Sony Ericsson Xperia Neo: méně je více (test)

Sony Ericsson v poslední době uvádí jeden zajímavější telefon než druhý. Xperia Neo zaujme skvělým designem, nešetřilo se ale ani na výbavě.

Sony Ericsson nám znovu dělá radost. I když jeho telefony objektivně nepatří mezi ty nejvybavenější na trhu, jsou přesto dost zajímavé, aby dokázaly upoutat pozornost. Výrobce dokáže doplnit velmi dobrou výbavu perfektním designem, který sice není nejoriginálnější, ale stále dost zajímavý. To je přesně případ modelu Xperia Neo.´Po funkcemi nabitém modelu Xperia Arc je Neo o něco skromnější. Pozor, kompromisů ve srovnání s kompletnějším sourozencem však není mnoho. Nejpodstatnější je menší úhlopříčka displeje, která však nakonec může mnohým vyhovovat. Na oplátku přidává bytelnější konstrukci a tak má větší prodejní potenciál.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Xperia Neo na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • moderní design, pevné zpracování, kvalitní konstrukce
  • 3,7" kapacitní dotykový LCD displej
  • Android 2.3 Gingerbread, prostředí se svižnými reakcemi
  • bohatá multimediální výbava
  • 8Mpx fotoaparát s technologií Exmor R
  • HDMI konektor

Hlavní nedostatky:

  • popisky funkčních kláves nejsou podsvícené
  • systém by místy potřeboval doladit
  • chybějící nativní podpora DivX

Sony Ericsson Xperia Neo
Sony Ericsson Xperia NeoSony Ericsson Xperia Neo vychází vzhledově z modelů Vivaz, ale místo Symbianu na něm běží operační systém Android. Gigahertzový procesor umožňuje záznam i přehrávání videa, a to třbea i na velké obrazovce, ke které lze mobil připojit pomocí HDMI kabelu.rozměry a hmotnost: 116 × 57 × 13 mm, 126 g
displej: 3,7'', TFT LCD, 480 × 854, 16 mil. b., kapacitní
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS, EDGE, HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth, Wi-Fi, HDMI
paměť: 320 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
operační systém: Android 2.3
hudba: FM rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 8Mpx (3 264 × 2 448), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
80%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává

Jak to jen Sony Ericsson dělá? Design modelu Neo je evidentně inspirovaný starším Vivazem, podoba s jinými Android smartphony je vidět na první pohled a přesto se jedná o designově tolik zajímavý mobil. Nebojím se dokonce říct, že je to vzhledově nejhezčí Android, který jsem viděl na vlastní oči. Hodně pomáhá atypická vínová nebo tmavě modrá barva, černá se začíná přejídat stejně jako kdysi dávno stříbrná véčka.

Pevný a moderní

Použité materiály nejsou z těch luxusních, jde o běžný lesklý plast. Ten je ale příjemný na dotek a v konečném důsledku levně vůbec nevypadá. Zasloužila se o to kvalita konstrukce. Telefon nemá úplně rovná záda, Sony Ericsson si s mobily rád hraje a tak je Neo na zádech trochu zakulacený. Jen těžko odoláte, abyste do telefonu každou chvíli nešťouchali a nenechali ho točit kolem své osy.

Rozložení ovládacích tlačítek kolem displeje je stejné jako u modelu Arc, pozor ale, u dřívějších telefonů bylo ovládání uspořádané trochu jinak. A pokud jste si zvykli, přeučování nebude nejlehčí. Oblé tvarování skvěle sedne do ruky, při pevnějším uchopení občas nechtěně stiskneme spoušť fotoaparátu. Rozměry 116 × 57 × 13 mm nejsou nijak přehnané, snad jen ve srovnání s Arcem méně zaujme tloušťka. Plasty snížily hmotnost na 126 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Netradiční barevnou koncepci přístroje (v našem případě jsme dostali do rukou vínově červenou) narušují stříbrné boky. Ten levý je hodně zvláštní – nenajdete na něm totiž vůbec nic. Vše se muselo vejít napravo a není to řešení podle mých představ. Při hovoru jsem si zvyklý často korigovat hlasitost a prsty u Nea najednou musely hlídat více tlačítek než obvykle. Bráno od vrchu je to nejprve tlačítko pro zapnutí, pod kterým se nachází informační LED dioda. Upozorní na zmeškané události, ale díváte se obvykle na boky telefonu nebo preferujete přední stranu?

3× víc než Arc

O kousek níže už má místo podlouhlá kolébková klávesa regulace hlasitosti a úplně nejníže hledejte spoušť fotoaparátu. Zámek mohl být výraznější, ne malý a zapuštěný. Totéž platí i pro spoušť fotoaparátu, ta je však alespoň odlišená vystouplým lemováním.

Na horní hraně zpočátku vidíme pouze 3,5 mm jack pro připojení sluchátek. Po odhalení dvojice plastových krytek konečně objevíme klasický microUSB konektor a port pro HDMI výstup v provedení microHDMI. MicroUSB konektor je řezaný netradičně do tvaru čtyřúhelníku, s kompatibilitou ale nemá problém. Kromě připojení k počítači slouží i pro nabíjení. Určitě inteligentnější řešení než boční strana u nedávno testovaného sesterského modelu Arc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po stranách nenahmatáme slot pro paměťové karty. Umístěný je až pod zadním krytem. Telefon není pro výměnu nutné vypínat, nenachází se až pod baterií. To neplatí pro SIM kartu, která je kryta akumulátorem o kapacitě až 1 500 mAh. Při střídmější používání je schopna mobil udržet při životě přibližně tři dny. Odnímání krytu je jednoduché a rychlé, stejně jako výměna karet. A ještě v jednom ohledu musím Neo oproti Arc vyzdvihnout. Oba telefony jsme měl možnost používat těsně po sobě a nárůst výdrže u Nea byl ohromný. Při stejné práci vydrží v provozu třikrát déle.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire S, Sony Ericsson Xperia neo, Boční strana, Test, Son, Pevné zpracování, Zbylá trojice, Neo, Vice, Neo +,