Sony Ericsson W890i: nástroj žesťový (test)

Nový Walkman si kromě hudby poradí i s rychlými daty. Kovové tělo a štíhlý design z něj dělají sympatickou stylovku.

U Sony Ericssonů stačí vybrat hlavní zaměření telefonu a pak už jen procházet nabídku příslušné modelové řady. Walkmany předurčené primárně pro poslech hudby si za dobu své existence našly řadu příznivců, protože si mezi nimi vyberou nejen movitější, ale i ti, pro které je cenovka velmi důležitým parametrem. Dnes se podíváme na zástupce spíše pro první kategorii, na model W890i.

Klíčové vlastnosti:

  • kovové provedení, štíhlý design
  • podpora GPRS, EDGE a 3G včetně HSDPA
  • barevný QVGA displej, 262 tisíc barev, dobrá čitelnost na slunci
  • pohodlná klávesnice i pro větší prsty
  • přibalená paměťová karta Memory Stick Micro 2 GB
  • hudební přehrávač, rádio s RDS
  • poměrně kvalitní dodávaná dvoudílná sluchátka
  • tradičně propracovaný organizér

 Hlavní nedostatky

  • adresář nezobrazuje zároveň kontakty na SIM kartě a v paměti telefonu
  • jen průměrný fotoaparát bez blesku
  • Mass Storage při připojení vypíná telefonní modul
  • stále stejné uživatelské prostředí bez inovací

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson W890i
W890i Sony Ericsson W890i přináší do řady W třímegapixelový fotoaparát, ale chybí mu autofocus a jakýkoli blesk. Telefon ale vyniká QVGA displejem a podporou dat HSDPA i EDGE.rozměry a hmotnost: 104 × 47 × 10 mm, 78 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: Fast port, Bluetooth (A2DP)
paměť: 28 MB, paměťové karty Memory Stick Micro
baterie: Li-Pol 950 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
68 %
(139. místo z 846)
katalogpreview
cena: 4 480 Kč (koupit)

A mně se právě teď líbí kakaová...

Pohledem na obrázky jste si už určitě všimli jednoho, ale možná i více prvků, které u konkurence nenajdete. Ihned zaujme nestandardní barva. I když je dnes možné koupit celou řadu telefonů ve více barevných kombinacích, nejčastějšími jsou černá, stříbrná (šedá) a bílá, místy je oživí křiklavá oranžová či červená, ale většinou jsou to jenom detaily. Až později, pokud je o telefon zájem, přicházejí další barevné varianty. Expertem v tomto oboru je Motorola, na její stokrát barevně inovovaný RAZR si jistě pamatujete. Samozřejmě existují i světlé výjimky, hnědá Mocca Brown varianta W890i ale určitě nepatří mezi zrovna frekventované odstíny.

Dobře vybranou barvu výrobce ještě pojistil zlatými doplňky a v kombinaci s proporcemi těla je stylovka na světě. České stránky Sony Ericssonu hovoří ještě o stříbrné variantě, na globálních najdeme i černou. Tyto dvě jsou bez diskuze univerzální, hnědou bych viděl spíše v ženských rukách. Ovšem ani u pánů nebude působit nijak divně, jako by tomu bylo třeba v případě růžového véčka od Motoroly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při pohledu ze stran se telefon viditelně prokazuje tloušťkou pouhých 10 mm

Povrch telefonu také nepatří mezi úplně obvyklé. Až na malou část vespod telefonu a boky, které tvoří plast, je totiž celý povrch z broušeného kovu. Škoda, že se nepodařilo navrhnout telefon tak, aby mohla být celá čelní strana kovová, více plastu na zádech by určitě nevadilo a celek by vypadal ještě lépe. I současné zpracování se ale povedlo a elegantnímu designu nijak zásadně neškodí. Úzký pruh plastu vespod je zpracován dobře, rozdílnost materiálu poznáte většinou až hlubším průzkumem a odlišnou teplotou při dotyku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky jsou rozmístěny převážně po bočních hranách

Sympatické jsou kompaktní rozměry 104 × 47 × 10 mm a přiměřená hmotnost 78 g. Nedočkavým zvědavcům doporučuji na začátku nahlédnout do návodu, aby si telefon hned neponičili. Kryt 950mAh akumulátoru drží na místě dva malí posuvní jezdci na bocích. Na pravé straně doplňují tuto pojistku dvě tlačítka regulace hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Spodní zůstala prosta jakýchkoliv ovladačů, na horní najdeme jenom hlavní vypínač.

Levý bok obsadila zlatá Walkman klávesa pro rychlý přístup k multimédiím a ve spodní části najdeme systémový konektor. Jeho umístění nepotěší leváky, připojená nabíječka, datový kabel či sluchátka trochu překáží. Lze předpokládat, že díky svému zaměření bude konektor nejčastěji obsazen sluchátky, jejich kabel je naštěstí vyveden rovnoběžně s tělem telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tradiční konektor Fast-Port opět neudělá radost levákům

Po sejmutí krytu baterie se nad konektorem ukáže i slot pro paměťovku. Čočka fotoaparátu se krčí téměř úplně v rohu zad, absenci zrcátka přejdeme mávnutím rukou (schválně, jak často fotíte sami sebe?), nepřítomnost blesku už zamrzí pořádně. Na jakoukoliv krytku a dokonce i zapuštění čočky rovnou zapomeňte. V ruce držíte Walkman, pokročilejší vybavení fotoaparátu hledejte u Cybershotů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při otevírání krytu baterie nezapomeňte na odjištění dvou jezdců
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod baterii se ukládá nejen SIM, ale i paměťová karta

Čelní straně dominuje displej s QVGA rozlišením a 262 tisíci barev. Ten by si zasloužil aspoň malé zapuštění pod úroveň telefonu, tahle si koleduje o brzký škrábanec. Investice do ochranné fólie se určitě vyplatí. Nad ním najdeme vedle reproduktoru malou čočku na videohovory a logo, kterým se W890i hrdě hlásí k rodu Walkmanů. Displej odvádí svou práci velmi dobře, čitelnost na slunci neklesá, zobrazovač je dostatečně jemný a přehledný.

Klepněte pro větší obrázek
Displej je náchylný nejen na otisky, ale kvůli nízkému zapuštění i na škrábance

Mini i pro maxi

Klávesnice je opticky rozdělena na klasickou dvanáctku a tři ostrůvky funkčních kláves. Jako hlavní prvek pro pohyb nabídkách slouží čtyřsměrové tlačítko s potvrzovacím středem. Pro lepší ovládání má zvýšený horní a dolní okraj. Tento prvek z obou stran obklopují zrcadlové dvě skupinky tlačítek (funkční klávesy, telefonky, mazání a přístup k rychlému menu). Odezva tohoto bloku stejně jako kláves na bocích perfektně informuje o počtu stisků, přiměřený odpor tomu jenom napomáhá.

K čelní trojici mám jen jednu malou výtku. Vyvýšení směrového ovladače nahoře a dole by bylo vhodnější vlevo a vpravo, pohyb do stran je za současného stavu nepatrně obtížnější, ovšem nijak zásadně. Použití různého prohnutí a vyvýšení jednotlivých kláves umožňuje jejich rozmístění do takového tvaru, ve kterém by stejná výška způsobila jejich nepoužitelnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice vystupuje nad povrch, díky tomu je možné psát i po paměti

I přes místy titěrné rozměry se ovládací tlačítka povedla, najít je hmatem není nikterak složité a fungují, jak mají. Škoda, že stejně dobrou práci neodvádí i numerická dvanáctka. Její odezva je méně jistá, tlačítka působí trochu gumově. Kdyby se takto chovala všechna, asi by si toho nikdo ano nevšiml, ale takhle je rozdíl znát. Pochválit musím velmi dobré oddělení jednotlivých kláves jak v řadách tak ve sloupcích. Celkově se klávesnice Sony Ericssonu povedla, jistota ovládání malinkých tlačítek i většími prsty je nadprůměrná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je bez výhrad, prosvětlená kružnice kolem potvrzovacího středu tvoří efektní prvek

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola Razr, Sony Ericsson W890i, Část společnosti, Plus/mínus, Redakční fotografie, Dvanáctka, Eri, Věčný problém, WinAmp, Osobní preference, Son, Ruční režim, Výměna karty, Úzký pruh, Kakao, Efektní prvek, Stejná výška, Hlavní prvek