Sony Ericsson Xperia Play: herní revoluce přichází

Očekávaný „PSPhone“ je oficiální. Xperia Play si klade velké herní ambice, kterým podřídila úplně všechno. Uvnitř jde ale o klasický Android.

Snění o podobném telefonu by se dalo málem přirovnat k Apple iPhonu. O tom, že jednou přijde PSPhone, neboli PlayStation Phone, už se spekuluje dlouhé roky. A konečně jsme se dočkali, i když to není zas tak horká novinka, protože Sony Ericssonu už unikla spousta informací. Pojďme se ale na Sony Ericsson Xperia Play, který chce udělat revoluci v mobilním hraní, podívat oficiálně.

Telefon byste v ní nepoznali

Xperia Play hraní podřídila úplně všechno, a konstrukci obzvlášť. Asi si pamatujete ještě na herní pokus Nokie s názvem N-Gage, který spočíval v položení telefonu na šířku, a jinak rozložené klávesnici. To Xperia Play na to jde daleko ostřeji. Konstrukce je totiž vysouvací, ale nevysouvá se QWERTY ani žádná jiná klávesnice, nýbrž herní ovládací tlačítka přesně ta, jaká známe z PlayStationu: ovládání do čtyř směrů, kolečko, křížek, čtverec a trojúhelních, nechybí ani select a start. Mezi nimi jsou pak ještě dva dotykové touchpady. Telefon bude v prodeji ve dvou barvách: tmavé a světlé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přední straně ale bez diskuse vévodí velký čtyřpalcový dotykový displej, kupodivu jde o klasické TFT. Má rozlišení 854 × 480 pixelů, tedy poměr stran 16:9. Technologie snímání dotyku je samozřejmě kapacitní, v dnešní době už nic jiného čekat nemůžeme. Tomu samozřejmě odpovídají rozměry: 119 × 62 × 16 mm není úplně málo, stejně tak byste našli i lehčí telefony – 175 gramů.

Dedikovaná grafika

Pojďme teď nahlédnout do útrob telefonu. Tam se skrývá ARM procesor Scorpion od Qualcommu taktovaný na 1 GHz, kterému ale pomáhá samostatný grafický čím Adreno, díky kterému telefon bez problémů zvládá vykreslování 3D grafiky s 60 snímky za sekundu. Vše doplňuje 512 MB paměti RAM a 400 MB paměti pro data v telefonu, nechybí ale ani slot pro microSD karty, ve kterém rovnou v balení najdete dalších 8 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co se týče konektivity, těžko telefonu něco vytknout, je tu vše, na co jsme zvyklí: quad-band 3G i GSM, WiFi s podporou DLNA, Bluetooth a pro kabelové připojení pak microUSB a 3,5 mm jack pro sluchátka. Nehledejte ale HDMI, tím disponují jen spolu představené Xperie Pro, Arc a Neo. Do konektivity by se dala zařadit i GPS, která je samozřejmě přítomna.

Fotoaparát dostal 5 megapixelů, na rozdíl od posledních Nokií se nemusí stydět za absenci autofokusu, ostřit můžete a dokonce i touch (tap) focusem. Nechybí ani přisvětlovací dioda.

A až dohrajete, je tu perník

Zpátky ale k tomu hlavnímu: hraní. Xperia Play je prvním certifikovaním zařízením PlayStation. To znamená, že budete mít přístup k hernímu portálu PlayStation a spoustě kvalitních her. A těch by už při uvedení mělo být přes padesát, třeba Need for Speed, Sims 3 nebo první mobilní multiplayer FIFA 10. Hry budou dodávat ale i další firmy kromě Sony. Příjemná je i přítomnost stereo reproduktorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

A co bude zastávat ten zbytek, aby Xperia Play byla i telefonem a ne jen herní konzolí? Přece nejnovější Android 2.3 Gingerbread. Těšit se tak můžete na všechny jeho novinky, namátkou vyberu lepší klávesnici, pohodlnější kopírování textu, přehlednější správu aplikací a v neposlední řadě výrazně lepší hospodaření se systémovými prostředky. I díky tomu se můžeme těšit na výdrž až 8,5 hodiny hovoru nebo 17 dní v pohotovosti (sítě GSM), ale oficiální údaje už jsme zvyklí brát hodně s nadhledem. A hrát budete moci až pět a půl hodiny.

Už v březnu!

A nejlepší zpráva nakonec. Sony Ericsson Xperia Play by se měl začít prodávat už v březnu, a to celosvětově, tedy i u nás. To je doslova za chvíli a vypadá to, že se Sony Ericsson konečně poučil. A za kolik herní Xperie bude? To zatím nevíme, určitě to ale nebude úplně málo.

Sony Ericsson Xperia Play
Sony Ericsson Xperia PlayJeden z mála vyloženě herních telefonů je na první pohled obyčejný androidový smartphone, jeho výsuvná část však neskrývá QWERTY klávesnici, ale tlačítka pro ovládání her. Výkon pro jejich běh zajistí gigahertzový procesor s jádrem Scorpion a grafická karta Adreno 205.rozměry a hmotnost: 119 × 62 × 16 mm, 175 g
displej: 4'', TFT LCD, 480 × 854, 16 mil. b., kapacitní
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS, EDGE, HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth, Wi-Fi
paměť: 400 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
operační systém: Android 2.3
hudba: FM rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
81%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává
* Telefon jsme zatím netestovali. Nejbližší testovaný příbuzný je Sony Ericsson Xperia X10.
Diskuze (48) Další článek: Nový Sony Ericsson Xperia PLAY na videu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Google Nexus S, Nokia N-Gage, Sony Ericsson Xperia Play, Sony Ericsson Xperia X10, Revoluce, Emphasis, Cambria, Horká novinka, Son, Výsuvná část, PLA, Eri, Play, Kopírování textů, Herní, Oficiální údaj,