Sony Ericsson W950i: test hudebního přehrávače v nejdražším Walkmanu

Sony Ericsson vyrobil nejdražší Walkman v historii svých hudebních telefonů. Vybavil jej 4GB flash diskem a dotykovým displejem. Je to zároveň vůbec první pomerančový mobil s operačním systémem, ostrá konkurence Nokie N91. Pojďte s námi podrobně prozkoumat jeho propracovaný hudební přehrávač.
Kapitoly článku

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální snímky Sony Ericssonu W950i

Sony Ericsson W950i se bez řečí nejlepší hudební mobil z produkce značky. Zároveň jde o vůbec první z řady Walkmanů, který se honosí prostředím operačního systému. To skýtá nebývalé možnosti v rozsahu a možnostech nastavení při přehrávání hudebních souborů. K tomu se přidá 4GB flash disk a konkurence Nokie N91 je v plné zbroji. Už na výstave CeBIT 2006 nám W950i učaroval, teď se s vámi můžeme podělit o zkušenosti s jeho MP3 přehrávačem, který si zaslouží samostatný článek. Kompletní recenzi si budete moci přečíst záhy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W950i osobně

Datovod

Samotnou aplikaci hudebního přehrávače si uživatel může dovolit spouštět z mnoha pozic; zcela plochým tlačítkem na levé straně klávesnice, vyhrazenou klávesou na pravém boku přístroje, z položky nad nabídkou „Dnes“ aktivního pohotovostního režimu, jednou z pěti ikon rychlého spuštění dole na hlavním displeji, či až výběrem z kompletního menu funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí balení je semišový pytlíček na přenášení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hardwarová tlačítka přímého spuštění přehrávače

Před tímto úkonem je vhodné naplnit vestavěný flashový disk s kapacitou 4 GB oblíbenou hudbou. Ideální je dodávaná aplikace Disc2Phone. Jednoduchá, intuitivní, graficky velmi pěkně zpracovaná. Práce v ní je ještě snazší než v iTunes. Levý blok zobrazuje zdrojovou složku, zpravidla pevný disk počítače nebo vložený CD/DVD disk. Z něj přetáhnete do prostředního bloku písničky, které si budete přát poslat do telefonu. Načtení alba se soubory ve formátu MP3 netrvá nikdy déle než jednu dvě sekundy (při spojení přes kabel).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oranžové aplikace pro hudební část W950i v SE PC Suite • přenos souborů v aplikaci Disc2Phone

Máte-li vybráno, kliknete na „Transfer“ a vybraná hudba začne téct do W950i. Pomocí kabelu, přes Bluetooth nebo infraport, jak je potřeba. Jedna skladba o velikosti 5 MB se přesune do paměti telefonu za dvě sekundy, s rychlostí plnění 4GB disku jsem byl naprosto spokojen. Když si nevíte rady, co z vlastní kolekce hudby do telefonu nahrát, jsou v Disc2Phone k dispozici volby náhodného výběru písní z vybraného adresáře. Sony Ericsson W950i podporuje Mass Storage, bez instalování driverů tedy můžete přesouvat soubory i přes Průzkumníka a alternativní programy.

Přehledné přehršle

I když disponuje přehrávač nejdražšího Walkmanu mnoha funkcemi, podařilo se vývojářům vytvořit prostředí, které není matoucí a většinu základních funkcí najdete tam, kde je intuitivně čekáte. Hlavní členění podle interpretů, alb, skladeb, nálad (viz dále) a seznamů se vejde na jediný displej, není potřeba rolovat níže. Vybraná položka se rozevře o jeden řádek, který vám sdělí počet objektů v dané kategorii. Nahoře jsou malými ikonkami graficky znázorněny podsložky, kterými můžete následně projít pro konkrétnější specifikaci výběru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr interpretů a alb

Ve všech sekcích je v levém dolním rohu připraveno okénko, ze kterého se dá vyhledávat interpret, album či skladba podle zadaného názvu. Stačí napsat počáteční písmena. Od úrovně alb je možné přepínat trojí zobrazení: textový výpis, textový výpis s obrázky alb a jen holé obrázky alb. Snímek bookletu připojíte k albu jednoduše – prostě jej pomocí počítače nahrajete do adresáře s písničkami dotyčného interpreta a alba. Přitom nezáleží na jeho velikosti co se týče rozlišení, W950i si ho upraví sám. Důležité jsou pouze proporce, nechcete-li se dočkat deformace. Všechny hudební soubory v mobilu si Sony Ericsson hledá sám pomocí funkce „aktualizovat hudbu“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojí možnost zobrazení alb

Vybrali jsme skladbu. Nad horní řadou číslic se rozsvítí tlačítka pro pohyb v písničkách, která nebyla dříve patrná. Klávesy „1“ a „3“ se v tu chvíli stanou převíjením dopředu a zpět, dvojka funguje jako stop/play. Je-li píseň zastavená, na pozadí svítí statický obrázek tématu telefonu. Při přehrávání běží v pozadí animace vizualizace. Můžete ji ovšem vypnout a také modifikovat její vzhled. Na výběr jsou bubliny, ohnivé mouchy, rotující bloky, jiskření a hranatá vlna. Nepostřehl jsem, že by animace nějakým způsobem brzdili rychlost práce v přehrávači, navíc se docela povedly a dodají přehrávači na velkém displeji na atraktivitě. Jsou předem renderované, nepohybují se v rytmu písně.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pro ovládání přehrávače nad horní řadou čísel nejsou v nečinnosti aplikace téměř vůbec patrná

Barva animací je zároveň výrazem jedné ze čtyř nálad písně. Nálady přiděluje uživatel klepnutím na jednu z barevných bublin vpravo dole. Tradičně jsou na výběr: šťastný, energický, smutný, a tíživý, není ale problém pojmenovat si je po svém a barvu jim změnit. Podle nálad se potom řadí písně s takovým ohodnocením do „seznamu písní s náladou“, takže si můžete pustit třeba jen ty, které jsou veselé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodnocení nálad barevnými puntíky a kvality hvězdičkami • výběr vizualizace • nastavení nálad

Vedle toho je k dispozici i hodnocení kvality skladby v pěti stupních, k tomu jsou připraveny vlevo dole hvězdičky. I podle hvězdiček si W950i automaticky tvoří playlisty, zrovna jako podle toho, kolikrát jste si kterou skladbu pustili (podle přání majitele budou znít nejméně hrané, nejčastěji hrané apod.).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Automatické seznamy skladeb podle nálad a podle četnosti přehrání


Ve druhé kapitole: listování, možnosti nastavení, zvukový projev, sluchátka

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia N91, Nokia N91 8GB, Sony Ericsson W950i, Jediný displej, Eri, Son, Vybraná položka, Hudební přehrávač, Barevný puntík, Přehrávač, Walk, Vybraná hudba, Test, Pře, Rychlé listování, Hud