Sony Ericsson Xperia X1: megarecenze

Spojení Sony Ericsson a Windows Mobile? Prvně překvapení, pak dlouhé čekání, ale nakonec jsme se dočkali i v ČR. Je skvělá!

Klíčové vlastnosti

  • velká funkční výbava
  • 1. Sony Ericsson s operačním systémem Windows Mobile
  • Xperia panely - až devět nezávislých desktopů
  • velmi jemný displej s širokoúhlým rozlišením 800 × 480 bodů
  • natáčení VGA videa s 30 snímky za sekundu
  • GPS modul, podpora Wi-Fi i CDMA (včetně HSDPA a HSUPA)
  • miniUSB konektor, slot pro karty microSDHC (až 16 GB)
  • 256 paměti RAM
  • grafický 3D čip ATI Imageon (128 MB)
  • vše v kovovém obalu s luxusním vzhledem

Hlavní nedostatky

  • absence ekvalizéru, plochý zvuk z monoreproduktoru 
  • povrch náchylný k upatlání
  • chybí podpora flashe ve webovém prohlížeči
  • chybí akcelerometr a TV výstup
  • nestandardní rozlišení displeje (většina programů je pro VGA)
  • u některých panelů se displej neotáčí úplně plynule 
  • špatné konvertování kontaktů
  • prasklina a škrábance na krytu
  • vysoká cena
Sony Ericsson Xperia X1
Xperia X1 První komunikátor výrobce s Windows Mobile. Je osazený top výbavou čítající HSUPA, HSDPA, třímegapixelový fotoaparát, GPS modul a široký displej s rozlišením 800 × 480. Pro Sony Ericsson jej vyrábí HTC.rozměry a hmotnost: 110 × 53 × 17 mm, 145 g
displej: 3'', aktivní TFT, 480 × 800, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 400 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1500 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk
92 %
(2. místo z 987)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 14 980 Kč (koupit)

Konečně i v České republice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Zařízení s Windows Mobile 6.1 ve mně již od svého představení vzbudilo obrovský zájem. Multimediální centrum s mnoha funkcemi, dotekovým ovládáním, luxusním designem a praktickou využitelností s možností doinstalování prakticky čehokoliv? Nebudu lhát, když řeknu, že jsem již v únoru věděl, že si Xperii koupím. Nic na tom nezměnil ani fakt neustálého odkládání prodeje. Sony Ericsson se potýkal s problémy, několikrát upravil specifikace, avšak dostupnost na anglickém trhu se blížila. Neváhal jsem a objednal jsem si stříbrnou Xperii ze zahraničí, služby byly na vysoké úrovni a za necelý den byla britská X1 u mě doma. Naštěstí jsem stihl koupit přístroj hned v první várce, na druhou se totiž již pořádně nedostalo. Sony Ericsson začal X1 prodávat ve Švédsku, Německu a Británii (nyní startuje v USA), ovšem díky absenci určitých materiálů při výrobě skladové zásoby rychle zmizely a předobjednané zásilky jsou na několik měsíců vyprodány.

Tuto recenzi píši s již téměř měsíční zkušeností s přístrojem. Začal jsem až tehdy, když jsem si myslel, že jej dobře znám. Shoda okolností tomu chtěla, že se datum vydání článku shoduje s datem příchodu na český trh. V černém barevném provedení bude X1 exkluzivně v nabídce T-Mobile za cenu již od 8 999 Kč pro stálé zákazníky a 10 999 Kč pro nové zákazníky. Cena nedotovaného přístroje je 17 999 Kč. Podrobnější informace o cenách u T-Mobilu najdete zde, Xperii koupíte i u nezávislých prodejců ale zvláště ze začátku se může jednat o pochybný dovoz a třeba přístroje bez češtiny, buďte tedy opatrní.

VIDEO: 319 'Sony Ericsson X1 Xperia: videopreview'

Kovové kryty, luxus, za který se platí

Sony Ericsson Xperia X1 se možná někomu bude zdát na první pohled až obrovský, pokud jej ale srovnáte např. s P1i, ze kterého jsem přecházel, zjistíte, že za optické zvětšení může rozměrný displej. Ten dokresluje pohledný design čelní plochy, která se nemá za co stydět. Rámy z broušeného kovu, designově pěkně vytvořená ovládací část spolu s optickým joystickem, což jen dokresluje velmi výborný první dojem. Všechny části krytů telefonu jsou vyrobeny z kovu. To se podepsalo na poněkud vyšší hmotnosti (158 gramů), to je cena za ušlechtilé materiály a luxusní vzhled. Velikostně Xperia zapadne do pouzdra ICE-40, ve kterém jsem doposud nosil P1i, X1 je jen trochu širší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Redakcí postupně prošly obě barevné varianty Xperie

Na horní hraně nalezneme tlačítko pro zapnutí a vypnutí přístroje, které po krátkém stisknutí uvede přístroj do režimu spánku, jehož nejcharakterističtějším rysem je vypnutí displeje. V tomto režimu je telefon ale vždy připraven na to, že může někdo volat a nebo psát a poté se boční barevné diody (které se dokáží zabarvit bíle, fialově, červeně, zeleně, modře či růžově) rozblikají, aby indikovaly zmeškané nebo právě příchozí události. Bohužel blikání diod trvá jen do té chvíle, než se Xperia sama uspí, interval uspání je možno nastavit, ale stejně bych byl raději, kdyby diody blikaly neustále. Takhle jsou spíše jen designovým prvkem nežli skutečným pomocníkem. Navíc bych čekal možnost úpravy barev pro vybrané události podle svého, bohužel je možno přednastavené volby pouze prohlížet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diodové signalizaci Sony Ericsson říká „Iluminace“. Na první fotce je signalizace nabíjení, na druhé příchozí hovor a na třetí vybitá baterie

Na horní hraně najdeme 3,5mm konektor Jack, (kromě netypického low-endu J132) je zde vůbec poprvé použit mezi telefony Sony Ericsson. Na zadním krytu našla místo čočka 3,2 Mpx fotoaparátu, které je vlastní nejen přisvětlení, ale i autofocus a navíc i touchfocus - prstem si ukážete, který objekt chcete ve snímané scéně na displeji zaostřit. Mírné výhrady však mám ke kvalitě zadního krytu. Oproti dřívějším obavám drží sice perfektně, ale již po 14 dnech používání na něm byly patrné škrábance, proto bych jej doporučil nosit v pouzdře.

Další a velmi podstatnou výhradu mám k místu uchycení stylusu, v tomto místě je totiž úzký pruh plastu a pokud stylus několikrát nedáte přesně na místo bez zavadění o okolní materiály, plast prostě praskne stejně tak, jako v mém případě. Někteří uživatelé si na internetu stěžují i na prasklinu na boku u krytu baterie. To by se u tak dobře postaveného telefonu nemělo stávat ani omylem. Tuto problematiku řešili i kolegové ze SEManie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá uchycení dotykového pera u nového telefonu...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a takhle po dvou týdnech intenzivního používání

Pod krytem si našla své místo 1500 mAh baterie, se kterou Xperia vydržela v pohotovosti okolo čtyř až pěti dní, což je na takto vybavený komunikátor skvělá hodnota! Samozřejmě číslo může být zkresleno podmínkami testování, kdy jsem telefon neustále připojoval k PC pro přenos souborů, čímž se dobíjí. Mám tedy z výdrže velmi dobré pocity.

Po odklopení hliníkové skořápky se nejen odhalí baterie, ale také slot pro paměťové karty microSD. Hned po zakoupení telefonu jsem vyrazil do obchodu pro 16 GB microSDHC, která slouží parádně. Na častou manipulaci to ale není, protože je zde jinak zahnut kryt, takže karta při vytahování drhne. Když si budete jednou kartu kupovat, rozmýšlejte tedy dobře jakou kapacitu zvolíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dotykové pero má své místo na levé hraně telefonu. Musím podotknout, že mnoho záležitostí hravě zvládnete prstem, ale všechno má své hranice, a tak na stylus dříve nebo později dojde. V jeho šachtě je malá prohlubeň – tlačítko reset, které lze stlačit špičkou stylusu. Už tedy nemusíte vytahovat baterii za chodu.

Na této straně dále vidíme miniUSB konektor, který slouží pro připojení k počítači nebo k nabíjení. Nabíječka je vyřešena zástrčkou, do které se zasouvá USB kabel, anglická verze disponuje jinou roztečí kolíků, takže pro nabíjení z 230V sítě budete potřebovat redukci. Ve spodní části se nachází monoreproduktor, který opravdu nezní nejlépe. Znát je citelná absence basů a výšek, přehrávají se nemastné, neslané středy, navíc v telefonu chybí nastavení ekvalizéru. Je také nevhodně umístěn, takže jej často tlumíte vlastní rukou. Na pravém boku naopak nalezneme dvouklávesu pro ovládání hlasitosti a také spoušť fotoaparátu. Spodní strana ukrývá jen poutko pro pověšení na krk. Marně přemýšlím, kdo by opravdu chodil s Xperií houpající se na jeho prsou...

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Sony Ericsson Xperia X1, Twilight, Pager, Vyhrazené místo, Potřebný údaj, Mega, Datum vydání, Pestrá nabídka, Fil Transfer, Informační funkce, Necelý den, Standardní formát, Nastavení bluetooth, Textový soubor, Krátké stisknutí