Sony Ericsson W850i: sen každého audiofila (velký test)

Sony Ericsson se konečně přestal vyhýbat výsuvným telefonům a první model s touto konstrukcí zanedlouho přijde na náš trh. Nese označení W850i a řadí se do skupiny Walkman. Kromě vynikajícího hudebního přehrávače a velké paměti se ale můžete těšit i na povedený design, dvoumegapixelový fotoaparát nebo UMTS.

Fotoaparát: vraťte nám autofocus

Jelikož je Sony Ericsson W850i telefon určený zejména k přehrávání hudby, na fotoaparátu se trošku šetřilo. Nejcitelněji chybí automatické zaostřování, které již asi v modelech bez označení Cyber-Shot jenom tak neuvidíme. Jeho absence se odrazila zejména v neostrých makrosnímcích a při fotografování textu, který je na snímcích špatně čitelný.

  
Hledáček fotoaparátu • nastavení velikosti fotografie

Fotoaparát má dvoumegapixelové rozlišení a maximální velikost fotografií je tedy 1600 × 1200 bodů. Jeho aktivace se provádí klávesovou zkratkou, pomocí ikony v hlavní nabídce nebo stiskem tlačítka fotoaparátu na pravém boku telefonu. Pokud zvolíte poslední možnost aktivace, musíte mít odemčenou klávesnici a zároveň nesmí být telefon v režimu nečinnosti, jinak se po jejím stisku nic nestane. Všechny tyto problémy by elegantně vyřešila aktivní krytka objektivu, která u tohoto modelu ale chybí. Buďme tedy rádi alespoň za přisvětlovací diodu, jejíž účinnost je na malé vzdálenosti dobrá a kterou je možné použít i jako svítilnu.

 
Horizontální fotogalerie s devíti nebo pětadvaceti náhledy • prohlížení fotografie 

Nabídka fotoaparátu je opět provedena jako vodorovný pás ikon s roletkovým menu. Najdete zde možnost volby velikosti fotografie, aktivace diody a nočního režimu, zapnutí samospouště, tři barevné efekty, pět možností vyvážení bílé barvy, dvě možnosti kvality fotografií, výběr ze čtyř zvuků závěrky, zapnutí časového razítka, výběr místa ukládání fotografií a v neposlední řadě i výběr režimu snímání, který kromě normální fotografie nabízí i vkládání rámečků, tvorbu panoramatických fotek a shlukové snímání.

Kvalita pořízených fotografií je za denního osvětlení poměrně dobrá a patří tak k lepšímu průměru. Fotografie nejsou zašedlé a disponují věrným barevným podáním. V interiéru nebo při horším osvětlení se ale díky delším expozičním časům můžete často dobrat rozmazaných snímků. K dispozici je i korekce expozice a digitální zoom, který ale pracuje jen ve VGA rozlišení. Podle ukazatele v telefonu umožňuje dvouapůlnásobné přiblížení.

Ukázkové fotografie pořízené vestavěným fotoaparátem:

   

    

  

  
Trojice barevných efektů

 
Digitální zoom pracuje jen ve VGA rozlišení

  
Kompenzace expozice: +2 • 0 • -2


Vyfotografovaný text je velmi špatně čitelný

Fotografie se můžou ukládat do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu. Pro jejich prohlížení slouží fotogalerie, kterou otevřete stiskem pravého tlačítka nad displejem. Podle nastavení se zobrazí devět nebo pětadvacet náhledů fotografií. Levé tlačítko vyvolá náhled na poslední pořízený snímek. Při otevření této galerie se zobrazení automaticky změní na horizontální, a telefon je tak nutné pootočit o devadesát stupňů.


Ukázka panoramatické fotografie

  
Ukázka ozdobných rámečků

 
Noční režim: vypnuto • zapnuto

  
Bez diody i nočního režimu • s aktivovanou diodou • dioda i noční režim

Klasickou vertikální galerii najdete ve Správci souborů. Ten taky slouží pro přesunování souborů z telefonu na paměťovou kartu a opačně, třídění souborů do složek nebo jejich mazání a přejmenování. Je rozdělen na tři záložky. Na první se zobrazují soubory z paměti telefonu i paměťové karty, na dalších dvou pak jen z jednoho místa.

Při prohlížení fotografií se vybraná fotka zobrazí nejprve rozostřeně a až zhruba po vteřině se doostří. Dělají to i některé digitální fotoaparáty a zřejmě se jedná o dvoufázový přepočet zmenšeného obrázku, aby bylo prohlížení galerie rychlejší.

 
Správce souborů • galerie obrázků

Zde se zastavím na velikostí vnitřní paměti telefonu. I když některé zdroje uváděly 64 MB, skutečná velikost paměti je „jen“ 16 MB a potvrzuje to i ukazatel v telefonu. Někomu se to může zdát málo, vzhledem ke standardně přikládané paměťové kartě je ale tento údaj dostatečný a plně postačí pro uložení vyzváněcích melodií, obrázku na pozadí i barevných schémat. Vše ostatní pak může být umístěno na paměťové kartě.

Pořízené fotografie lze z telefonu odeslat přes MMS, e-mail, Bluetooth, infraport nebo přiložený datový kabel. K dispozici je samozřejmě i podpora USB Mass Storage. Nechybí ani možnost fotografie upravovat pomocí aplikace PhotoDJ, případně je odesílat s připojeným krátkým popisem do internetového blogu. Tuto funkci známe již ze Sony Ericssonu K800i a více se o ní dočtete v jeho megarecenzi nebo v tomto samostatném článku.

 
Hledáček videokamery • aplikace PhotoDJ

Telefon zvládne natáčet také videosekvence ve formátu 3GP, jejichž délka je omezena velikostí volné paměti. Ovšem stále jen v tragickém rozlišení 176 × 144 bodů. Při natáčení je možné používat digitální zoom i kompenzaci expozice.

Ukázkové video natočené Sony Ericssonem W850i:


Další kapitola: telefonování, zprávy, organizace času

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson W850i, Sony Ericsson W900i, Velký konkurent, Mladá generace, Test, Velký test, Pořízený snímek, Dodávaný program, Sen, Negativní odpověď, Son, Online kanál, Velký, Eri, Kanál připravený, Audi