Sony Ericsson Z530i: ušatec se solidní výbavou (test)

Sony Ericsson se zaměřuje zejména na telefony klasické konstrukce. V jeho nabídce ale najdeme i několik véček. Jejich rodina se nyní rozrostla o model Z530i, který disponuje velmi solidní výbavou, neotřelým designem a také anténou ve tvaru velkého ouška. 2× video
Kapitoly článku

Prostředí a ovládání: animace na každém kroku

Uživatelské prostředí i způsob ovládání se nijak neliší od jiných telefonů této značky. Pohotovostní displej kromě stavu baterie, intenzity signálu a jména operátora zobrazuje ve spodní části i datum a čas a funkce přiřazené kontextovým klávesám. Ty nelze nijak změnit, a tak levou vstoupíte do výpisu hovorů, pravou pak do hlavní nabídky. Stejnou funkci ale plní i stisk středu navigační klávesy. Na pozadí displeje může být umístěna i animovaná tapeta. Jednotlivým směrům navigační klávesy lze nastavit libovolnou funkci z nabídky telefonu, jen směr nahoru má napevno přiřazenu aktivaci fotoaparátu.

Praktickou funkcí je tzv. Menu činností, které známe již ze Sony Ericssonu K750i. Spouští se malým tlačítkem vlevo dole a obsahuje tři záložky. Do první se řadí všechny zmeškané události, jako jsou zmeškané hovory, přijaté zprávy nebo aktuální události v kalendáři. Do druhé záložky si můžete poskládat rychlé zkratky na nejpoužívanější funkce, třetí pak obsahuje odkazy na vaše oblíbené wapové stránky.


Pohotovostní displej • hlavní nabídka

Hlavní nabídku telefonu tvoří matice dvanácti ikon. Jak je u nových Sony Ericssonů obvyklé, vstup do menu je doprovázen animací, při které se ikonky do svého umístění rozjedou z jednoho bodu. Zvolená ikona poté pulzuje. Animace lze nalézt i v dalších, textových, částech nabídky, kde jednotlivé položky postupně sjíždí shora. Animace bohužel není možné nijak vypnout, i tak je ale pohyb v nabídce svižný. Vzhled celého menu lze stejně jako u jiných telefonů Sony Ericsson změnit pomocí schémat. V telefonu naleznete pro začátek čtyři, další snadno stáhnete z internetu. Pro urychlení pohybu v nabídce můžete použít i klávesové zkratky.

Fotoaparát: falešný megapixel s bídnou kvalitou

Vestavěný fotoaparát má čip jen s VGA rozlišením, což v dnešní době již trošku zamrzí. Pořizuje tedy fotografie o maximální velikosti 640 × 480 bodů, které lze přímo v telefonu zvětšit na velikost 1280 × 960 bodů. Kvalita zvětšených fotografií se ale skutečnému megapixelu nevyrovná. Bohužel i kvalita snímků v základním VGA rozlišení je na nízké úrovni. Fotoaparát nezvládá správně vyvážit bílou a korigovat expozici. Snímky postrádají ostrost a barevnou věrnost. Z telefonu je ale dostanete do počítače přes Bluetooth, infraport nebo datový kabel velmi snadno.

Ukázkové snímky pořízené vestavěným fotoaparátem:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kompenzace expozice:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Interpolovaná fotografie na 1,3Mpx rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek

Ukázka efektů a panoramatické fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek  

Možnosti nastavení fotoaparátu jsou poměrně široké. Kromě ozvučeného videa v rozlišení 176 × 144 bodů, jehož délka je omezena jen volnou pamětí, můžete vytvářet panoramatické snímky, vkládat rámečky, upravovat expozici pomocí bočního dvojtlačítka nebo využívat čtyřnásobný digitální zoom, který ovšem funguje pouze při nižším rozlišení. K dispozici je i samospoušť, noční režim, čtveřice efektů a výběr jednoho ze čtyř zvuků závěrky, který se po aktivaci tichého režimu automaticky vypne. Přisvětlovací dioda ale chybí.


Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka • nastavení kvality snímků 

Snímky mohou být pořizovány s jednou ze dvou úrovní komprese. Pro jejich uložení slouží vnitřní paměť telefonu o velikosti 28 MB nebo paměťová karta. Prohlédnout si je pak můžete ve Správci souborů, který je tvořen třemi záložkami. Na první se zobrazují všechny soubory bez ohledu na místo uložení. Na druhém jen ty, co jsou umístěny na paměťové kartě. Třetí slouží pro soubory umístěné v paměti telefonu. Zde si je můžete prohlédnout i ve formě prezentace. Bohužel je nelze roztáhnout na celý displej. Pro úpravu snímků a videa jsou připraveny aplikace PhotoDJ a VideoDJ, které umožňují do fotografií přidávat různé objekty a stříhat a upravovat videozáznamy. Velmi vtipná je také aplikace pro úpravu obličeje s názvem FaceWarp.

 
Správce souborů je rozdělen na tři záložky • aplikace FaceWarp

Ukázkové video natočené telefonem:

VIDEO (3GP, 547 kB)

Telefonování: vysoký standard

Funkce týkající se telefonování jsou na velmi dobré úrovni. Telefonní seznam má kapacitu tisíc jmen, ke každému si pak můžete uložit až pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, jméno společnosti, poznámku a narozeniny, které se zobrazí i v kalendáři. Kontakty lze hlasově vytáčet a rozlišit vlastní vyzváněcí melodií a obrázkem. Vyhledávání v telefonním seznamu probíhá postupným psaním, zobrazeny ale mohou být jen kontakty na kartě SIM nebo v paměti telefonu. Obojí najednou není možné. Pod vybraným jménem rovnou vidíte výchozí telefonní číslo, bočními směry navigační klávesy pak listujete mezi ostatními čísly.


Telefonní seznam • každý kontakt může mít mnoho položek 

Příchozí hovory lze přijímat i pouhým otevřením telefonu. Jako vyzváněcí melodie poslouží jakýkoliv soubor ve formátu MP3, AMR nebo MID. Telefon zvládne až čtyřicetihlasou polyfonii. Vlastní polyfonní zvonění si můžete sami zkomponovat pomocí aplikace MusicDJ. Zvuk ve sluchátku je dostatečně hlasitý, probíhající hovor je možné jednoduše nahrát pomocí vestavěného diktafonu. Délka nahrávky je omezena pouze volnou pamětí. K dispozici je i hlasité handsfree a skupiny volajících, které složí pro hromadné odesílání SMS nebo filtrování hovorů.


Vkládání nového kontaktu

Vyzváněcích profilů najdete v telefonu celkem sedm. Každý profil má svou specifickou ikonku, která se zobrazuje i na vnějším displeji, takže ihned poznáte, který je právě aktivní. Mezi profily lze jednoduše přepínat v nabídce, která se zobrazí po krátkém stisku vypínacího tlačítka. Profily umožňují rozdílné nastavení hlasitosti, vibrátoru, zvuků tlačítek a režimu přijetí. Nastavení melodií je ale pro všechny společné.

Zprávy: SMS, MMS i e-mail

Ani zprávy všeho druhu nedělají telefonu problémy. Při psaní textových zpráv jsou k dispozici čtyři řádky textu, což není mnoho. Písmo je totiž velmi vysoké. Slovník T9 pracuje spolehlivě a má dostatečnou slovní zásobou. Diakritiku je možné vypnout, takže o plnou délku zprávy nebudete ochuzeni. Odpočítávání znaků se ovšem zobrazí až dvacet znaků před koncem každé části, takovýchto částí může mít jedna esemeska až deset. Rozepsaná zpráva se po zavření véčka automaticky uloží do složky Koncepty. Velmi praktickou funkcí je seznam dvaceti účastníků, kterým jste posílali zprávu naposledy. Ten se zobrazí ihned po volbě Odeslat a většinou vám ušetří zdlouhavé hledání v telefonním seznamu.

Přijatá textovka se zobrazí na pěti řádcích a upozorní na ni jeden ze šesti předpřipravených zvuků nebo jakýkoliv zvukový soubor uložený v telefonu. Přijaté nepřečtené zprávy se hromadí v menu činností, takže ihned vidíte, nejen kdo vám píše, ale i prvních pár znaků textu. Kapacitu paměti pro SMS výrobce neuvádí, ale nedostatkem místa rozhodně trpět nebudete.


Nabídka zpráv • seznam doručených zpráv • přijatá zpráva

Do multimediální zprávy můžete vkládat obrázek, fotografii, text, zvuk nebo video a jednotlivé prvky rozmístit na stránky a nastavit jim dobu zobrazení. Vše si pak zkontrolujete v náhledu. Maximální velikost jedné zprávy je 300 kB. Přijaté MMS se ukládají do stejné složky jako textovky a odlišuje je pouze rozdílná ikonka. Je možné vytvářet i hlasové zprávy, které vaši hlasovou poznámku odešlou pomocí MMS.


Na výběr jsou tři typy zpráv • tvorba MMS

E-mailový prohlížeč je také na velmi dobré úrovni. Nedělá mu problémy čeština ani práce s přílohami v obou směrech. Umožňuje ovládat několik účtů současně a stahovat celé zprávy nebo jen jejich hlavičky a to buď ručně nebo v pravidelných automatických intervalech.


Ve třetí kapitole se zaměříme nejen na organizační funkce, ale i na funkce pro zábavu a data. Na závěr příjde tradiční hodnocení.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V360, Sony Ericsson Z520i, Sony Ericsson Z530i, Son, Rozepsaná zpráva, Druhý směr, Přijatá textovka, Eri, Test, Hlavní prvek, Plnohodnotná podpora, SOL, Rychlý výběr