Sony Ericsson Z550i: stylové véčko s leštěným hliníkem (velký test)

Sony Ericsson rozšiřuje své modelové portfolio o další telefon véčkové konstrukce. Má označení Z550i a nabídne široké spektrum funkcí pro telefonování, organizaci času i zábavu. Snadno se tak může stát stylovější alternativou k velmi oblíbenému modelu K750i. Video!

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • stylový design
  • přední kryt z leštěného hliníku
  • vnější monochromatický displej orientovaný na výšku
  • kvalitní vnitřní displej s podporou 262 tisíc barev
  • 1,3megapixelový fotoaparát
  • vícepoložkový telefonní seznam pro tisíc kontaktů
  • e-mailový klient
  • slot pro paměťové karty Memory Stick Micro (M2)
  • MP3 přehrávač
  • vestavěné FM rádio s podporou RDS
  • čtečka RSS kanálů
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • velká nevyužitá plocha pod hlavním displejem
  • špatná hmatová orientace na klávesnici
  • obtížné otevírání telefonu jednou rukou
  • některé části telefonu náchylné na otisky prstů
  • fotoaparátu chybí krytka a přisvětlovací dioda
  • chybí EDGE
  • absence infraportu
  • do kalendáře nelze vkládat opakované události

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z550i

Letošní rok je na véčka od Sony Ericssonu opravdu plodný. Po nedávno uvedeném modelu Z530i, který má své dvojče i v řadě Walkman, přichází od švédsko-japonského výrobce na náš trh další telefon této konstrukce. A podle již představených telefonů není rozhodně posledním. Sony Ericsson si přitom dříve na véčkové telefony vůbec nepotrpěl. Novinka se řadí do vyšší střední třídy těsně nad již zmíněný model Z530i. Kromě stylového designu s předním krytem z leštěného hliníku toho umí docela hodně a funkčně se s pominutím fotoaparátu vyrovná i dříve elitnímu modelu K750i. Vzhledem k tomu, že se funkcemi i uživatelským prostředím a ovládáním jedná o typický telefon od Sony Ericssonu, dovolím si některé části této recenze převzít z již vydaných recenzí na jiné telefony této značky a opravit je, případně je doplnit a rozšířit.

Stylový elegán s hliníkovou zbrojí

Design nového véčka je technický a stylový zároveň. Sony Ericsson vsadil na jednoduché a zaoblené tvary, díky kterým si tento telefon těžko spletete s jiným. V zavřeném stavu má novinka rozměry 88 × 45 × 20 mm, což z ní činí středně velký telefon. Ani hmotnost 93 g nevyčnívá z průměru. Nabízet se bude ve dvou barevných variantách: kovově šedé a měděné. Já jsem měl k dispozici první barevné provedení, které působí chladněji než měděná varianta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon zezadu • srovnání s klíčem • telefon v ruce

Přední strana telefonu v zavřeném stavu je z velké části tvořena leštěným hliníkem kovově šedé barvy. Tento materiál na sobě ještě obsahuje velmi jemné svislé proužky, které telefonu dodávají jistou dávku výjimečnosti a elegance. Do kovového krytu je vyryto i jméno výrobce. V jeho středu ale zejména najdete monochromatický vnější displej, jehož písmo je orientováno na výšku podobně jako například u Motoroly Pebl. O vnějším displeji se podrobněji zmíním později. Nyní si musíte vystačit s konstatováním, že je chráněn krycím sklíčkem, které jej mírně přesahuje. Přímo nad displejem se pak nachází zrcátko pro tvorbu autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana • vnější displej • objektiv fotoaparátu chrání masivní obruba

Objektiv integrovaného fotoaparátu naleznete ještě o malý kousek výše v černé, již plastové části přední strany. Je chráněn opravdu masivní stříbrnou obrubou, která narušuje jinak poměrně pravidelný tvar véčka. Tato kružnice totiž vystupuje téměř o dva milimetry nad okolní povrch. Čočku uvnitř tak nebude snadné poškrábat, zato se v této prohlubni bude velmi ráda usazovat nečistota a prach. Odstranit je pak nebude příliš snadné. Kousek vedle objektivu je napsáno jméno modelu, které teď Sony Ericsson přidává na všechny své telefony. Černá lesklá část přední strany je bohužel spolu s krycím sklíčkem vnějšího i vnitřního displeje poměrně hodně náchylná na otisky prstů. Světle šedé kryty se s tímto problémem vypořádávají o poznání lépe.

 

Karty opět pod krytem

Než přejdeme k zádi, podívejme se ještě na boky telefonu. Přední strana je na okrajích zaoblena a vytváří tak spolu s druhou částí telefonu poměrně široký bok. Jediná ovládací tlačítka, která na něm najdete, se nacházejí na pravé straně nahoře. Jedná se o stříbrné dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, které se i přes své malé rozměry pohodlné tiskne. Spodní strana pak klasicky obsahuje datový konektor Fast-port.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky telefonu obsahují jen dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti

Při pohledu na záď telefonu vás jistě na první pohled upoutá plastické stříbrné jméno výrobce, které se nachází na šedém krytu baterie. Kryt baterie je plastový a netvoří celou zadní stranu telefonu. Zbytek zadní strany je proveden z černého matného plastu a kromě zajímavě řešené štěrbiny hlasitého reproduktoru obsahuje i dvojici záslepek a malé logo výrobce. Zadní kryt se při pevnějším stisku lehce prohýbá, jinak ale drží velmi pevně. Snadno jej lze sejmout pomocí čtvrtkruhového výstupku v horní části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po vyjmutí baterie • slot pro paměťové karty • úhel otevření je dostatečný • dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti 

Pod ním naleznete Li-Pol baterii o kapacitě 750 mAh. Oficiální údaje říkají, že by s ní měl telefon na jedno nabití vydržet až 320 hodin v pohotovostním režimu nebo 330 minut hovoru. V praxi je však situace poněkud odlišná, při normálním používání s nevelkým počtem hovorů byste měli telefon dobíjet jednou za tři až čtyři dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevřený telefon v ruce • spodní strana obsahuje klasický Fast-port

Pod zadním krytem se ale ukrývá i další zajímavé místo. Je jím slot pro paměťové karty typu Memory Stick Micro neboli M2, který je umístěn na levém boku telefonu. Karty jsou tak výměnné i při zapnutém telefonu a jeho bok nehyzdí žádná chatrná záslepka. Proto mi toto řešení, které známe již z modelů Z530i a W300i, připadá velmi praktické. Horní strana telefonu v zavřeném stavu je pak zcela plochá a neobsahuje žádné ovládací ani jiné prvky. Telefon tak na ni lze bez problémů postavit.

Na otevírání raději dvě ruce

Telefon jsme si z venku popsali, nyní tedy přistupme k jeho otevření. To není jednou rukou zrovna nejjednodušší. Obě části telefonu totiž v zavřeném stavu velmi těsně lícují a mezera mezi nimi pro prostrčení nehtu a poté celého palce není nijak veliká. Po chvíli cviku to ale zvládnete i bez pomoci ruky druhé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v různých pozicích 

Kloub je zpracován vcelku solidně. V zavřeném i otevřeném stavu projevuje jen velmi malou vůli, které si při běžném denním používání ani nevšimnete. Při otevírání i zavírání telefonu pomáhá pružinka, která horní díl po překonání počátečního tlaku dotlačí do konečné polohy. V levé straně kloubu je ještě umístěno poutko pro provlečení šňůrky.

Klávesnice: rozměrná a zcela plochá

Klávesnice zaujímá celou spodní část otevřeného véčka. Je tedy dostatečně rozměrná a mezi jednotlivými klávesami jsou poměrně velké mezery. Alfanumerická část je tvořena obdélníkovými tlačítky se zakulacenými rohy, které jsou uspořádány v přesné matici. Díky jejich velikosti se nemusíte bát překlepů, horší to ale bude s hmatovou orientací. Celá klávesnice je totiž zcela plochá a vůbec nevystupuje nad okolní povrch. Jinak se tlačítka tisknou jistě s tichým cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevřený telefon • klávesnice není příliš pohodlná

Jak je u telefonů Sony Ericsson obvyklé, je funkční část tvořena čtyřsměrný navigačním tlačítkem s potvrzovacím středem, dvojicí kontextových tlačítek, korekční klávesou a klávesou se zpětnou šipkou. Zcela dole pak naleznete ještě tlačítko pro vyvolání Menu činností a tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu. Ani funkční část klávesnice nevystupuje nad okolí a tlačítka se tak chovají zcela stejně jako u alfanumerické části. Všechna jsou dostatečně rozměrná a zvládnou je tak ovládat i lidé s většími prsty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka nevystupují nad povrch • hlavní navigační tlačítko s potvrzovacím středem • podsvícení 

Ve tmě jsou popisky kláves rovnoměrně podsvíceny modrým světlem. Pod klávesnicí pak ještě najdete mírně vystouplý stříbrný oválek, na který dosedá horní křídlo a který obsahuje i malou štěrbinu pro vstup zvuku do mikrofonu.


Ve druhé kapitole se podrobněji podíváme na oba displeje, uživatelské prostředí a ovládání telefonu i na vestavěný fotoaparát.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Z530i, Sony Ericsson Z550i, Plnohodnotná podpora, Styl, Les, Leštěný hliník, Test, Son, Rozepsaná zpráva, Velký, Véčkové telefon, Velký test, Esemeska, Zajímavé místo, Naplánovaná událost, Eri, Nevyužitá plocha, Přijatá textovka,