Sony Ericsson W900i: walkman potřetí (velký test)

Jeho výbava je ohromná - podpora sítí 3G, špičkový MP3 přehrávač, dvoumegapixelový fotoaparát, paměťové karty, výborný displej a nezvyklá otočná konstrukce. Magicky přitahuje každého technoida, ale okouzlení může záhy přejít.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • kvalitní a velký displej
  • plnohodnotný MP3 přehrávač
  • podpora sítí 3G a videohovorů
  • obří vnitřní paměť
  • výborný dvoumegapixelový fotoaparát

Hlavní nedostatky

  • větší rozměry a hmotnost
  • úplné zhasínání displeje
  • méně praktická konstrukce
  • chybí EDGE
  • rádio není součástí telefonu

Když Sony Ericsson na jaře představil hudební telefon W800i honosící se označením Walkman, nabyla hudba v mobilu úplně nový rozměr. MP3 přehrávač se rázem stal jednou z hlavních funkcí všestranného přístroje a telefon si snadno získal početnou skupinu zákazníků. K úspěchu přispěl také atraktivní design telefonu okořeněný oranžovou barvou.

Po úspěchu walkman-mobilu W800i přišel pochopitelně další kousek. Tentokrát trochu levnější na úkor některých technologických vymožeností. Nese označení W550i a kromě kvalitního MP3 přehrávače je zajímavý také díky otočné konstrukci. Zatím posledním v řadě walkmanů od Sony Ericssonu je model W900i, do kterého se výrobce rozhodl dostat snad vše, po čem každý technoid touží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W900i

Tip: porovnejte si parametry všech tří walkmanů

S oranžovou opatrně

S prvními dojmy z nového Sony Ericssonu W900i jsem se s vámi podělil už minulý týden a proto teď budu stručnější. Že je telefon velký, je patrné snad z každého obrázku a ani po týdnu testování jsem si na velikost nezvykl. V každé kapse mi telefon překáží a tak svůj účel konečně naplnila speciální kapsička pro mobil v mém batohu. Ale také zde je macíkovi docela těsno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegance sama

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W900i dostanete ve stylové plastové krabičce

V porovnání se svými bratříčky je walkman W900i samozřejmě největší. Konstrukčně vychází ze staršího Sony Ericssonu S700i, se kterým má téměř shodné rozměry. Jen tak mimochodem, rozevřený telefon měří na délku 165 mm.

Srovnání velikosti rozměry objem hmotnost
Sony Ericsson W550i 93 × 47 × 23 mm 100,5 cm3 120 g
Sony Ericsson W800i 100 × 46 × 21 mm 96,6 cm3 99 g
Sony Ericsson W900i 109 × 49 × 24 mm 128,2 cm3 148 g
Sony Ericsson S700i 108 × 49 × 25 mm 132,3 cm3 137 g
Nokia N70 109 × 53 × 24 mm 138,6 cm3 126 g

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání rozměrů s platební kartou, Sony Ericssonem D750i (stejný jako W800i) a Nokií 6681

Stejně jako na rozměry si nemohu zvyknout na otočnou konstrukci. Pokud pracuji se zavřeným telefonem a najednou přijde čas na psaní textu, postrčím palcem horní část a ta se samovolně otevře. To je sice fajn, ale v tom okamžiku už držím telefon obráceně. Při zavírání pak pružinový mechanismus už nepomáhá a šťouchnutí palcem nestačí. Většinou přijde na pomoc druhá ruka.


Prohlédněte si telefon na videu (AVI, DivX 5.2, 1,6 MB)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Větší telefon padne dobře do ruky a pohodlně se ovládá • zavírání jednou rukou je trochu obtížnější

Konstrukce kloubu a vůbec celého telefonu je příkladně pevná. Ani po silném kroucení a prohmatávání zadního krytu si žádný plast nevrzl. Laciným dojmem ovšem působí zvuk při zaklapnutí obou části při zavírání telefonu. Tření plastu o plast s následným tvrdým zaklapnutím je až příliš hlasité. Na pohled však telefon působí luxusním dojmem, což mají na svědomí také lesklé plasty – elegantní, ale samozřejmě velmi náchylné na zachytávání otisků prstů. Povrch telefonu je však naštěstí docela členitý a tak lze otisky prstů studovat buď na ploše displeje nebo na zadním krytu baterie.

 
Otevírání a zavírání telefonu jednou rukou (AVI, DivX 5.2, 590 kB) • otevírání a zavírání telefonu obouruč (AVI, DivX 5.2, 705 kB)

Telefon máme zapůjčený v bílé barvě a spolu s lesklým plastem dává vzpomenout na nejslavnější MP3 přehrávač iPod. Bílá varianta se u nás ale nakonec možná nebude vůbec prodávat a zůstane pouze u černé. Tu jsme si mohli prohlédnout při představení telefonu a ze vzpomínek usuzujeme, že telefonu slušela ještě více než bílá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Černá barva telefonu sluší víc

Vzhledem k tomu, že máme co do činění s walkmanem, nesmí chybět typická oranžová barva. Narozdíl od modelu W550i se s ní tentokrát docela šetřilo. Oranžové je pouze logo pod displejem, rámeček a popisky navigační klávesy a tenký rámeček fotoaparátu na zadní straně. Po otevření telefonu se odhalí ještě dvě oranžová loga – pod klávesnicí a na zadní straně části s displejem. S oranžovými doplňky však skvěle ladí rozsvícený displej s oranžovým schématem nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lesklé kryty vypadají elegantně a moderně, vyžadují ale časté otírání o tričko


Druhou kapitolu začneme prohlídkou displeje a klávesnice. Dále se zaměříme na výdrž přístroje.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson S700i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W900i, Walk, Chromované tlačítko, Paměťové médium, Prasátko, Nepříjemný pocit, Druhá ruka, Plnohodnotná podpora, Velký test, Poštovní adresa, Šťouchnutí, Telefon zavřený, Nešťastné řešení