Sony Ericsson W890i: nástroj žesťový (test)

Nový Walkman si kromě hudby poradí i s rychlými daty. Kovové tělo a štíhlý design z něj dělají sympatickou stylovku.

Hlavně pro hudbu

Přehrávač hudby vytváří z dostupných souborů knihovnu, ve které se snadno a rychle zorientujete. Ovládání je dostatečně přehledné a intuitivní. Spolu s přiměřeným úložištěm a možností připojit vlastní sluchátka může W890i u řady uživatelů nastoupit na post mobilního hudebního společníka. U rádia se hodí RDS, oba zdroje hudby mohou hrát na pozadí jako doprovod při běžné činnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudbu lze třídit dle nejrůznějších kritérií • zobrazení informací o hudebním souboru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí přehrávače je i nastavitelný ekvalizér nebo některé další efekty i s vizualizací

Herní nadšence bude jistě zajímat výkon Javy: jBenchmark 1.0 – 7308, jBenchmark 2.0 – 324. Ocenit musím možnost nechat spuštěnou Java aplikaci na pozadí a vrátit se k ní později. K aplikacím běžícím na pozadí se rychle dostanete stiskem spodní části vykrojeného kolébkového tlačítka vlevo vedle směrového ovladače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mezi hrami najdete ve W890i i licencovaný Sims 2 • skladatel MusicDJ • dálkové ovládání

Už první pohled na čočku fotoaparátu nasvědčuje faktu, že W890i nebude jako obrazový zápisník úplně tím nejlepším. Absence jakékoliv její ochrany, zrcátka a hlavně blesku omezují telefon v možnostech, kdy se ještě dá fotit. Sympatický není ani pohled do specifikace, kde zjistíme, že postrádáme další důležitou funkci – autofocus. Zamrzí fakt, že fotograficky výborně vybavené Cybershoty proměnit na Walkmany plus mínus jde, stačí dokoupit velkou kartu, případně lepší sluchátka. Opačný proces je nereálný, vyměnit čočku, přidat krytku, blesk a pozměnit firmware telefonu,. aby si s tím vším rozuměl, to asi nebude ta pravá zábava na dlouhé odpoledne.

Maximální rozlišení fotek je 2 048 × 1 536 (lze použít i tři menší), noční režim toho bez blesku moc nezmůže a nastavit lze už jen vyvážení bílé, efekty, samospoušť a kvalitu fotek. Sekvence a panorama automaticky přepínají do menšího rozlišení. Zvuk uzávěrky můžeme vypnout, potěší možnost měnit nastavení stiskem jednotlivých kláves. Video v rozlišené 320 × 240 se ukládá ve formátu MP4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim fotoaparátu na široko

Kvalita fotek odpovídá možnostem telefonu. Obrázky jsou jemně zrnité a hlavně v detailu hodně neostré. W890i je opravdu hudební telefon, chcete-li fotit, vybírejte mezi Cybershoty, které jsou v tomto směru mnohem vybavenější.

Ukázkové fotografie (v maximálním rozlišení):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Efekty
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Panorama
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sekvence
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Venku
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uvnitř

Proč ne?

Cena na webu výrobce je lehce nad deseti tisíci korunami, v internetových obchodech narazíte ale i na necelých devět. Pokud hledáte stylový, dobře vybavený telefon, který zastane i funkci MP3 přehrávače, je W890i určitě zajímavou volbou. Ocenit musíme povedený design a příslušenství odpovídající zaměření na hudbu v podobě 2GB paměťovky. Mnozí přivítají i dvoudílná sluchátka, ke kterým lze připojit vlastní, i když třeba výsledek nebude vypadat zrovna esteticky. Pokud jste příznivci značky Sennheiser, najdete v její nabídce i modely, které počítají se Sony Ericsson řešením a jsou také dvoudílná (krátká sluchátka plus prodlužka).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

V ostatních směrech je to už spíše otázka osobních zvyků a sympatií se značkou Sony Ericsson. Někomu mohou vadit stále stejné nabídky s minimem inovací, někomu to bude vyhovovat. Jiní budou nespokojeni s řešením sluchátek, další skupina uvítá fakt, že nemusí pro připojení těch svých kupovat redukci. W890i je Sony Ericsson se vším všudy, žádnou revoluci tu nenajdete. Jestli je to pro vás dobře nebo špatně, už si musíte vybrat sami.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola Razr, Sony Ericsson W890i, Osobní preference, Výměna karty, Hlavní prvek, Test, Věčný problém, Efektní prvek, Ruční režim, Eri, WinAmp, Nástroj, Kakao, Část společnosti, Úzký pruh, Dvanáctka, Stejná výška, Plus/mínus