Sony Ericsson W810i: „bubu“ dvojče Walkmanu s EDGE (test)

Pár měsíců po představení už držíme v ruce finální verzi W810i. Černé zrcadlo W800i zvládá navíc jen EDGE a drobné změny v nabídce. Jinak vše při starém, jde tu o barevné emoce, sportovního ducha a novinku za každou cenu. Bonus: 2× video

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W810i na oficiálních snímcích

Klíčové vlastnosti

  • plnohodnotný přehrávač MP3 skladeb
  • velmi dobrá kvalita zvuku při přehrávání
  • kvalitní sluchátka v balení
  • velmi kvalitní fotoaparát s automatickým zaostřováním
  • výborný displej
  • podpora EDGE
  • vestavěné rádio s RDS
  • paměťová karta 512 MB v balení
  • podpora Mass Storage
  • dobíjení přes USB
  • tuhá konstrukce
  • nové podání oblíbeného W800i

Hlavní nedostatky

  • může působit příliš plastově
  • neexistují jiné barevné varianty

EDGE v černém celofánu

Netrvalo to dlouho. Ti, pro které oranžové a krémově bílé bláznění vůbec prvního Walkman Sony Ericssonu, modelu W800i, nebylo to pravé ořechové, přichystal výrobce v lednu novinku v podobě černé varianty s pozměněným designem. Změn se událo pramálo, jedna pak velevýznamná datová.

Aktualizováno:

Sony Ericsson 19. června představil bílou variantu modelu W810i. Výbava telefonu je stejná, stejně tak cena. Bílá verze se dostane na trh v září.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W810i v bílé barvě 

Výrobce dlouho ignoroval technologii EDGE. Podle vlastního vyjádření z toho důvodu, že v Evropě nejsou tyto datové toky rozšířené dostatečně, mnoho zemí EDGE ve vlastních sítích vůbec nemá. Naléhání fanoušků značky a mobilní obce vůbec bylo ale zřejmě dostatečně silné na to, aby výrobce změnil svou výrobní politiku a zařadil rychlejší data do nových modelů, W810i nevyjímaje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W810i osobně

V létě minulého roku jsem byl potěšen svěžestí barevného těla W800i a přiznám se, že když jsem pak viděl na oficiálních fotografiích model W810i, příliš se mi nelíbil. Dnes jej držím v ruce a musím uznat, že má svoje kouzlo, vypadá podstatně lépe než na snímcích, i těch našich „živých“. Hned na úvod bych vám proto doporučil: pokud zvažujete jeho koupi a nemůžete se rozhodnout, běžte si ho osahat do prodejny. Téměř jistě jej po osobním kontaktu budete vnímat jinak než z textu a tento vjem je v případě W810i podstatně silnější než u jiných telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • porovnání velikosti s klíčem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro srovnání původní Walkman Sony Ericsson W800i

Spíš sportovec, ne trhač očí

Rozměrově se příliš nezměnilo. Ubyl jen jediný milimetr na tloušťce mobilu. Optika na zádech vestavěného fotoaparátu není tak vypouklá jako u W800i. Bohužel chybí posuvná krytka. Snad nebude mít běžná mastnota přílišný vliv na kvalitu snímků.

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
rozměry 100 × 46 × 21 mm 100 × 46 × 20 mm
hmotnost 99 g 99 g

Nechybí ale dvě přisvětlovací diody, které mohou sloužit i jako svítilna. Dají se zapnout při focení, anebo i přímo z nabídky. Umějí svítit nepřetržitě, jednu minutu, nebo mohou vysílat světelný signál SOS. Jejich výkon je působivý a v noci dobře osvětlí i bytovou místnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika a mřížka hlasitého reproduktoru

Ve spodní části kruhu je mřížka hlasitého reproduktoru. Ani když telefon položíte na stůl, nezmění se na jeho zvukovém projevu vůbec nic - záda mobilu jsou v místě kroužků mírně vypouklá a reproduktor tak „nezadusí“ deska stolu. Zrcátko pro autoportréty není stříbrné, jak bývá zvykem, ale oranžové. Někde se to pomerančové kouzlo musí dohnat a černé je víc než dost. Pěkný je ornament Walkmanu v odnímatelné části zadního krytu.

Klepněte pro větší obrázek
Walkman ornament

Pravě černé provedení už netrhá oči kolemjdoucích tak, jak to uměl W800i. Spíš než módně na mě W810i působí sportovně. To asi ty malé oranžové a stříbrné prvky. Horní hrana hostí sklíčko infraportu a hlavní vypínač. Levý bok nese logotyp Walkmanu od Sony, tlačítko pro spuštění a zastavení přehrávače a slot pro paměťovou kartu s pryžovou, spolehlivě držící krytkou. Když ji otevřeme a špičkou prstu zatlačíme na plošku uvnitř, vysune se paměťovka s nápisem Memory Stick Pro Duo a s kapacitou 512 MB. Na jednu stranu výtečná hodnota. V případě vzpomínky na to, že jde o walkman, spíše nutnost. Kartu lze vyjímat i při zapnutém telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko Play/Pause • logo Walkmanu • krytka slotu pro paměťovky • Memory Stick Pro Duo

Na pravém boku je kolébka hlasitosti a spoušť fotoaparátu s funkcí namáčknutí. Ve tmě se při aktivaci režimu pro focení ukáže trojitým modrobílým bliknutím, takže ji snadno najdete. Zbývá nám spodní hrana – tady je jenom mikrofon a konektor Fast-Portu s dlouhými noži.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolébka hlasitosti • spoušť fotoaparátu • spodní hrana W810i

Kolébky mají něco do sebe

Alfanumerická část klávesnice je v podstatě bezchybná. Skvěle a rychle se na ní píše, optimální je rozmístění jednotlivých tlačítek i rozestupy mezi nimi. Žádné extravagantní prohnutí nebo křivky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Kompletně přepracovaná je však funkční část tlačítek. Zmizel joystick a nahradily ho čtyři směry a potvrzovací střed. Nějaký čas jsem se občas pokoušel hýbat trčícím středem, v palci prostě vyvolával vzpomínky na joystick. V přehrávači má každý směr i střed hlavního tlačítka svou funkci pro zacházení se skladbami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka s čísly a písmeny jsou bezchybná

Do kruhů jsou k tomu stylizovány kontextové klávesy s korekčním tlačítkem a „vracečkou“, na krajích pak sídlí rychlé vstupy do přehrávače a do Vlastního menu. Kraje jsou baculaté a vyvýšené, zatímco zmiňovaná funkční tlačítka tvoří prohnutou kolébku. Když jsem viděl první oficiální snímky W810i, rozhodně jsem si nemyslel, že se s nimi bude pracovat tak dobře, jako to s nimi ve skutečnosti jde. A oceňuji, že právě tlačítka vstupu do přehrávače a vyvolání Vlastního menu jsou zvláštní klávesy, u W800i bylo jen pro přehrávač, u K750i zase pouze pro vstup do malé nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

V dalším textu použiji postřehy z vlastní recenze Sony Ericssonu W800i upravené pro model W810i. Nemá smysl psát jednou vyřčené znovu a novinka se ve většině ohledů chová naprosto stejně jako dřívější model.


Ve druhé kapitole se dočtete, že i starší displej může vypadat skvěle, podíváme se na prostředí W810i a rovnou vyzkoušíme přenos hudebních souborů

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W810i, Dobrá kvalita, Test, Grafické ztvárnění, Vystřelení, Lesklá plocha, Edge +, Zvolená aplikace, Dvojče, Eri, Opona, Poslední znak, Úprava obrázků, Klasické sluchátko, Největší lákadlo, Sony Walkman