Sony Ericsson W850i a W710i: rozverná hudební dvojka (první pohled)

Dva nové Walkmany přibyly do nabídky Sony Ericssonu. Jeden přináší oslnivou výbavu a premiérově výsuvnou konstrukci, druhý je véčkem se sportovním duchem a ve své výbavě má třeba i měřič rychlosti chůze. Ale o hudbu jde u těchto telefonů především, nebo že by bylo stále ještě stěžejní telefonování?
Kapitoly článku

Sony Ericsson W710i

Sportovci mají svůj mobil

Walkman véčkové konstrukce už byl představen. Nese označení W300i a svojí výbavou spadá mezi levnější kousky. Nové „wéčko“ W710i zaujme i náročnější uživatele. Výbava narostla na úroveň klasicky střiženého modelu W700i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výrobce se pustil do zajímavého marketingového experimentu. Novému telefonu dal lehce obrněný design, několik neobvyklých funkcí a nacílil ho do řad sportovců. Pravda, na ty moc pamatováno není. Nový Sony Ericsson vám proto změří rychlost běhu, ušlou vzdálenost nebo změří čas a do sluchátek vám přitom pustí oblíbenou hudbu. Za netradičními funkcemi stojí čidlo pohybu pracující na principu rytmu pohybu těla při chůzi/běhu, stejně jako klasický krokoměr. Telefon však není určen pro extrémní sportovce, kteří by svůj telefon vozili přivázaný na kajaku. Zvýšenou odolnost nebo vodotěsnost výrobce nezmiňuje, mobil tak jen vypadá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Myslím si, že se design povedl a k charakteru telefonu se hodí. V dnešní době placek trochu překvapí velká tloušťka, ale jinak jsou rozměry 88 × 48 × 25 mm a hmotnost 101 g průměrné. Na předním straně zaujme kromě velkého vnějšího displeje také čočka dvoumegapixelového fotoaparátu. Na autofocus zapomeňte. Praktická jsou tlačítka na bocích předního krytu, která slouží především pro ovládání přehrávače hudby.

Zkrátka Walkman

Vnější displej je monochromatický, což osobně považuji za výhodu – je lépe čitelný a má menší spotřebu energie. Místem se ale rozhodně nešetřilo a čtverec zobrazovací plochy je rozdělen na rastr 128 × 128 bodů. Aby zobrazení nebylo tak strohé, dokáže se každý bod rozzářit ve čtyřech stupních šedi. Barevného displeje si užijeme po otevření telefonu. Vykoukne na nás zobrazovač známý z modelu K750i. Aktivní TFT displej dokáže na rastru 176 × 220 bodů zářit 262 tisíci barvami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sony Ericsson se barev nebojí

Těšit se můžeme na propracovaný přehrávač hudby, rádio s RDS a dostatek paměťového prostrou zajištěný paměťovými kartami Memory Stick Micro. K telefonu bude přibalena karta s kapacitou 512 MB a samozřejmě kvalitní sluchátka. Jako u každého Walkmanu nebude chybět možnost zapnutí pouze funkce hudebního přehrávače bez aktivace telefonní části. Kdo by snad hudební a sportovní výbavu oželel, pro toho je určen model Z710i.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 

Telefon pracuje v sítích GSM a datové přenosy jsou zabezpečeny GPRS a EDGE. K dispozici budou všechny standardní funkce známé z jiných modelů včetně synchronizace s počítačem. Chybět nebude ani propracovaný internetový prohlížeč NetFront, RSS čtečka nebo e-mailový klient. Konektivitu zajistí infraport, Bluetooth nebo USB kabel s podporou Mass Storage.

Výrobce tentokrát neopomněl zmínit výdrž. Na jedno nabití by měl akumulátor zajistit 360 minut hovoru nebo 350 hodin v pohotovosti.

Pro véčkaře

Sportovní funkce jsou sice zajímavé, ale nemyslím si, že by se staly spásou prodejnosti tohoto telefonu. Ten si najdou uživatelé, kteří mají rádi véčkovou konstrukci a chtějí mobil pro poslech hudby. Cena byla předběžně stanovena na 9 490 Kč. Největší konkurenty tak bude mít telefon ve vlastních řadách v podobě Walkmanů W800i, W810i nebo W700i.

Jak se vám líbí nové Sony Ericssony? Podělte se o své názory v mobilfóru.

Ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 88 × 48 × 25 mm, 101 g
  • barvy: šedá, fialová – kombinované s bílou
  • sítě a datové přenosy: GSM 900, 1800, 1900 MHz / GPRS, EDGE
  • vnitřní displej: aktivní TFT, rozlišení 176 × 220 bodů, 262 tisíc barev
  • vnější displej: monochromatický, 4 stupně šedi, rozlišení 128 × 128 bodů
  • paměť: 10 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty Memory Stick Micro až do kapacity 1 GB (512 MB karta v balení)
  • fotoaparát: rozlišení 2 MPx, digitální zoom
  • konektivita: Bluetooth, infraport, konektor Fast port pro USB kabel (podpora Mass Storage)
  • multimédia: přehrávač hudby, rádio, přehrávání videa, podpora Macromedia Flash Lite
  • vyzvánění: 72hlasá polyfonie, MP3, vibrace
  • další zajímavé funkce: podpora Javy 2.0 (3D hry), internetový prohlížeč NetFront, RSS čtečka, Push e-mail, synchronizace s PC
  • výdrž: 360 minut hovoru, 350 hodin v pohotovosti


Nové příslušenství

Nezůstalo jen u telefonů, představeno bylo i nové příslušenství. K novému véčkovému Walkmanu je určen pružný pásek s úchytem na telefon. Bude se hodit právě při sportování.

Klepněte pro větší obrázek 

Dále je tu nová sada sluchátek k Walkmanům vybavená novým dálkovým ovladačem. Zřejmě se bude dodávat k dnes představeným novinkám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Abyste si mohli poslech hudby vychutnat naplno, připravil Sony Ericsson uzavřená náhlavní sluchátka. Jsou lehká a určená na poslech „v terénu“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Nejvíce mě ale z nového příslušenství zaujala nová cestovní nabíječka bez kabelu. Strčíte ji do zásuvky a posadíte na ni mobil. Zároveň poslouží jako nabíječka pro pár tužkových baterií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson W710i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W850i, Velká tloušťka, Netradiční funkce, První pohled, Son, Zmiňovaný displej, Plnohodnotná podpora, Eri, Nedávné představení, Dvojka, Pohled, Nová sada, Hud, Pohyb těla