Sony Ericsson Z200: si musíte zamilovat (test)

Otestovali jsme telefon plný emocí, který neohromí nabídkou funkcí, ale svým vzhledem a jednoduchým ovládáním. Najde se vůbec někdo, komu se nebude líbit?

Sborový zpěv upevňuje styl

Stylové telefony jsou tu od toho, aby uživateli nabídly vizuální a zvukový zážitek v podobě dávky melodií a obrázků. Sony Ericsson Z200 jako jeden z mála nabízí opravdu povedenou sérii barevných tapet do pozadí. Je patrné, že výrobce tuto oblast zábavy neodbyl, což ostatně můžete sami posoudit z přiložených fotografií. Podporovány jsou formáty JPEG, GIF a BMP. Do telefonu jich dostanete asi padesát. Dvacet z nich mohou být velké barevné tapety, zbytek tvoří jednoduché obrázky pro zprávy EMS. Výpis využité paměti sice uvádí číslo 16 jako maximální počet velkých obrázků, my jsme jich však napočítali rovných dvacet. Výpis paměti je vůbec trochu zavádějící, neuvádí velikost v kilobajtech, ale omezuje se jen na počet jednotlivých položek.  

 
Malá ukázka z bohaté galérie obrázků  

Pokud vás standardní nabídka omrzí, není nic snazšího než zavítat na wapové stránky Sony Ericssonu a stáhnout si nové obrázky. Pokud se zaregistrujete, můžete si zde založit dokonce i vlastní album. Druhou možností, jak získat nové obrázky, je využít vestavěný infračervený port.

 

Stejným způsobem můžete získat třeba další vyzváněcí melodie, pokud devětadvacet nabízených skladeb nestačí. Jednou z předností telefonu je kvalitní polyfonní vyzvánění – přesněji čtyřicetihlasé. Nabídka melodií plně odpovídá tomu, že se jedná o stylový telefon pro mladé, vyzvánění je vtipné a originální. Někdy však může působit rušivě a potom máte dvě možnosti, jak jej umlčet. Nabízejí se boční tlačítka, kdy jedno zmáčknutí vyzvánějící telefon ztiší a druhé hovor odmítne. Druhou možností je využít toho, že vyzvánění vychází z úzké štěrbiny, kterou není problém zakrýt jedním prstem. A jako u všech Sony Ericssonů, stisknutím tlačítka C lze telefon rychle uvést do tichého režimu.

Internet nesmí chybět

Už při stahování obrázků nebo melodií přijdete do kontaktu s wapovým prohlížečem. Připojení je vhodnější realizovat pomocí GPRS, jinak by se vám při pohledu na zbývající kredit mohlo udělat nevolno. Na stahování většího objemu dat (příkladem jsou zmíněné tapety) raději použijte vytáčené spojení. Nastavení telefonu pro připojení k internetu je jednoduché a přehledné. Začínající uživatelé si ale potřebné údaje mohou nechat zaslat instalační textovkou od operátora nebo z webu výrobce.

  
Displej poskytuje dostatečný komfort pro surfování

Surfování je díky kvalitnímu displeji pohodlné a poměrně svižné. Na displeji se zobrazí sedm a půl řádku textu. Korektně jsou zobrazovány také barevné obrázky.

  
Kompletní nabídka her

Vyhrajte svůj první titul

O zábavu se stará trojice grafických her. Relativně malý počet je vyvážen jejich nadprůměrným grafickým zpracováním. První hrou je klasická arkádovka s názvem Medová jeskyně (Honey Cave), ve které si dosyta zaskáčete a zastřílíte proti hejnům divokých včel. Druhým titulem je kosmická střílečka, ve které pilotujete malou vesmírnou loď a musíte sestřelit vše, co vám překáží v cestě. Poslední hra je podle mého soudu nejzajímavější – jedná se o podařený simulátor hry Mini Golf. I když se očividně jedná o herní systém Mophun, nové hry si do telefonu asi nestáhnete.

  


V další kapitole můžete porovnat telefon s konkurencí a zjistit jak jej hodnotíme my.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Alcatel One Touch 535, Motorola C350, Philips 530, Sony Ericsson T230, Sony Ericsson Z200, Osobní hit, Test, Správný okamžik, Eri, Prodejní síť, Podobný displej, Nejkrásnější telefon, Barevné menu, Son