Sony Ericsson Z1010: předběhl dobu (test)

Když Sony Ericsson před rokem a půl představil mobilní telefon Z1010, byla to událost. Však posuďte: mobil zvládá UMTS, má dvě (!) digitální kamery, Bluetooth, paměťovou kartu... Možná se ho vůbec nedočkáme, recenzi si ale určitě zaslouží.
Když svitla myšlenka mobilních sítí třetí generace, začalo malé šílenství. Nemluvilo se o něčem jiném, než o prognózách, které slibovaly nástup nových technologií za velmi krátkou dobu. Ale kde jsou? Rozvoj sítí třetí generace brzdí skutečnost, že pro ně není využití. Zkušební provozy potvrdily, že zákazníci zatím dávají přednost levnějším a dostačujícím technologiím GSM a multimediální lákadla modernějších sítí je tolik nezajímají. Operátoři nemají očekávané zisky a rozvoj se zpomaluje. Je tedy zřejmé, že si na moderní sítě, které nám umožní videohovory a jiné libůstky, budeme muset ještě nějaký ten rok počkat.

Tip: Přečtěte si článek, který se věnuje sítím třetí generace

Výrobci mobilních telefonů však čekat nemohou. Už při prvním závanu informací o nové technologii museli připravit přístroje, se kterými bude spolupracovat. Z marketingového hlediska je nejvýhodnější, aby by byl při spuštění nové generace mobilních sítí připraven telefon, který se v tu chvíli bude hodit do nabídky operátorů a nebude mít přitom velkou konkurenci. Sony Ericsson takto představil již loni v únoru svůj model Z1010.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se dodává se ve dvou barevných variantách

Měla to být perla mezi mobilními telefony, která by splňovala ty nejvyšší nároky. Je připravena pro síť UMTS a v každé zemi, kde by tato technologie byla spuštěna, by jistě tvořila nabídku operátorů. Jenže telefon se začal prodávat až po roce a navíc jen v některých zemích, kde to mělo smysl. U nás ho v obchodě nekoupíte a nemá na něj asi ani smysl čekat. Až v České republice bude UMTS, Sony Ericsson už dávno bude nabízet nový anebo ještě novější telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zdá se vám telefon velký? Nemýlíte se

A proč tedy píšeme recenzi telefonu, který se neprodává a zřejmě ani nebude? Sony Ericsson Z1010 je totiž doslova mobilní legenda. Objevil se v době, kdy telefonům kraloval Sony Ericsson T68i a způsobil revoluci: měl úplně nové grafické prostředí, dvě kamery, Bluetooth a dokonce paměťovou kartu! Dnes už tyto vlastnosti nejsou tak šokující, přesto jde stále o velmi vybavený telefon.

Kdybyste se do Sony Ericssonu Z1010 zamilovali, klidně si ho můžete přivézt ze zahraničí. Kromě sítí třetí generace totiž podporuje zároveň GSM pásma 900/1800 MHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pravoúhlé pohledy na telefon

Hodně veliká krabička

Při pohledu na telefon se každý zděsí jeho velikosti. Tohle, že má být supermoderní telefon? Přebohatá výbava se však musela někam vejít a nesmíme ani zapomenout na to, že byl vyvíjen už před poměrně dlouhou dobou. Rozměry 98,5 × 54,5 × 29 mm hovoří za vše. Konstrukce je véčková a v zavřeném stavu telefon vypadá jako úhledná cihlička. Anténa se pohodlně vešla do útrob a netrčí do prostoru, jak tomu u véček bývá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z1010 je obrovský mobil; zejména tloušťka

Designéři se nepouštěli do žádných divokých experimentů. Telefon se přísně drží geometrie kvádru, jen rohy jsou mírně zaobleny. Na čelní straně zavřeného telefonu je malý vnější displej, který je spolu s plastickým logem výrobce umístěn ve stříbrném, obdélníkovém poli. Zbytek předního krytu má tmavší, kovově šedý lak. Na zadní straně, která je celá vyvedena ve stejném odstínu, pak najdeme čočku fotoaparátu se zrcátkem pro tvorbu autoportrétů a gumovou krytkou chráněný konektor externí antény. Nemůže samozřejmě chybět také poutko pro uchycení šňůrky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana s malým displejem a logem výrobce • záda s objektivem fotoaparátu •
k telefonu lze připevnit poutko

Nejzajímavější jsou však boční části telefonu. Po stránce designu jim vévodí stříbrná linie a chromovaná tlačítka. Na levé straně je to dvojice tlačítek pro ovládání hlasitosti, vedle je krytka zásuvky pro paměťové karty Memory Stick Duo. Pravou stranu zdobí tlačítko spouště fotoaparátu a pečlivě zakrytovaný konektor pro sluchátka a USB kabel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka a záslepky na bocích telefonu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do Sony Ericssonu se vejde i paměťová karta

Do spodní strany je zabudován infraport a konektor pro připojení handsfree a nabíječky. Horní strana nese masivní kloub spojující obě části. Je velice pevný a nedovoluje ani sebemenší vůli i při otevřeném telefonu. Konstrukce telefonu je všeobecně velice pevná, nějaké vrzání je pro tento Sony Ericsson cizí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • krytka baterie • masivní kloub

Malé překvapení uvnitř

Otevření telefonu doplňuje jemné cvaknutí v konečné poloze. Délka telefonu rázem naroste téměř na úctyhodných devatenáct centimetrů. Tento rozměr vás asi nejvíce zarazí, když si telefon přiložíte k uchu – není to žádné mluvení do dlaně, mikrofon máte přímo před ústy a to ještě v dostatečné vzdálenosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon trochu připomíná mladší model Z600; je ale ještě větší

Numerickou část klávesnice tvoří velká tlačítka rozdělená do přesné mřížky s velkými mezerami. Jsou zapuštěna do roviny okolního krytu, což občas způsobí nedostatečný stisk. Kovově šedé ovládací části jinak stříbrné klávesnice dominuje kulatá, čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Ta je v chromovaném provedení stejně jako dvě funkční a dvě kontextová tlačítka, která ji obklopují. Pod navigační klávesou je ještě dvojice stříbrných tlačítek pro připojení k internetu a uskutečnění videohovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerická klávesnice • funkční tlačítka • podsvětlení je

Ano, tento telefon umí obyčejné telefonování obohatit o přenos obrazu. K tomu slouží druhá digitální kamera, která je umístěna těsně nad kloubem na horní části otevřeného telefonu. Je vsazena do malého černého rámečku, který je ozdoben nápisem Video Call, aby bylo na první pohled jasné, o co tu běží.

Klepněte pro větší obrázek
Objektiv vnitřní kamery určené pro videotelefonování


V druhé kapitole popíšu displej a klávesnici, budu se věnovat telefonování a psaní zpráv, zbude zde místo i pro funkce vestavěného fotoaparátu a kamery

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson T68i, Sony Ericsson Z1010, Test, Cihlička, Hudební skladatel, Eri, Nejvyšší nárok, Aibo, Malé překvapení, Son, Skříňka, Pře