Sony Ericsson W995: „Ten s poutkem“

Sony Ericsson W995 má předpoklady stát se nejlepším telefonem bez operačního systému. Jak je přetavil ve skutečnost?

K fotoaparátu jsem od začátku cítil nedůvěru. Rozhodně nepatřím mezi fanoušky honění megapixelů na úkor kvality fotografií a zkušenosti s mnoha mobilními telefony mě již přesvědčily o tom, že tudy cesta nevede. Bohužel většina zákazníků na počet megapixelů stále slyší, tudíž jim výrobci vycházejí vstříc a uvádí na trh telefony se stále vyšším rozlišením fotoaparátu. Na rychlost práce s fotoaparátem a samotnou výslednou kvalitu fotografií se hledí o méně, často dost ustupuje do pozadí, obtížnější je i manipulace se stále většími objemy dat. Bohužel ani Sony Ericsson W995 se tomuto trendu nevyhnul a nabízí fotoaparát s rozlišením celých osm megapixelů. Samozřejmě, že kvalita fotografií se ani přes vysoké rozlišení nemůže rovnat klasickým digitálním fotoaparátům, nejprve se ale podíváme na papírové vlastnosti fotoaparátu a možnosti nastavení. 

Klepněte pro větší obrázek 
Upotřebíte osm megapixelů?

Maximální rozlišení fotoaparátu je 3264 x 2448 pixelů, nechybí autofocus. Na první nedostatek jsme narazili již při popisu konstrukce telefonu, fotoaparátu chybí krytka, která by chránila čočku před poškrábáním. Chybí také xenonový blesk, místo něj je zde relativně silná přisvětlovací dioda, kterou lze využít také jako svítilnu. V horších světelných podmínkách je ale blesk mnohem lepší řešení, bohužel výrobce se v tomto směru rozhodl striktně oddělit řadu Cybershot od řady Walkman, ani nejvyšší model řady Walkman tak ani krytku fotoaparátu ani xenonový blesk nenabízí.

Spuštění fotoaparátu je velmi rychlé, stejně tak ostření je velmi pohotové. Co už není příliš rychlé je ukládání fotografií. Jejich velikost je většinou mezi dvěma a třemi megabajty a telefonu pár vteřin trvá, než takto velkou fotografii uloží. I to je daň za těch osm megapixelů... K dispozici je celkem pět režimů snímání, mezi kterými nechybí například panorama nebo v poslední době často zmiňovaná detekce úsměvu. Kromě nejvyššího rozlišení jsou k dispozici také tři rozlišení nižší. O přisvětlovací diodě jsem již mluvil, kromě ní lze nastavit také samospoušť. Velkou roli hraje nastavení vyvážení bílé barvy, které umí výslednou fotografii velmi ovlivnit a zrovna model W995 měl se správným nastavením občas problémy. Mnoho snímků je o něco světlejších, než jak vypadají ve skutečnosti, řešením je právě upravení vyvážení bílé barvy. Nechybí ani čtveřice efektů (jako například černobílá fotografie a další), podporována je i funkce Geotagging, která umožňuje přidat k pořízeným snímkům jejich zeměpisné souřadnice. Nechybí dokonce ani stabilizátor, ten je však pouze elektronický, rozhodně v telefonu nehledejte gyroskopy, které by snímaly pohyby přístroje. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka efektů, které můžete aplikovat

Samotné fotografování je rychlé, s kvalitou snímků jsem celkem spokojen, pokud bych měl telefonu něco vytknout, je to již zmíněné vyvažování bílé barvy, které nefunguje vždy spolehlivě a občas je snímek až příliš světlý. Snažil jsem se nafotit jich skutečně mnoho, abyste viděli, čeho telefon je a není schopen. Vzhledem k velikosti čočky prostě fotografie z mobilního telefonu při plném rozlišení nikdy nebudou dokonale ostré. Samozřejmě je možné je zmenšit, to už se ale výhoda vysokého rozlišení ztrácí. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky 

Abych ale nechodil příliš dlouho kolem horké kaše – fotografie z W995 jsou zatím daleko za očekáváním. Velkým mínusem je obrovská komprese, takže se ztrácí detaily a ani ostrost není dokonalá. Spokojený jsem vůbec nebyl ani s prací jednotlivých scénických režimů a vyvážení bílé barvy. Původně jsem si myslel, že pokud správně nastavím danou scénu, výsledek bude lepší, než při focení na automatiku, postupem času jsem ale zjistil, že je to právě naopak a prakticky jakýkoliv dobře míněný zásah do nastavení se nakonec projeví negativně. Je to velká škoda, ale příliš nezoufám. Sony Ericsson W995 není zdaleka prvním přístrojem tohoto výrobce, který s počátečními verzemi firmwaru fotí hrozně. Tím to nechci jakkoliv omlouvat, spíše chci upozornit na to, že dříve nebo později se situace zlepší – s novým firmwarem. 

Stranou zájmu nechává Sony Ericsson nahrávání videa. V době legendárního modelu K800i jsme dlouho přemýšleli, proč nám výrobce nedovolí natáčet video ve vyšším rozlišení, než 144 x 176 pixelů. S příchodem modelu K850i a platformy A200 se začalo blýskat na lepší časy, málokdo ale asi očekával, že i po dvou letech bude mít topmodel Sony Ericssonu stále stejné rozlišení videa, tedy 240 × 320 pixelů. Přijde mi trochu ostudné, že G502 (nejlevnější telefon na platformě A200) nahrává prakticky stejné video, jako W995 za skoro čtyřikrát tolik peněz. Ne že by video bylo vyloženě nekvalitní, koukat se na něj dá a svému účelu poslouží, VGA rozlišení by ale telefonu slušelo mnohem lépe. Jestli v oblasti fotografií razím cestu nižšího rozlišení a vyšší kvality, tady bych naopak kohoutky povolil a vyšší rozlišení videa uživatelům dopřál. Zvlášť v souvislosti s obrovskou popularitou YouTube. Pokud si chcete prohlédnout konkrétní ukázky videa ze Sony Ericssonu W995, klikněte zde.

Video nahrává přibližně 30 snímků, přijde mi to dostatečné. Mnohem důležitější je ale v této chvíli vyšší rozlišení. Možnosti nastavení videa jsou o něco chudší, než je tomu v případě fotografování, nejvíce pravděpodobně využijete možnost nastavení vyvážení bílé barvy, případně čtveřici efektů (stejných jako u fotoaparátu).

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W995, Softwarová chyba, Velký pozor, Černobílá fotografie, Obnovovací frekvence, Výchozí zobrazení, Stejné video, Eri, Malá revoluce, Skvělý zvuk, Vysílací modul, Doba trvání, Geniální funkce, Skvělá hodnota, Legendární model, Pouť, Dobrý výsledek, První son, Velké minus