Sony Ericsson Z600: hamburger bez antény! (velký test)

Model Z600 je první véčko Sony Ericssonu, které se bude prodávat v Evropě. První pokus se sice zdařil, má to však několik ale. Aspirant na nejlepší mobil totiž skončil na třetím místě. Chcete vědět proč?

Poznámka: Mobilní telefon má naprosto stejné vnitřnosti jako T610; o tom ostatně svědčí i typ modelu, který se ukáže po stisku bočního tlačítka. U testovaného (nefinálního) vzorku je zde uvedeno T610. Původně jsem vás chtěl odkázat na popis funkcí v recenzi na T610, nicméně nakonec jsem se rozhodl pro zopakování; už jen proto, že jsem onu recenzi nepsal já, ale kolega Tomáš Votruba. I proto najdete v článku méně fotografií displejů, nefotili jsme zkrátka vše znovu.

Menu: hezké a barevné

Nyní se dostávám k menu. To je stejně jako na T68i a novějších mobilem maticové (základní úroveň), pohyb v menu se ovládá pomocí kurzorové klávesy. Menu je cyklické, ikony jsou hezky barevné, nicméně se neanimují, a to ani v případě, že je jedna vybrána. Název ikony, resp. daného podmenu, se objeví vždy po výběru nad maticí. Další úrovně jsou již textové a možnosti se zobrazují pod sebou – klasika. V menu se můžete pohybovat i pomocí klávesových zkratek, např. psaní zpráv je 5-1-1. Stejně jako všechny mobily této značky i tento má vlastní menu, kam můžete naskládat jakékoliv funkce. Podržením levé kurzorové klávesy v pohotovostní stavu se spustí první položka, kterou jste si v menu nastavili. Do vlastního menu se nejrychleji dostanete klávesy menu a tlačítkem tři.

   
Díky barevnému displeji vypadá menu na mobilu skutečně dobře --- Vpravo vlastní menu

Stejně jako u T610 i zde si můžete nastavit v menu témata – ostatně tuto funkci mají mobily značky od T68i (resp. T68m). Téma nastaví obrázek na pozadí, změní barvu písma atd. Zkrátka menu pak vypadá úplně jinak. Není problém ale pak si nastavené téma upravit jiným obrázkem či vybrat jinou barvu písma. Další témata si pak můžete stáhnout z wapu nebo webu – ostatně o tom psal Marek Lutonský nedávno. Témata si stejně jako další soubory můžete do mobilu poslat i přes infra nebo Bluetooth. Menu se mi zdálo o něco rychlejší než u T610, i celkově by měl být mobil rychlejší (např. v Javě).

 
Mobilu můžete změnit téma, takže menu pak není červené,
ale třeba stříbrné; mění se i obrázky na pozadí

Zavolejte mi

Telefonní seznam od dob T68i nedoznal nijak výrazných změn. Mobil neumí pracovat zároveň s kontakty na SIM a v paměti, pokud vložíte novou SIM, mobil automaticky nabídne možnost zkopírovat kontakty ze SIM do paměti. Tam se vejde celkem 510 čísel (nikoliv kontaktů!), takže pokud uložíte např. tři čísla k jednomu kontaktu, zaberete tři pozice – ale to je stará známá věc. Trochu mne mrzí, protože je to docela málo a není problém paměť zaplnit skutečně rychle (stačí dvě stě kontaktů a ke každému pár údajů).

Do seznamu se dostanete stiskem šipky dolů, tehdy ale můžete vyhledávat jen dle prvního písmene. Pokud chcete více, musíte jít přes menu do seznamu, zde vybrat "Volat kontakt" a zadat několik prvních písmen. Vzhledem k tomu, že se k této funkci nedostanete jako dříve delším podržením šipky doprava, je to poměrně nešikovné. Kontaktu lze přiřadit obrázek i vlastní melodii, která je v paměti, ryzí skupiny volajících Z600 stále nemá. Jména sice lze třídit do skupin, skupinám ale nepřiřadíte vyzvánění, jen je možné dle nich filtrovat hovory a posílat na ně zprávy.

   
Mobil neumí pracovat se SIM a pamětí současně --- Volba čísla je graficky povedená
--- V telefonním seznamu nelze hledat podle více písmen

Zvoní skvěle

Vyzvánění mobilu je velmi kvalitní, mobil bez problému zvládá výšky, horší je to s basy. Celková věrnost zvonění oproti originálu je špičková, přehrát můžete běžné MIDI, bohužel MMF mobil nezvládne. Přitom MMF je obecně kvalitnější a lze z něj dostat lepší melodie. Mobil hraje dobře rovněž díky tomu, že má externí reproduktor a nevyluzuje tóny přes reproduktor sluchátka, který zkrátka na věrnou reprodukci nemá „buňky“.

     
Externí reproduktor (vzadu) je při přehrávání vyzvánění znát

Zvonění se ukládají ve sdílené paměti o velikosti dva megabajty a bez problémů si je pošlete přes infra nebo Bluetooth (já musel použít Bluetooth, když infra nechodilo). Vyzvánění lze nastavit nejen pro hovory, ale rovněž pro SMS a MMS (ovšem je velmi omezen výběr) i pro budík. Nestačí-li vám melodie, které jsou uloženy v mobilu, ani ty, co lze stáhnout z internetu, můžete si složit ve vestavěném editoru vyzvánění, a to dokonce polyfonické!

   
Obrázky i melodie jsou uloženy v galerii

Mobilu nechybí profily vyzvánění, v nichž si můžete nastavit chování mobilu v různých situacích; ze starších Ericssonů zůstala zachována i funkce pro přesměrování a filtrování hovorů v závislosti na aktivovaném profilu. Rovněž je možné nechat aktivovat nějaký profil při události v kalendáři, např. profil schůzka před jednáním. Tichý režim lze na mobilu zapnout podržením céčka, přičemž lze nastavit, aby po zapnutí tichého režimu mobil vibroval.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Ericsson T39m, Nokia 3100, Nokia 3200, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55