Sony Ericsson Z520i: rozverná hračka s vyspělou duší (test)

Véčko od Sony Ericssonu jsme už dlouho netestovali. Vypadá dobře, má dva barevné displeje a mohutné ucho na hlavě. Na přední straně je oko fotoaparátu, uvnitř skvělé žebrování kláves a tělo z kamene. Působí mile, počítejte i se solidní výbavou.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 • mobile phone in English catalogue

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • aktivní TFT displej
  • vnější barevný displej
  • perfektní klávesnice
  • GPRS třídy 10
  • podpora Bluetooth
  • MP3 vyzvánění
  • široké možnosti personalizace

Hlavní nedostatky

  • malý a nepříliš kvalitní vnější displej
  • špatné pozorovací úhly vnitřního displeje
  • horší zvukový projev
  • absence rádia


Sony Ericsson ještě před prázdninami představil hned čtyři nové telefony. Mezi nimi se objevil i pokračovatel designu Z200 alias „konvička na mléko s uchem“. Je to model s kódovým označením Zoe, ve výkladech obchodů před ním bude stát cedulka Z520i.

 
Oficiální fotografie Sony Ericssonu Z520i

Véčka švédsko-japonské značky v oficiálním prodeji dlouhou dobu chyběla. Model Z520i přichází jako na zavolanou. Telefon je určen především mladší generaci, to kvůli svému rozvernému designu. Zároveň je to ale vyspělý telefon s dotaženými, ne jen polovičními funkcemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé obrázky Z520i

Co to neseš ve džbáně?

V zavřeném stavu má véčková konstrukce těla rozměry 83 × 46 × 24 milimetrů. Tradičně jsou to čísla bez antény, takže k výšce je v jejím případě třeba připočítat ještě jeden centimetr. Naživo působí telefon podstatně kompaktnějším dojmem, než jaký se zdá být na fotkách. Je opravdu malý, nejlépe je to vidět na snímcích, kde jej držím v ruce nebo při porovnání velikosti s platební kartou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • porovnání velikosti s platební kartou

Na první pohled zaujmou dva prvky – je to čočka fotoaparátu, ke kterému se dostaneme později, a pak mohutné ucho na horní straně telefonu. Je v něm anténa, v místech se slabším signálem by to mohla být výhoda. Díky němu evokuje vzhled telefonu právě onu zmiňovanou nádobu na mléko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zavřené véčko je velmi kompaktní

S takovým konstrukčním řešením ovšem souvisí vyšší hodnota vyzařování a měl jsem také obavy, že se kvůli velkému uchu nebude dát nový Sony Ericsson nosit v kapse u kalhot bez úsměvů okolí. Anténa je ale „přerostlá“ opravdu jen vůči zbytku těla Z520i, takže do kapsy vklouzne jako nic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z520i ze všech stran

Na kameni kámen

Se Sony Ericssonem Z520i dostanete i druhý přední a zadní kryt oranžové barvy. Ten je hladký a určený spíše ženám. Mužům se bude spíš líbit ten, který je na véčku připevněn z výroby. Je z šedého plastu a má hrubou strukturu, velmi podobnou kameni. Nic podobného jsem přímo na továrním kusu ještě neviděl, na Z520i vypadá tento kryt opravdu skvěle. Díky drsnému povrchu neklouže v ruce a působí hodnotným dojmem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
"Kamenný" kryt vypadá opravdu skvěle a na telefonu drží znamenitě

Konstrukční tuhost horní i spodní části je velmi solidní, i výměnné kryty sedí znamenitě. Dokonce tak dobře, že sejmutí horního dílu je souboj nutkání jeho výměny a pocitu, že jej určitě zlomíte. Spojovací otočný kloub je na tom o poznání hůře. V zavřeném stavu se dá horní částí „klouzat“ po spodní až o půl centimetru. Nebude to neduh jediného kusu, při živém setkání před několika měsíci jsme tento nešvar zaznamenali u všech předváděných vzorků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oranžová varianta

Na levém boku má nový Sony Ericsson tlačítka pro ovládání hlasitosti a spoušť fotoaparátu. K té mám velké výhrady, jako pravák jsem ji při práci s telefonem každou chvíli nechtěně mačkal, odpor nutný k jejímu stisknutí je neuvěřitelně malý. V rohu obruby je štítek infraportu a dole zdířka pro dlouhé nože konektorů typu Fast-Port.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Postranní tlačítka ovládání hlasitosti a spoušť fotoaparátu • infraport

Kdo nosí telefon nejraději na krku, nemusí si nutně kupovat masivní poutko – druhé místo pro provlečení se nachází pod konektorem. Zadní strana telefonu je rovná a hladká, pod uchem zaujme výrazná mřížka hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Masivní ucho a logo výrobce • Fast-Port konektor • mřížka hlasitého reproduktoru

Jdeme nováčka otevřít... je to nepohodlné. Horní list véčka je menší než základna a ve spáře není žádný žlábek, o který by se bříško prstu mohlo zachytit a telefon otevřít. Celý mechanismus navíc nepracuje tak, jak jsme zvyklí třeba u produkce Samsungu. Po překonání odporu pružiny vám nic nepomůže, „víko“ musíte dotlačit k aretaci sami. Doraz je příjemný, stejně jako při zavírání se ozve jisté klapnutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevírání není pohodlné

Klávesnice, jaká tu dlouho nebyla

S klávesnicí, jakou má Sony Ericsson Z520i, je radost pracovat. Véčková konstrukce dává prostor velkým tlačítkům. Klávesa pro návrat v nabídce, kontextové klávesy i korekční tlačítko jsou rovné a mají vybouleninu v místě popisky. Číselná tlačítka mají prohnutý profil a úplně dole jsou uloženy malinké klávesy pro přístup k wapu a pro zapnutí telefonu. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je opravdu výborná

Mikrofon není u véčka vhodné umisťovat na hranu přístroje, protože třeba ženy mají od ucha k ústům často jen kousek a spodní hrana telefonu by tak přesáhla úroveň rtů. Proto je i tady mikrofon umístěn mezi zmíněnými malými tlačítky na čelní straně spodního dílu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon je pod klávesnicí a směřuje dopředu • zajímavé detaily klávesnice • kloub

Díky velikosti tlačítek, jejich rozložení a odezvě se textovky píšou rychle, nabídka prochází intuitivně a používání kláves je jisté, bez překlepů, za které by mohly být v případě horšího provedení zodpovědné. Jsou to všechno superlativy, jenže klávesnici takových kvalit jako u Z520i Sony Ericsson skutečně dlouho nevyrobil. V porovnání s konkurenty to samozřejmě platí také. Podsvícení tlačítek souzní s výborným provedením. Modré světlo je dostatečně silné a naprosto rovnoměrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice


Druhá kapitola je věnována kvalitám a nedostatkům vnitřního a vnějšího displeje, projdeme si prostředí a vlastní menu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson Z520i, Son, Eri, Dobrá hratelnost, Závěrečný verdikt, Celý mechanismus, Hra, Prohnutý profil, Test, Kadeřník, Detailní náhled, Bublinka, Picasso