Sony Ericsson Z300i: levné véčko s drahými kameny (test)

Sony Ericsson připravil cenově zajímavý véčkový telefon pro nenáročné uživatele. Vyniká výborným konstrukčním zpracováním a dobrou klávesnicí, v oblasti funkcí se zase nepředá. Jestli jste ale žena, možná mu to všechno prominete. Dá vám totiž třpytivé kamínky!
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 • nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • kompaktní rozměry a dobrá hmotnost
  • příznivá cena
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • dobrá klávesnice
  • ozdobné kamínky
  • jednoduchý vnější displej

Hlavní nedostatky

  • pomalé reakce telefonu
  • pasivní displej
  • slabá funkční výbava
  • chybí infraport

Sony Ericsson Z300i: ve zkratce
cena 3 437 Kč
hodnocení dobrý (54 %)
rozměry 86 × 45 × 23 mm
hmotnost 74 g
hlavní displej 29 × 29 mm, 128 × 128 bodů, pasivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 250 h (pohotovost), 330 min (hovor)
komunikace systémový konektor, GPRS (třída 8)
paměť 0,7 MB, paměťová karta: ne
operační systém ne
adresář 200 jmen, vícepoložkový: ne, vyhledávání podle prvního znaku                              
vyzvánění polyfonní, 32 hlasů
zprávy SMS (50), T9 (nezkracuje), MMS
multimédia Mascot Micro3D
fotoaparát ne
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Z300i

Sony Ericsson se v listopadu minulého roku pochlubil se třemi novými telefony pro ty, kteří sahají pro peníze za nový mobil do kapsy hlouběji. Objevil se mezi nimi i nástupce populární konvičky na mléko, modelu Z200. Ten se už neprodává, bratr Z300i jej ovšem nahradí s plnou parádou. Tedy alespoň tou na pohled.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V barevné variantě "ametystová fialová"

Drahokamový kytovec

Boubelaté véčko působí na fotografiích poněkud neohrabaně. V ruce ale válí se v zavřeném stavu jak větší křemen, rozměry 86 × 45 × 23 milimetrů jsou příjemné. I hmotnost se drží na dobrých 91 gramech. Škoda jen použitých plastů. Se slzou v oku jsme vzpomínal na pevný úchop vybavenějšího véčka Z520i s „kamennými“ kryty. I tady jsou kryty měnitelné, kloužou ale jak koštýř v ruce opilcově.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z300i "naživo" • mezi jinými

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s klíčem

Musím ale pochválit, že konstrukce zpracování je na výborné úrovní, žádné pazvuky se neozývají. Kryty navíc drží tak pevně, že jsem se při každém snímání bál o jejich zlomení. Po celém obvodu nenarazíte na žádný jiný ovládací prvek, než jen na kolébku hlasitosti, která zastane i funkci rolovací. Na spodní straně je potom konektor pro nabíječku a připojení handsfree (není v balení).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí krytů

Konektor čerpání energie není poslední Fast-Port, stále má ještě krátké nože staršího typu. Mohutné ucho antény se teď schovalo pod plast, který nepatrně vyčnívá z úrovně zadního krytu. Možná měl být výklenek raději pryžový, držel by telefon na svém místě položený na stole a poskytoval by lepší oporu prstům při držení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Schovaná anténa • konektor připojení nabíječky a handsfree

Pohlédnu na kloub zavřeného véčka a vybavím si velrybu. Snad pro to silné rozevření stříbrných obvodových proužků, které se tady slévají – jako otevřená tlama se zuby cedícími plankton. Součástí balení je i malá kartička s lesklými kamínky imitujícími drahé kameny. Spodní strana každého z nich lepí, na krytu přitom drží docela pevně. Kamínky se nesesunuly ani při častém vytahování telefonu z kapsy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ozdobné kamínka na papíře... • ...a v praxi

Rákosníček ve fialovém

Na čelní straně je malé fialové jezírko s rozlišením 64 × 64 obrazových bodů. Displej je monochromatický. Fialovou barvu mu dodává sklíčko čelního krytu. Je to rozhodně elegantní řešení, příjemné světlo. Šestnáct milimetrů na výšku i na šířku není nic velkorysého, ale vzhledem k rozsahu zobrazovaného rozměry plně dostačují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fialové krycí sklíčko vnějšího displeje

Možnost zobrazení je dvojí – výchozí jsou analogové, ručičkové hodiny. Po stisknutí jednoho ze směrů kolébky hlasitosti se objeví čas v podobě digitální, spolu se sílou signálu a stavem baterie.


Dva možné vzhledy vnějšího displeje

 
Vnější displej v akci: volá neznámé číslo • zmeškaný hovor • volá šéf

Otevírání Z300i je dobré, největší zásluhu na tom má perfektní chod mechanismu kloubu. Pružiny začnou pomáhat už v polovině dráhy. Doraz je měkký a zpětné zaklapnutí doprovází příjemný zvuk, při kterém se nemusíte bát o displej. To vše ale za předpokladu, že použijete obě ruce. Otevírání jednoruč je vpravdě artistický výkon. Nemohl jsem se ale vynadivit, že výrobce dopustil, aby v otevřeném stavu telefon padal na hlavu. Přitom displeje jiných véček se dají tak dobře sledovat otevřené a položené na stole.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z300i se bohužel převažuje

Po otevření telefonu se ukáže rozlehlé sklíčko horního křídla. Přesahuje pasivní STN displej se 128 obrazovými body na výšku i na šířku až ke krajům těla telefonu. Fyzická plocha čítá 29 × 29 milimetrů. Pětašedesát tisíc barev je dobré skóre, jenže pasivní zobrazení se projevuje typicky pomalým překreslováním, barvy se převracejí i při minimální změně úhlu pohledu a o dobré čitelnosti na ostrém denním světle nemůže být řeč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sklíčko displeje • sluchátko • displej ve tmě

Jsme rovné, jsme oranžové... zamačkej!

Klávesnice Sony Ericssonu Z300i je velmi plochá, v případě alfanumerického bloku zcela zarovnaná s okolním povrchem. Jednotlivé klávesy jsou vyrobený z tvrdého průhledného plastu. Chápu zájem designérů, kteří se ženou za ozvláštněním, ale vnitřní část véčka není zajímavá ani na jiných místech, tak mohli alespoň zvětšit klávesy s čísly. Prostoru je dost, a tím jak jsou úzké a vzájemně poměrně vzdálené, hledá prst písmenka docela namáhavě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Klasické kontextové klávesy umisťuje výrobce na své levnější modely jen zřídka. Ani sem je nedal, místo nich sídlí pod displejem tlačítka „Yes“ a „No“. Pokud v nabídce existuje nějaké kontextové menu, vyvoláte ho klávesou vlevo dole od hlavního čtyřsměrného tlačítka s potvrzovacím středem. Korekční tlačítko vpravo zůstalo zachováno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní vypínač • kolébka hlasitosti


V další kapitole si ukážeme, co všechno telefon umí. Začneme adresářem a přes telefonování a zprávy se dostaneme k doplňkovým funkcím

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Samsung X490, Siemens CF62, Sony Ericsson J300i, Sony Ericsson Z300i, Drahý kámen, Son, Rákosníček, Test, Celý vzhled, Kámen, Dobré skóre, Slabá funkční výbava, Potenciální kupec, Eri,