Sony Ericsson W810i: „bubu“ dvojče Walkmanu s EDGE (test)

Pár měsíců po představení už držíme v ruce finální verzi W810i. Černé zrcadlo W800i zvládá navíc jen EDGE a drobné změny v nabídce. Jinak vše při starém, jde tu o barevné emoce, sportovního ducha a novinku za každou cenu. Bonus: 2× video

Burácej špunte, burácej

I když si pouštíte do uší muziku, můžete s telefonem provádět všechno ostatní. Zpomalení nabídky se přitom nekoná. Výborně. A druhé „výborně“ zvoláte, až si nasadíte sluchátka. Ale postupně.

Připojují se konektorem Fast Port. Když půjdeme po přívodním drátku dále, narazíme na malou sponku, kterou lze kabel fixovat na oblečení. Spona se dá posouvat po celé délce kabelu, anebo ji můžete zcela odebrat. Hned za ní najdeme konektor pro připojení klasického sluchátkového jacku. To znamená, že k přehrávači se dají připojit i vlastní sluchátka. Pak ale dávejte pozor na přívodní kabel, jelikož od telefonu ke zdířce konektoru je to pěkný kus cesty, plus si připočítejte délku přívodního kabelu vašich sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka • mají speciální nástavce

Originální „špunty“ mají pro každé ucho jinak dlouhé drátky, abyste si je mohli pohodlně posadit za krk. Gumový a tvarovatelný rukáv na kabelu s logem výrobce jako u stříbrné varianty v případě W800i mi chyběl - drátek tlačí do kůže.

Klepněte pro větší obrázek
Připojit lze i vlastní sluchátka

Sluchátka mají měkké pryžové nástavce, které si zastrčíte hluboko do ucha. Podobně jako třeba Koss The Plug vám tak utěsní zvukovod a ten potom využijí jako ozvučnici. Výsledkem je dobrá, hutná reprodukce. Basová složka je skvělá, svou kvalitou se dá téměř srovnat s Koss Porta Pro. Horší (ovšem stále dobré) je to v pásmu středů a výšek. Tam mají klasická otevřená sluchátka navrch, prostor je otevřenější, jasněji prokreslený.

V létě jsem zvukový výstup W800i vychvaloval, teď už musím být u W810i přísnější. Slyšel jsem totiž před pár dny při testování schopnosti hudební produkce Nokie N91 (přečtěte si podrobnou recenzi) a vypadá, že králem čistého a silného zvuku bude právě ona. Určitě vám přineseme srovnání obou hudebních přehrávačů co nevidět.

Ztišit město

Projevem mi sluchátka od Sony Ericssonu připomínají reprosoustavy 2+1 ke stolním počítačům. Myslím ty kvalitnější, typu Logitech Z-3 nebo Hercules XPS 2.100. Výborné a měkké basy, prokreslené vyšší středy. Abyste si užili říznosti kytar, budete si muset připlatit za kvalitní reprosoustavy se středopásmovými reproduktory. A právě podobný je zvuk sluchátek k W800i. U poslechu jazzových skladeb bylo horší středové a výškové pásmo znát nejvíce. Rozhodně jde ale o nejkvalitnější sluchátka, jaká můžete k přehrávači MP3 dostat přibalená v krabici, natož k telefonu. Nebudou patřit k těm, která okamžitě vyměníte. Právě naopak.

Klepněte pro větší obrázek
V balení jsou tři velikosti gumových nástavců

Díky utěsnění svou oblíbenou hudbu posloucháte stejně příjemně doma jako na rušné ulici. Při chůzi městem vám bude připadat, že svět zapnul funkci „mute“. Téměř neuslyšíte ani projíždějící automobil. To má jednak své výhody, protože neztrácíte jednotlivé složky zvuku v okolním ruchu, ale znamená to i velká rizika. Sluch zajišťuje nejrychlejší obranné reakce a když neslyšíte ani projíždějící automobil, může být poslech velmi nebezpečný.

Sony Walkman

Největší lákadlo W810i, tedy přehrávač „empétrojek“, se otevírá buďto přes ikonu v nabídce, anebo stisknutím vyhrazené oranžové klávesy v levém kolébkovém uskupení pod displejem. Telefon ani nemusí být zapnutý, abyste výhod přehrávače mohli využít – při každém nastartování telefonu budete dotázáni, zda si přejete spustit jenom walkman, anebo celý telefon. Tento dotaz lze trvale vypnout.

  
Výběr při zapnutí telefonu • nová ikonka Sony Walkman • přehrávač

Přehrávač si poradí s formáty MP3 a AAC. Skladby umí řadit podle interpretů a následně podle jejich alb. Nejsou potřeba vyplněné ID3tagy. Na jednu stranu minus, protože se vám při přehrávání písně s nevyplněným ID3tagem nezobrazí jméno interpreta a album, z druhého pohledu výhoda, že i bez něj dokáže telefon s MP3 soubory pracovat.

V záložce Skladby leží nahrávky na jedné hromadě. Tuto sekci jsem prakticky neotevíral. Místo ní mohla W810i mít raději složku Alba, která by byla nezávislá na interpretech. V pořadí další je v nabídce položka Seznamy skladeb. Umožní vám vytvořit libovolný počet playlistů, vybíráte rovnou umělce, jejich celá alba, anebo můžete postupně přidávat jednotlivé písničky. Seznam skladeb jde vytvořit velmi rychle a snadno. Automaticky se uloží a můžete jej pojmenovat i dále upravovat.

  
Řazení podle interpretů • písničky na albu • vytváření vlastního playlistu

Samotné přehrávání je možné ovládat čtyřsměrným tlačítkem. Pohybem doleva a doprava listujete rychle mezi předchozími a následujícími písničkami. Delším podržením směrů se pohybujete v dané skladbě. Při „přetáčení“ není slyšet poskakující zvuk, je ticho. Když vychýlíte joystick směrem nahoru nebo dolů, odsune se obrazovka displeje směrem vzhůru jako opona a vy máte k dispozici seznam všech přehrávaných skladeb. Listovat se v něm dá bez přerušení přehrávání aktuální písně.

I při zamčené klávesnici je možné přehrávač pohodlně ovládat. Fungují totiž tlačítka pro ovládání hlasitosti a pro spuštění/zastavení skladby. Kolébka na pravém boku telefonu ovládá úroveň hlasitosti. Když podržíte tlačítko plus nebo minus stisknuté déle (asi jednu sekundu) načte se předchozí nebo následující skladba. Tlačítko play/pause na levé straně telefonu přehrávání zastaví a vypne přehrávač. Ať jste v nabídce telefonu kdekoli, jde jeho stisknutím okamžitě vyvolat pokračování v přehrávání od místa, kde jste naposledy skončili.

Sony Ericsson W810i jsem nosil převážně v zadní kapse u kalhot a ani jednou jsem nepomyslel na to, že by byly s ovládáním přehrávače nějaké problémy. Poslepu jsem vždy přesně nahmatal tlačítko, které jsem potřeboval.

Nedotažené drobnosti

Pokud se zrovna nacházíte jinde než v přehrávači, zobrazí se název každé skladby a její interpret v horní části displeje v šedém pruhu. Text tu pěkně roluje, dokonce mírně zbrzdí uprostřed displeje. Nechápu, proč stejnou funkci, tedy posun dlouhých názvů, nemohl výrobce použít i pro hlavní obrazovku přehrávání. Tam text stojí a když je název příliš dlouhý, máte jednoduše smůlu.

 
Rolující text • v přehrávači se ale bohužel nepohybuje

Jednotlivé skladby nemůžete přesouvat v pořadí. Je možné je pouze seřadit podle interpreta, podle názvu, anebo v pořadí jejich přidání. Nechybí funkce opakování celého výběru a náhodné přehrávání.

K dispozici je ekvalizér, který má pět pásem. Vybrat si můžete z několika přednastavení – rovná ekvalizační křivka, zvýraznění basů a výšek, extrémní zvýraznění basů (Mega Bass), ekvalizér pro poslech řeči a samostatné zvýraznění výšek. U všech typů vyjma Mega Bassu jde křivka upravit i ručně.


Čtvrtá kapitola se bude točit kolem fotoaparátu a výsledků jeho práce, narazíme na příjemné FM rádio s funkcí RDS a zjistíme, co se děje s hudbou při volání

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W810i, Opona, Dvojče, Zvolená aplikace, Grafické ztvárnění, The Plug, Dobrá kvalita, Webová adresa, Přisvětlovacími dioda, Son, Úprava obrázků, Test, Vystřelení, Klasické sluchátko, Klasický režim, Sony Walkman