Sony Ericsson Z200: si musíte zamilovat (test)

Otestovali jsme telefon plný emocí, který neohromí nabídkou funkcí, ale svým vzhledem a jednoduchým ovládáním. Najde se vůbec někdo, komu se nebude líbit?

Zapomeňte na multimédia

Pokud navštívíte položku Zprávy, budete asi mírně překvapeni. Kromě klasických textovek a zpráv EMS zde totiž nenajdete nic jiného. Výrobce totiž odvážně opomenul moderní způsob komunikace pomocí multimediálních zpráv MMS, což se mu v konečném zúčtování nemusí vyplatit. Bude se muset totiž spolehnout jen na obvyklou prodejní síť, neboť operátoři preferují pouze telefony schopné pracovat s MMS. Sony Ericsson Z200 nemá u mobilních operátorů šanci.

 
Prediktivní slovník T9 je v češtině

Telefon alespoň nabízí kvalitní práci s textovkami. Při psaní využijete čtyři řádky displeje, při čtení o dva řádky více. Společníka při psaní textovek vám bude dělat český slovník T9. Pokud se však rozhodnete pro jeho pomoc a budete psát včetně české diakritiky, počítejte s výrazným zkrácením jedné zprávy na 70 znaků. Sony Ericsson ale v menu nabízí volbu psát bez diakritiky, kde se do SMS vejde standardních sto šedesát znaků. Telefon odpočítává znaky až těsně před koncem každé části, informuje také o počtu částí, do kterých se dlouhá zpráva rozdělí. Znatelné zpomalení pocítíte až při psaní delší textovky.

  
Diakritiku lze naštěstí vypnout 

Pokud jste si zvykli na doručenky, najdete je i v Sony Ericssonu Z200. Každou zprávu můžete obohatit o jednoduchý obrázek nebo melodii.

S často posílanými frázemi si nemusíte lámat hlavu. Stačí když si je uložíte do položky šablony, kde budou po ruce, až je budete potřebovat. I když se jedná o telefon spadající do kategorie lowend, překvapivě disponuje také pamětí pro textové zprávy. Její velikost není omračující, ale sto paměťových pozic přijde vždy vhod.

  

O dochvilnost se nestarejte

Ve výbavě mobilu nelze přehlédnout osobitou ikonu kalendáře. Kalendář je jaksepatří grafický a nezvykle slušně zpracovaný s přihlédnutím k faktu, že se jedná o telefon z kategorie pro nenáročné uživatele. Své plány si můžete nechat zobrazit v měsíčním, týdenním a denním přehledu.

  
Podobně propracovaný kalendář budete v této kategorii shánět marně

  

Když si necháte poznámku v kalendáři připomenout, zobrazí se také na vnějším kulatém displeji. Opět krátce zatancuje ikona a po ní následuje aktuální čas následovaný textem poznámky. Po otevření na vás nepřehlédnutelně začne blikat celý displej i blok klávesnice, aby dal jasně najevo, že nastal ten správný okamžik, abyste něco udělali. Údaje v kalendáři nelze synchronizovat s odpovídající aplikací ve stolním počítači, ale to nevadí. Tuto výsadu nechejme jiným telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý displej plní mnoho úloh

V nabídce naleznete rovněž jednoduchý úkolovník a budík, u nějž lze nastavit opakování ve vybraných dnech v týdnu. Funguje i při vypnutém telefonu. Zbývající položky v nabídce kalendáře vyplňují položky Stopky a Odpočítávání. Stopky jsou pěkně graficky zpracované s několika mezičasy. Při aktivaci odpočítávání se budete se zbývajícím časem setkávat jak na hlavním displeji, tak i na displeji kruhovém na přední straně telefonu. Zde se jinak objeví nastavený čas budíku.

  
Pochvalu zaslouží opakovaný budík

  
Stopky nabízejí několik mezičasů


V další kapitole se zaměříme na obrázky a melodie, včetně jejich získání z internetu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Alcatel One Touch 535, Motorola C350, Philips 530, Sony Ericsson T230, Sony Ericsson Z200, Eri, Podobný displej, Test, Prodejní síť, Osobní hit, Správný okamžik, Son, Barevné menu, Nejkrásnější telefon