Sony Ericsson Xperia X1: megarecenze

Spojení Sony Ericsson a Windows Mobile? Prvně překvapení, pak dlouhé čekání, ale nakonec jsme se dočkali i v ČR. Je skvělá!

Stěžejní X-panely

Posledním tlačítkem na panelu pod displejem, o kterém jsem se dosud nezmínil, je klávesa spouštějící Xperia panely. Uživatel se po stisknutí dostane do nabídky s devíti panely, což je vlastně devět na sobě nezávislých desktopů. Myslel jsem si, že toto zobrazení bude ukousávat velké porce RAMky, ale je to řešeno ve formě náhledů obrázků s podobným vzhledem jako je aktuální panel, čímž se zátěž zásadně snižuje. Tedy pro představu, pokud např. prstem najedete na panel, zvětší se a vy uvidíte nekvalitní obrázek, který se však hned updatuje a za chvíli se zobrazí celý nastavený panel, dle vašeho nastavení. Pravdou je, že devět v reálném čase aktualizovaných ploch by byl pro operační paměť opravdu velký zápřah.

Standardně je v telefonu přítomno 7 panelů - dva informační od Sony Ericssonu, defaultní z Windows Mobile, hudební panel, rádio, Google panel a plavající rybičky. Ty sice plní informační funkce zbarvováním svých těl na vodní hladině displeje (je jim dokonce věnován rozbalovací detailní manuál), já ale dával přednost čtyřem informačním diodám v rozích přístroje. I když, ani ty nebyly, jak již víme, dokonalé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jednotlivé panely lze upravovat podle uvážení, nejvíce markantní je to ale u panelů Sony Ericsson, kde je k dispozici daný počet bloků, které si můžete zaplnit podle svého, můžete měnit barevné podkreslení, přidat RSS čtečky nebo rychlé zkratky na programy. Volné pole působnosti máte i v oblasti doinstalování stažených panelů. V současnosti jich není mnoho, ale na webu můžete najít například Slideshow panel, Microsoft live panel, Dashwire panel, CoolHunting panel, panel SPB Shell, který uživatelé v zahraničí hodně oceňují, připomíná jim prý jednoduchost systému TouchFLO u komunikátorů HTC. Horkou novinkou je Facebook panel a přibývat budou další a další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Xperia panely jsou tedy tím hlavním, co odlišuje model X1 od ostatních Windows Mobile smartphonů, i když na internetu existují různé mody a návody jak dostat zmíněné TouchFLO do Xperie (i naopak do HTC Touch HD dostali panely Xperia), já pro to důvod nemám. Zobrazení panelů můžete přepínat z kaskády na podobu vějíře karet pro leváky i praváky, při současném vysunutí klávesnice se panely přemístí. Co se mi nelíbil je fakt, že při nastavení časového pásma Praha se na dvou SE panelech neustále ukazoval NewYork, takovéto nastavení by již mohlo být implicitní, platící pro všechny panely. Každý je však na ostatních nezávislý.

Jak je to vlastně s pamětí RAM?

Diskuse na téma paměti RAM vznikla ještě v době, kdy Xperia vznikala. Specifikace se mnohokrát změnily, takže vás určitě bude zajímat odpověď na tuto otázku - má Xperia 256 nebo 384 MB operační paměti? Systémově viditelných je 256 MB operační paměti, protože právě tato hodnota je vyhrazena pro aplikace, uživatelsky dostupných je pak 200 MB. Po najetí do systému je zabráno zhruba 30%, volné paměti RAM tedy zůstává něco přes 150 MB. Dalších 128 MB operační paměti je použito v grafickém čipu a procesoru.

Podle specifikace procesoru MSM7200A je schopna grafická část chipsetu (jedná se o čip ATI Imageon 2400 nebo 2600G) zobrazit až 4 miliony 3D objektů za sekundu a naplnit až 133 milionů 3D pixelů texturou za jednu vteřinu. Dále musím zmínit i podporu OpenGL, takže zde máme připraven velmi silný multimediální přístroj. Investice do grafického vyvážení je jen a jen vítána, zobrazovací náročnost je díky zmíněným panelům velmi vysoká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní hnací jednotkou zařízení je procesor Quallcomm 7200A (americká verze X1a má místo něj procesor MSM7201A, který nepodporuje VGA nahrávání videa s 30 fps, ale jen ve formátu QVGA s 24 fps) , který je taktován na 528 MHz. Nalezneme zde ale ještě jeden procesor, ARM9, který se se svými 256MHz stará o akceleraci aplikačního zpracování a je zaměřen také na plynulé zpracování dat.

To vše znamená, že operační systém Windows Mobile 6.1 Professional často kritizovaný za svoji pomalost na Xperii běhá velice svižně. Zapínání přístroje není tak zdlouhavé jako u platformy UIQ3, možná za to může velikost dostupné paměti RAM. Po prvním spuštění budete muset podstoupit martyria, jakými jsou kalibrace displeje a nastavování potřebných údajů, následně se rozbalí všechny aplikace a panely. Uvítá vás klasický Today screen od Microsoftu, kde najdete tradiční informace o signálu, připojení, systémové hlasitosti a stavu baterie v horní liště, zbytek prostoru je očividně nevyužit a čeká na aktivitu uživatele. Na Today screenu se nacházejí zkratky ke zprávám, úkolům a kalendáři, přidat sem můžete i některé rychlé volby. Své zkratky si tu přidávají i některé nainstalované aplikace, např. TomTom 7.

Today screen Windows Mobile

Základním zobrazením není hlavní menu, nýbrž nabídka Start. V zavřeném stavu ji otevřete pouze poklepáním na displej, v otevřeném je zde vyhrazená klávesa s logem okna. Tuto nabídku si můžete upravit k obrazu svému, je jen na vás, jaké zobrazení aplikací zde povolíte, je zde však limit maximálního počtu aplikací. V nabídce Start tedy nejde scrolovat jako u stolních Windows. Defaultnímu Today zobrazení jsem na chuť nepřišel, více mě zaujal informační panel Sony Ericssonu s kalendářem, který měl vše co potřebuji - přístup jedním kliknutím k hovorům, zprávám, budíku, k pěti posledním aplikacím, ke schůzkám a úkolům, za zmínku stojí i rychlé zapnutí a vypnutí Wi-Fi, Bluetooth nebo rychlé ztlumení zvuků telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Bluetooth je podporováno na výbornou, všechny jeho profily přítomné v X1 jsou:

  • A2DP - Advanced Audio Distribution Profile
  • AVRCP - Audio/Video Remote Control Profile v1.0
  • FTP - File Transfer Profile
  • GAP - Generic Access Profile
  • GOEP - Generic Object Exchange Profile
  • HFP - Hands-Free Profile
  • HID - Human Interface Device
  • HSP - Headset Profile
  • OPP - Object Push Profile
  • PAN - Personal Area Networking
  • SAP - SIM card access profile
  • SDAP - Service Discovery Application Profile
  • SPP - Serial Port

Bohužel žádné pokročilé vyzváněcí profily zde nenajdete, takže musí vystačit zažitý trojrežim - zvuky, jen vibrace nebo nic. Pro pokročilejší profily bude nutno nainstalovat nějakou podpůrnou aplikaci. K budíkům mohu dodat, že mohou být až tři a opakované, při vypnutém stavu telefonu však nezazvoní.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Sony Ericsson Xperia X1, Úzký pruh, Twilight, Vyhrazená klávesa, Pohledný design, Krátké stisknutí, Domácí připojení, Nastavení bluetooth, Textový soubor, Mega +, Mega, Pager, Vyhrazené místo, Quantum of Solace, Čas kritizovaný