Sony Ericsson Z555i: nic pro pány (recenze)

Design je věc osobního názoru a jestli se vám tenhle kousek líbí, potěší vás zajímavá cena. Zvládne i multimédia.
Kapitoly článku

Po vstupu do menu vás přivítá matice 12 ikon, další nabídky jsou již jen textové. Protože se jedné o Walkman nepřekvapí podpora velmi krásných flash menu. V nabídce se lze pohybovat pomocí číselných zkratek. Do telefonního seznamu (který je vícepoložkový) lze uložit až 1000 kontaktů. Poměrně limitující je ale počet 2500 položek. Sice lze namítnout, že málokdo tak velkou kapacitu využije, ale je pro výrobce opravdu takový problém tuto kapacitu zvýšit? Kontakty lze zálohovat na paměťovou kartu a v případě potřeby je z ní také obnovit. Lze v nich vyhledávat postupným psaním, stále ale nebyl vyřešen problém se špatným zařazením kontaktů s diakritikou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Obrazovka pohotovostního režimu a hlavní menu ve dvou podobách
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka grafických témat, která se mění v závislosti na denní době

Žádných změn se nedočkal editor SMS, MMS ani emailový klient. Stejně tak i organizační funkce zůstaly stejné, jako u předchozích modelů. Nacházíme zde tedy úkolovník, kalendář, kalkulačku, stopky, poznámky, odpočítávání, paměť na kódy a samozřejmě také opakované budíky. Pokud vám někdo volá, případně vyzvání budík, lze jej utišit pohybem ruky tam a zpět před fotoaparátem. Po delším zkoušení mohu potvrdit, že to funguje velmi spolehlivě, ale nedokážu si představit, jak ráno máchám rukou nad fotoaparátem při snaze umlčet budík.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zprávy a kontakty: staří známí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace sdružené v nabídce Organizer

Na rozdíl od W380i nenabídne Z555 přehrávač Walkman, ani aplikaci TrackID, zbylé funkce již ale mají společné. Na obranu přehrávače Z555i je třeba říci, že není výrazně horší, než ten v čistokrevném Walkmanu. Do interní paměti 12 MB ale příliš mnoho skladeb nedostanete, navíc v základním balení chybí jakákoliv paměťová karta, takže vás čeká hned po nákupu další investice. Telefonu nechybí rádio s RDS, další zábavu zprostředkují Java hry, díky pohodlné klávesnici si je užijete více, než s W380i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a ukázka z předinstalovaných her

Integrovaný 1,3 megapixelový fotoaparát disponuje sice poměrně podrobným nastavením, to ale snímky příliš nevylepší. Kvalita fotografií odpovídá ceně telefonu, snímky jsou neostré, často se setkáme s přepálenou oblohou. Při horších světelných podmínkách nechybí spousta šumu. Opět chybí možnost natáčení videa.

Klepněte pro větší obrázek 
Takto vypadá prostředí fotoaparátu...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a takto pořízené fotografie
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka barevných efektů

Spojení se světem umožní na krátkou vzdálenost dodávaný kabel DCU-65. Díky podpoře USB Mass storage nejste nuceni instalovat žádné ovladače. Chybět nemůže ani Bluetooth podporující technologii A2DP, problém tedy nebude činit ani bezdrátový stereo poslech hudby. Se světem internetu vás spojí technologie GPRS a EDGE, obojí ve třídě 10.

Véčko za tři (tisíce)

Sony Ericsson Z555i je véčko s dosti netradičním designem, po funkční stránce je to však stále stejná písnička, chybí jakékoliv inovace. Netvrdím, že jsou v nižší třídě telefonů tolik zapotřebí, ale nejde stále jen měnit vzhled.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Černá varianta Z555i je sice relativně povedená, ale až se její netradiční povrch okouká, telefon dále nebude mít co nabídnout. Na fialovou variantu si udělejte názor sami z fotografií, nebo se na ni zajděte podívat do obchodu. V mém okolí se takto vyvedená Z555i nelíbí prakticky nikomu. Černá varianta bude prodejům nepochybně dominovat, otázkou ale zůstává, bude-li úspěšná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výhodou telefonu je pohodlná klávesnice, jen je přes seříznutý design obtížně přístupná. Ve výhodě budou i majitelé některého ze starších Sony Ericssonů, ovládání základních funkcí se příliš nemění. Posledním trumfem zůstává cena, která se pohybuje na hranici 3000 korun. Líbí se vám? Jestli jste na vážkách, Sony Ericsson má ještě jedno netradiční véčko: Walkman brášku Z555i, model W380i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kapitoly článku

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson Z555i, Pán, Pan, Pro +, Přiměřená cena, Son, Pohodlná práce, Stejná písnička, Stereo poslech, Něžné pohlaví, Eri, Následující odstavec