Sony Ericsson W810i: EDGE a navíc trochu decibelů

Nečekán, zato zván, přišel nový walkman od Sony Ericssonu. Mladší sourozenec W800i se liší jen v máločem, přidává historicky první evropské EDGE v telefonech značky. Dva megapixely, spousta hudby na kartě a výborná sluchátka. Těšíte se? Přibylo i další příslušenství.

Na právě probíhajícím veletrhu CES v Las Vegas Sony Ericsson představil nový model W810i. K oficiální tiskové zprávě se s předstihem dostal neoficiální fanklub značky Sony Ericsson a tak se dalo spekulovat o tom, jestli je W810i kachna nebo opravdový walkman. K nadšení mobilní obce jde ale skutečně o reálný model, který Sony Ericsson začne prodávat v prvním čtvrtletí tohoto roku, pravděpodobně až v nejzazším termínu, na konci března.

Nač měnit, co funguje?

... pověděli si zřejmě u Sony Ericssonu už hodně dávno. Včera jsem v článku o vývoji špičkových modelů značky psal noticku o uhlazené cestičce bez výstřelků a kreací, kterou výrobce kráčí. A nenechal se z míry vyvést ani v posledních chvílích silným naléháním Rokrů k razantní inovaci. Tomuhle novému dítku by snad každý příslušnost k rodu hádal, byť jde o to svěžejší, co Sony Ericsson produkuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W810i

Jen začínám mít obavy, aby výrobce neutonul ve stereotypu praktikovaném Nokií, totiž „vyrobme co možná nejvíce jen nepatrně odlišných telefonů pro uspokojení skupin uživatelů s drobnými odchylkami v požadavcích.“ V řadě walkmanů si totiž začíná „SE“ hrát jen s kvalitami displejů a slotem pro paměťové karty. Zatím nic tragického, čtyři walkmany a z toho jeden pro 3G nejsou žádnou armádou dvojčat, ale další vývoj bude jistě zajímavé sledovat; uživatelé trh s hudebními mobily koření, walkmany se těší velké oblibě a výrobcům padají víčka na vavřínech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další oficiální obrázky

Abych ale nekřivdil, jeden velevýznamný skok se přesto udál. U značky se stalo něco nevídaného, přidala do svého nového telefonu podporu EDGE! Dlouhou dobu byl Sony Ericsson proti a jeho argumenty byly docela pádné: vždyť většina Evropy nemá EDGE ani ve vlastních sítích. Místo toho upřeli vývojáři své snažení na sítě třetí generace a vznikly třeba K600i nebo W900i. Společnost ale tlačila, až si vytlačila historicky první evropské EDGE v Sony Ericssonu vůbec.

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
GPRS ano ano
EDGE ne ano
Bluetooth ano ano
Infraport ano ano

Nezdá se

On na to možná nevypadá, ale W810i bude nejspíš stejně drahý, ne-li dražší než stávající W800i. Může za to právě podpora rychlejších datových přenosů. Jinak zůstává vše při starém, vedle sebe budou v prodeji až na design prakticky identické telefony. Sami to vidíte v tabulce, jediné, co se pohnulo, je tloušťka těla. Jinak malý a středně těžký telefon, zrcadlo původnímu walkmanu.

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
rozměry 100 × 46 × 21 mm 100 × 46 × 20 mm
hmotnost 99 g 99 g

Ani u displeje rošáda. Aktivní TFT dokáže na ploše 29 × 36 milimetrů zobrazit 176 × 220 obrazových bodů, ze zkušeností velmi jemné zobrazení. Čtvrt milionu barevných odstínů a snad stejně dobrá svítivost i kontrast jako na W800i či K750i. Prostředí bude podle všeho stejné jako u jmenovaného walkmanu, všude spousta animací a pulzujících ikon, včetně některých vylepšených témat z modelu W900i.

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
displej aktivní TFT aktivní TFT
rozměry displeje 29 × 36 mm 29 × 36 mm
rozlišení 176 × 220 bodů 176 × 220 bodů

Jedinou odnímatelnou částí bude klasicky čtvrtina zadního krytu, tentokrát s prohnutou hranou směrem do těla telefonu pro designové ozvláštnění. Takové řešení se osvědčilo, velmi prospívá torzní tuhosti telefonu. Za ním se skryje baterie typu Li-Pol. Ještěže Sony Ericsson nezrealizoval stejný pokus jako s K600i, kdy použil starší lithium-iontový akumulátor. Ten ve W810i tedy vydrží papírově 350 hodin v pohotovosti a zvládne 480 minut hovoru.

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
typ baterie Li-Pol Li-Pol
pohotovost 400 h 350 h
doba hovoru 540 min 480 min

Slabší to bude jen s vnitřní pamětí, ale to nemusí mrzet, protože na slot pro paměťové karty Memory Stick Pro Duo se nezapomnělo. V současnosti tedy místo až do kapacity 2 GB. Velkým potěšením je přiložení těch stejných, kvalitních sluchátek, která jsme našli v krabici W800i a později i následujících dvou walkmanů. Sony je prodává jen pod svou značkou i samostatně za cenu znatelně převyšující tisíc korun, rozhodně je to tedy dobrý „návdavek“ k zakoupenému telefonu. Jak jsme byli se sluchátky spokojeni si můžete přečíst tady.

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
vnitřní paměť 34 MB 20 MB
paměťová karta Memory Stick Pro Duo Memory Stick Pro Duo

Nejlepší obrazy funkového koncertu

Záda zdobí stylizovaná mřížka hlasitého reproduktoru, nad ním je „starý známý“ a především velmi dobrý vestavěný fotoaparát s fyzickým rozlišením 2 Mpx. Ostatně na výsledky jeho práce se můžete podívat sami. Automatické zaostřování, kompenzace expozice a vyvážení bílé, s tím vším se setkáme znovu a v noci se o slovo přihlásí i zatím nejlepší přisvětlovací diody, jaké jsme kdy na fotomobilu viděli. Co je ale špatné je absentující krytka optiky fotoaparátu.

Postranní tlačítka zůstávají stejná, tedy kolébka hlasitosti fungující jako listování mezi jednotlivými písněmi nebo přetáčení při spuštěném přehrávači MP3 souborů, pak spoušť fotoaparátu s namáčknutím a tlačítko Play/Pause. Alfanumerická část se drží nízko nad povrchem telefonu, z praxe s W800i ale víme, že se klávesy pracují spolehlivě. U modelu W810i to bude ještě o kousek lepší, protože jednotlivá tlačítka mají mezi sebou mezery i v řadách, ne jen ve sloupcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Kompletně přepracovaná je však funkční část tlačítek. Zmizel joystick a nahradily ho čtyři směry a potvrzovací střed. V přehrávači má každý směr i střed svou funkci pro zacházení se skladbami. Do kruhů jsou k tomu stylizovány kontextové klávesy s korekčním tlačítkem a „vracečkou“, na krajích pak sídlí rychlé vstupy do přehrávače a do Vlastního menu.

V doplňkové výbavě Sony Ericssonu W810i by neměl chybět vylepšený webový browser a čtečka RSS kanálů. I v březnu bude patřit mezi nejrychlejší telefony na trhu, s reakčními dobami K750i nebo W800i jsme byli velmi spokojeni a výsledky JBenchmark dosahovaly výborných hodnot. Pro ty, kterým se bílo-oranžový walkman už okoukal se zrodila nová černá hvězda. I když na hudební řadu od Sony Ericssonu má až nezvykle málo pomerančového – odmyslete si schéma s oranžovým displejem, co zbude?

Vlníme v bocích

Kromě samotného telefonu ukázal výrobce na CES i externí reproduktory MPS-60 a MDS-60. První jmenovaný model je přenosnější, jsou to dvě bedýnky o velikostech 30 × 55 × 42 milimetrů na kablíku. Kdo má volnější kapsy, asi je vtlačí i do nich a přenese třeba na kurty. O elektrickou síť se netřeba starat, jsou samozřejmě napájeny akumulátorem telefonu. U nás se začnou prodávat současně s nově představeným walkmanem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Sony Ericsson MPS-60

Druhou řadou je model MDS-60 s rozměry 54 × 120 × 200 milimetrů. Tvar rozevřené knihy stojí nejlépe asi na stole, zvukové membrány jsou tu celkem čtyři. Kdo by postrádal více oranžové stejně jako já na W810i, může vyměnit průzvučné síťky reproduktorů. Bohužel ani u jednoho typu se výrobce nezmiňuje o výkonu nebo kmitočtové charakteristice. Reproduktory MDS-60 budou k dostání v průběhu druhého kvartálu tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson MDS-60

Podrobné parametry Sony Ericssonu W810i najdete v katalogu mobilů

Sony Ericsson W810i ve zkratce:

  • displej: aktivní, 262 tisíc barev, 176 × 220 bodů
  • rozměry: 100 × 46 × 20 mm
  • fotoaparát: rozlišení 2 Mpx, automatické zaostřování, přisvětlovací diody
  • paměť: 20 MB + paměťové karty Memory Stick Pro Duo
  • vyzvánění: 40 hlasů nebo MP3
  • multimédia: přehrávač souborů MP3, rádio, přehrávání videosouborů MPEG4
  • datová komunikace: infraport, Bluetooth, GPRS třídy10, EDGE třídy 10
  • další výbava: adresář a kalendář s možností synchronizace, hlasové ovládání, SMS, EMS, MMS, e-mail, Java, wap, webový browser
Diskuze (67) Další článek: Palm Treo 700w: poprvé s Windows (první pohled)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W810i, Nejrychlejší telefon, Edge +, Nová černá, Reakční doba, Son, Eri, NAVIC