony Ericssonu. „Pomerančový“ skvost má paměťovou kartu s kapacitou půl gigabajtu, výborná sluchátka, stejně skvělý fotoaparát i funkční nabídku jako K750i.

Burácej špunte, burácej

I když si pouštíte do uší muziku, můžete s telefonem provádět všechno ostatní. Zpomalení nabídky se přitom nekoná. Výborně. A druhé „výborně“ zvoláte, až si nasadíte sluchátka. Ale postupně.

Připojují se konektorem Fast Port. Když půjdeme po přívodním drátku dále, narazíme na malou sponku, kterou lze kabel fixovat na oblečení. Spona se dá posouvat po celé délce kabelu, anebo ji můžete zcela odebrat. Hned za ní najdeme konektor pro připojení klasického sluchátkového jacku. To znamená, že k přehrávači můžete připojit i vlastní sluchátka. Pak ale dávejte pozor na přívodní kabel, jelikož od telefonu ke zdířce konektoru je to pěkný kus cesty, plus si připočítejte délku přívodního kabelu vašich sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka • mají speciální nástavce • a klasický jack

Originální „špunty“ mají jinak dlouhé drátky, abyste si je mohli pohodlně posadit za krk. Sony Ericsson si potrpí na detailech a i tady najdeme jednu příjemnost – gumový a tvarovatelný rukáv na kabelu s logem výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojení do Fast Portu • připojit lze i vlastní sluchátka

Sluchátka mají měkké pryžové nástavce, které si zastrčíte hluboko do ucha. Podobně jako třeba Koss The Plug vám tak utěsní zvukovod a ten potom využijí jako ozvučnici. Výsledkem je velmi kvalitní reprodukce. Basová složka je skvělá, svou kvalitou se dá téměř srovnat s Koss Sporta Pro. Horší (ovšem stále dobré) je to v pásmu středů a výšek. Tam mají klasická otevřená sluchátka navrch, prostor je otevřenější, jasněji prokreslený.

Ztišit město

Projevem mi sluchátka od Sony Ericssonu připomínají reprosoustavy 2+1 ke stolním počítačům. Myslím ty kvalitnější, typu Logitech Z-3 nebo Hercules XPS 2.100. Výborné a měkké basy, prokreslené vyšší středy. Abyste si užili říznosti kytar, budete si muset připlatit za kvalitní reprosoustavy se středopásmovými reproduktory. A právě podobný je zvuk sluchátek k W800i. U poslechu jazzových skladeb bylo horší středové a výškové pásmo znát nejvíce. Rozhodně jde ale o nejkvalitnější sluchátka, jaká můžete k přehrávači MP3 dostat přibalená v krabici, natož k telefonu. Nebudou patřit k těm, která okamžitě vyměníte. Právě naopak.

Klepněte pro větší obrázek
V balení jsou tři velikosti gumových nástavců

Díky utěsnění budete svou oblíbenou hudbu poslouchat stejně příjemně doma jako na rušné ulici. Při chůzi městem vám bude připadat, že svět zapnul funkci „mute“. Téměř neuslyšíte ani projíždějící automobil. To má jednak své výhody, protože neztrácíte jednotlivé složky zvuku v okolním ruchu, ale znamená to i velká rizika. Sluch zajišťuje nejrychlejší obranné reakce a když neslyšíte ani projíždějící automobil, může být poslech velmi nebezpečný.

Rádio s RDS

Když vás omrzí vlastní skladby, můžete si pustit rádio. To zapnete pouze s připojenými sluchátky, pak už jej můžete ale pustit i do hlasitého reproduktoru. Příjem je stereofonní a velmi spolehlivý. Záleží sice na poloze přívodního drátku ke sluchátkům, který slouží jako anténa, ale všeobecně se daly stanice nacházet velmi snadno.

Rádio využívá funkce RDS. Zobrazí vám tedy názvy stanic, popřípadě další informace, pokud jsou stanicí vysílány – názvy interpretů a písní. K dispozici je 20 míst pro uložení stanic, které vysílají v pásmu 87,5 až 108,0 MHz. Vyhledávat můžete buďto sami, anebo necháte pracovat automatiku. Ta funguje na jedničku a velmi rychle najde stanice s nejsilnějším signálem. Rovnou je může uložit i do paměti. V té si ale musíte názvy rádií dopsat ručně. Telefon si je nepřiřadí sám.


Rádio • názvy stanic si musíte doplnit sami

U 750i jsme si stěžovali na podivné sekundové lupání během příjmu. Tady se nic takového nekoná. Rádio si samo přeladí, když budete třeba cestovat napříč republikou a bude potřeba přejít na jiný vysílač. Díky dodávaným sluchátkům je zvuk uspokojivý.

Telefonování, matka všech mobilů

Zvuk při telefonování se Sony Ericssonem W800i je na tradičně kvalitní úrovni. Celkově dobrý dojem by možná ještě zlepšila možnost vyšší hlasitosti, než jaké maximální nastavení dosahuje. Zlepší se to, když si nasadíte sluchátka – a to bude prakticky pořád, W800i je přeci walkman. Konektor v půli kabelu slouží zároveň jako základna pro mikrofon handsfree a je na něm tlačítko, kterým přijmete nebo ukončíte hovor. Zvuk je velmi čistý a kvalitní.

Pro vyzvánění si můžete vybrat libovolný soubor ve formátu MID, AMR nebo MP3. Soubory hrají při přehrávání v hlasitém reproduktoru daleko lépe, než když se ozvou při příchozím hovoru. To jsou pak nepříjemně ostré. Telefon dokáže vyzvánět velmi hlasitě, takže jej určitě nepřeslechnete ani když bude schován v kapse.

Vyzvánění uslyšíte i při poslechu hudby. Po připojení sluchátek se automaticky aktivuje profil přenosného handsfree. Příchozí hovor zastaví přehrávání, do sluchátek se vám bude ozývat nastavené vyzvánění a tlačítkem na kabelu můžete hovor přijmout. I zprávu ve sluchátkách poznáte podle vybraného tónu. Po ukončení vyzvánění nebo tónu zprávy přehrávač automaticky pokračuje v reprodukci skladby.

Velmi slušný adresář

Některým je pět stovek jmen v telefonním seznamu málo. Většině ale bude stačit, rozhodně je to posun oproti předchozím, kapacitně slabším adresářům Sony Ericsson. Při listování kontakty je vidět jen jedno, výchozí číslo, šipkami doleva a doprava ale můžete v dalších typech čísel listovat. Ihned najdete i e-mailovou adresu.


Listování v číslech

Ke každému jménu můžete přiřadit pět typů telefonních čísel, každé jen jednou a ke každému z nich můžete přiřadit jiné hlasové vytáčení. Dalšími položkami jsou ID uživatele pro Instant Messaging, webová adresa, obrázek, vlastní vyzvánění, titul, název firmy, ulice, město, okres, poštovní směrovací číslo, země, poznámka a narozeniny. Při zadávání data narození se vás telefon zeptá, zda si jej přejete zapsat rovnou i do kalendáře.


Záložek pro jediný kontakt je opravdu požehnaně

Při synchronizaci budete mít na výběr, zda se má na prvním místě v adresáři zobrazovat jméno nebo příjmení. Všechna jména můžete řadit do vytvořených skupin. Těm ale zvláštní vyzvánění nebo obrázek nastavit nejdou. Podle skupin lze pak filtrovat hovory.


Čtvrtá kapitola se bude týkat podivného fungování slovníku T9 v editoru textových zpráv, zjistíme, že máme v ruce graficky nejrychlejší klasický mobil a bude vyřčen konečný verdikt

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W800i, Son, Sony Walkman, Puzzles, Zvolená aplikace, Poslední znak, Následující skladba, Test, Lesklá plocha, Největší lákadlo, Opona, Špičkový zvuk, Eri, The Plug, Klasické sluchátko, Přístupový kód, Výborná kvalita