Sony Ericsson Xperia Mini Pro: jak se dělá hit [recenze]

Loni jsme mohli obdivovat kombinaci malého Androidu a klávesnice u Xperie X10 Mini Pro. Novější verze zkrátila název a hlavně vylepšila funkce.

Původní zmenšené Xperie se mi hodně líbily. Jednalo se o originální telefony, které ve své době takřka neměly konkurenci. Systému se sice dala vyčítat až přílišná jednoduchost a hodně vadila stará verze Androidu, celkově se ale jednalo o hodně povedené telefony. Na novou Xperii Mini Pro (výrobce pouze vypustil označení X10), která se mi dostala do rukou, jsem byl proto hodně zvědavý. Jsou novinky natolik zásadní, aby stálo zato pořizovat si novou verzi telefonu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální produktové fotografie

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní konstrukce a povedený design
  • výsuvná QWERTY klávesnice
  • OS Android 2.3 Gingerbread
  • poměrně rychlé reakce
  • 5 Mpx fotoaparát a HD video
  • podpora HSDPA, HSUPA, Wi-Fi
  • nízká cena

Hlavní nedostatky:

  • menší úhlopříčka může někomu vadit
  • hrubší tělo a vyšší hmotnost
  • nepohodlné tlačítko spouště

Sony Ericsson Xperia Mini Pro
Sony Ericsson Xperia mini proDrobný telefon s vysouvací QWERTY klávesnicí, který je vybaven operačním systémem Android. Je poháněn gigahertzovým procesorem, který mimo jiné umožňuje i natáčení HD videa.rozměry a hmotnost: 92 × 53 × 18 mm, 136 g
displej: 3'', TFT LCD, 320 × 480, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|43 kb/s), EDGE (237|118 kb/s), HSPA (10,2|2 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 320 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 200 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
69%
hardware
78%
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 5 200 Kč

Kdo bude mít zájem pořídit si tento telefon, musí se připravit, že si domů přinese pořádně tlustý mobil. Tloušťka mobilu vyniká o to více, že má jinak celkem malé rozměry, Xperia Mini Pro vám proto bude rozhodně připadat pořádně tlustá. Při srovnání se starší verzí přitom zjistíte, že rozměr narostl pouze o jediný milimetr. Skoro stejně nepatrně se mobil také rozšířil a narostl do výšky. Stále má ale hodně pod deset centimetrů, jedná se tedy o skutečně malý smartphone. Výraznější rozdíl mezi novinkou a původním modelem se týká pouze váhy, která se nyní zvýšila až na 136 g.
 

Malý cvalík

Nová Xperia Mini Pro i přes větší rozměry vypadá elegantněji než dřív. Může za to nejen bílá barva rušená jen stříbrným pruhem po obvodu telefonu, Sony Ericsson také upravil lištu s tlačítky a displej zarovnal přesně s povrchem celé přední strany. Nad úroveň vystupuje pouze prostřední tlačítko, zbylá dvě jsou součástí rovné plochy, stejně jako skupina diod nad displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej je ostatně první z výraznějších důvodů, proč investovat do novějšího přístroje. Nyní má standardní velikost 3" (oproti neobvyklým 2,55" dříve) a hlavně lepší rozlišení 320 × 480 bodů. Pokud byl dříve na displeji vidět rastr, nyní se dočkáte podstatně vyhlazenějšího písma. Na kapacitním provedení, ani TFT technologii se nezměnilo nic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Žádné inovace neočekávejte ani od dalších ovládacích prvků na těle přístroje. Levý bok zůstává prázdný, pravý obsadila tlačítka úpravy hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Ta bývá u Sony Ericssonu stále hodně častá. Zadní bílou stranu zabral objektiv fotoaparátu s hrdou značkou HD a o kousek níže je hlasitý reproduktor. Protože jsou záda telefonu lehce kulatá, vychází z reproduktoru solidní zvuk, i když je otočen směrem do země.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Horní stranu výrobce osadil standardním audiokonektorem, zapínacím tlačítkem a microUSB konektorem schovaným pod docela pevně uchycenou krytkou. Zapínací tlačítko slouží také pro „probuzení telefonu“, mnohem častěji jsem ale používal klávesu s domečkem pod displejem.

Klávesnice jako trumf?

Displej není zdaleka jediným hardwarem, který v telefonu doznal zlepšení. Zvýšila se i frekvence procesoru, nyní na rovný 1 GHz. Operační paměť má kapacitu 512 MB a uživatelé mají k dispozici i větší interní paměť. O něco výkonnější je i 3D grafický akcelerátor. Tohle všechno dohromady dělá z Xperie Mini velmi rychlý telefon. Za dobré reakce už jsem chválil i původní model, novinka je na tom ale ještě o pořádný kus lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Škoda, že to stejně slavně nedopadlo i s baterií. Ta má sice papírově vyšší kapacitu než dříve, nyní 1200 mAh, v praxi je ale její výdrž podstatně horší. Xperia Mini se zařadí po bok ostatních moderních smartphonů, které vám vydrží maximálně den a pak si řeknou o přísun další energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pojďme nyní zkontrolovat klávesnici. Ta se opět vysouvá do levého boku, mechanismus pracuje s docela silnými pružinami, takže displej vystřelí celkem rychle do boku a v této pozici zůstane pevně ukotven. Klávesnice obsahuje celkem čtyřicet dva tlačítek, místo zůstalo i pro směrové šipky, které se dají mnohdy použít jako alternativa dotykového displeje. Většina tlačítek má ještě sekundární symbol, který se aktivuje přidržením klávesy v levém rohu. Další spousta symbolů včetně smajlíků se schovává pod speciální klávesou. Znaky s diakritikou na první pohled chybí, stačí ale dané písmeno podržet delší dobu a objeví se další jeho varianty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tlačítka jsou sice celkem malá, ale s jejich odlišením jsem neměl žádný problém. Pohodlně jsou dostupné i klávesy v horní řadě. Problémem klávesnice je ovšem velká tuhost všech kláves. Častějším používáním možná tlačítka lehce povolí, ale u nového mobilu musíte na zmáčknutí použít více síly. Klávesy také až zbytečně moc vystupují nad povrch mobilu. Na starším telefonu se psalo o poznání lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V souvislosti s klávesnicí by se hodilo zmínit i kvalitu konstrukce. Zadní kryt drží mnohem lépe než dříve, rozhodně nikde nic nevrže. Pouze horní díl mobilu nepřiléhá v zavřeném stavu úplně ke klávesnici, ale vůle je skutečně minimální.

Znovu a lépe

Starší Xperie jsme hodně kritizovali za zastaralou verzi operačního systému Android. Tentokrát se výrobce polepšil a telefon se začíná prodávat s aktuální verzí 2.3. Vše pochopitelně překrývá vlastní grafická úprava, i na ni ale Sony Ericsson odvedl pořádný kus práce. Změn si všimnete hlavně na pohotovostních displejích. Sony Ericsson konečně umožnil přidat si na menší displej více widgetů, původní Xperia Mini mohla mít vždy pouze jeden. Widgetům dokážou „uhnout“ tlačítka v rozích displeje, na některých obrazovkách se tak vůbec nemusejí vyskytovat. Pravé horní tlačítko v sobě navíc dokáže sdružit až čtyři další aplikace. Stačí na něj ťuknout a pak si vybrat z nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zoufale nevyužitá zůstala jen horní výsuvná lišta, které by určitě slušely doprovodné funkce známé od jiných výrobců. Sony Ericsson to zachraňuje alespoň širokou nabídkou vlastních widgetů. Hlavní nabídka už je zpracována klasicky jako mřížka dvanácti ikon. Mezi obrazovkami se přepínáte posunem do stran. Škoda, že menu ani pohotovostní displeje nejsou cyklické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V nabídce naleznete kromě klasických položek i některé speciality. Výrobce přidal třeba zvláštní aplikaci, která hlídá pouze nová videa od vašich přátel na Facebooku. Xperia Hot Shots ocení hlavně příznivci tenisu, kteří mohou sledovat exkluzivní multimediální obsah propojený s několika hráčkami. Těch největších hvězd se ale nedočkáte. Sportovní fanoušci ocení ještě oficiální aplikaci fotbalové UEFA (funguje až po registraci), telefon upozorňuje i na několik her od PopCap (mají na svědomí třeba výborné Plants vs. Zombies). Za plné verze her ale musíte pochopitelně platit a stejně dobře je stáhnete i přes Android Market.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mnohem praktičtější je kontrola aktualizace systému, antivirový program nebo aspoň základní verze Office Suite. Základní telefonní funkce mi připadaly trochu bohatší, u kontaktů je třeba na první pohled vidět více položek, velmi pěkně je zpracovaný kalendář, který zabral celou plochu displeje. Sony Ericssonu se povedlo i provedení hudebního přehrávače, naopak internetový prohlížeč není na malém displeji moc použitelný. Výrobce také zapomněl na navigaci WisePilot. Odkázáni jste tak na Google Mapy, nebo si koupíte nějakou aplikaci v Marketu.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hodně Sony Ericsson zapracoval na fotoaparátu, kterému přidal spoustu funkcí. Kromě vylepšení kvality přes Bravia Engine se dá konečně měnit také expozice, vyvážení bílé, nebo měnit scény. Na Sony Ericssonu Xperia Mini Pro je vidět velké zlepšení. Telefon zapracoval na hardwarové výbavě, nepodcenil ale ani softwarovou stránku s aktuálním operačním systémem a propracovanějšími funkcemi. Horší je paradoxně pouze klávesnice.

Váš názor Další článek: Gigaset: Pevná linka není mrtvá, je dotyková a sci-fi

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Xperia mini, Sony Ericsson Xperia mini pro, Horní tlačítko, Hit, Son, Malý smartphone, Pro +, Min, Pružina, Plants vs Zombies, Mini, DEL, Jak, UEFA, Grafická úprava, Mini +, Eri,