Sony Ericsson Z610i: uvidíte, co jste ještě neviděli (test)

Zrcadlové véčko Z610i má magické kouzlo vrchního křidla a neviditelný vnější displej. Podporuje 3G sítě, pracuje se dvěma megapixely a jeho klávesnice patří mezi nejluxusnější psací nástroje. Nechybí paměťové karty. Dost řečí, Sony Ericsson má další povedený kus v portfoliu.

Malý podfuk na uživatele

Adresář telefonu je opět ten Sony Ericsson, který známe. Pojme celkem tisícovku jmen, ke každému kontaktu lze přiřadit až 28 položek. Namátkou: tři e-mailové adresy, obrázek, vyzvánění, název firmy, kompletní adresa bydliště nebo třeba narozeniny. Při jejich zadání budete dotázání, zda si tento záznam přejete zanést i do kalendáře. Problémem je, že ona tisícovka jmen je limitována údajem 2 500 čísel celkově. Více se do adresáře jednoduše nevměstná. Ve více číslech a e-mailech jediného kontaktu je možné listovat směry doleva a doprava.



Pět záložek k jedinému kontaktu

Musíte si vybrat, zda chcete prohlížet adresář na kartě SIM, anebo jen ten uvnitř telefonu. Najednou ne. Vyhledávání funguje na principu postupného zadávání znaků. K jednomu jménu se dá přiřadit jak obrázek, tak vlastní vyzvánění, skupiny ani jedno z toho nenabízejí. Podle skupin lze filtrovat hovory anebo rozesílat SMS a vytvořit si jich můžete tolik, kolik jen budete chtít.

Až vám někdo bude volat, ozve se dvaasedmdesátihlasá polyfonie. Nutno dodat, že zvukový projev je velmi kvalitní. Podporovány jsou i formáty MP3 a AAC. Pokud nebude stačit ani to, je v telefonu přichystán skladatel. Obsluha hovorů je prakticky dokonalá: ztlumení vyzvánění bez odmítnutí, vypnutí mikrofonu, konferenční hovory, hlasité handsfree – to vše Z610i umí. Pokud bude potřeba hovor nahrát, můžete počítat s celou zbylou pamětí.


Záznam zvuku je limitován pouze volnou pamětí

Zprávy s drobet jiným písmem

Editor zpráv si rozumí s textovkami, EMS, s rychlými zprávami a multimediálními MMS, e-mail nevyjímaje. Pro psaní SMS je k dispozici pět řádků, písmo se od dob K750i zase trošku změnilo. Je tučné, velmi dobře viditelné i pro uživatele se slabším zrakem. Slovník T9 pracuje spolehlivě, nezkracuje zprávy – když budete chtít, píše bez diakritiky a je možné jej trvale vypnout.


Editor zpráv • textovka • práce se zprávou a nastavení

Znaky se odpočítávají vždy až těsně před koncem jedné části zprávy, poslední dvacítka. Částí jedné zprávy může být až deset a při přechodu do další vás na to editor upozorní. Do multimediálních zpráv lze vložit text, obrázek, zvuk i nahraný videozáznam.

Organizace je u pozměněného Sony Ericssonu takřka stoprocentní. Kalendář má měsíční, týdenní i denní náhledy a jen jediný typ události pro všechno. Můžete si vybrat, kterým dnem má týden začínat. Pro splněné úkoly je nachystané odtržítko, stopky ani minutka rovněž nechybí. Absentuje jen převodník měn a jednotek, ani jednoduchá kalkulačka jej nemá. Při synchronizaci trpí Z610i stejným neduhem jako K600i, K610i a jejich předchůdci: jména začínající písmeny s diakritikou budete mít až na konci seznamu.

  
Kompletní nabídka organizátoru • zadávání nové události • měsíční pohled na kalendář


Týdenní náhled • zobrazení vybraného dne • náhled jedné události


Budíky mohou být až čtyři a je možné, aby obsahovaly obrázek i text


Stopky • jednoduchá kalkulačka (nerespektuje přednost matematických operací)

Popíráme existenci EDGE

K WAPu či přímo na internet se připojíte snadno. Slouží k tomu datové přenosy GPRS ve třídě 10, EDGE zdá se pro Sony Ericsson jednou existuje (viz například K790i), podruhé ne. Kde je pokrytí, je samozřejmě nejlepší využít rychlých toků UMTS. Wapový prohlížeč je dobře zpracovaný, umí zobrazovat i jednoduché webové stránky a klidně na šířku displeje. Je ovšem velká škoda, že si nerozumí s českou diakritikou.



Vestavěný internetový prohlížeč má mnoho možností (lupa, otočení na šířku atp.), ovšem nerozumí česky

S blízkým okolím můžete komunikovat přes Bluetooth anebo pomocí přiloženého datového USB kabelu, je podporována funkce klasického Mass Storage. Infraport se vytratil neznámo kam. V balíčku dostanete s telefonem i instalační CD s ovladači a potřebnými programy.

Hlavním doplňkovým prvkem v Sony Ericssonu Z610i je přehrávač hudebních souborů. Umí přehrávat všechny takové soubory v telefonu najednou, další možností je vytvoření vlastních jednoduchých playlistů. Informace z ID3tagů přečte, je ale škoda, že když běží přehrávač na pozadí a započne hrát další skladbu, neobjeví se informace o ní v horní části. Opakování i náhodný výběr jsou k dispozici, stejně tak jako úprava zvukových vlastností ekvalizérem. Škoda jen, že funkci MegaBass nejde dále upravovat. Basy zvýrazní totiž znamenitě, ale výšky a středy se pak ztrácejí. FM rádio novinka postrádá.

 
Přehrávač ve stylu Walkmanů Sony Ericssonu • přehrávání na pozadí

Líbím se ti?

Sony Ericsson Z610i je každým coulem okrasa konferenčního i domácího stolu a buďte si jisti, že až s rozsvítí „neviditelný“ displej, okolí začne vaše nové véčko se zájmem sledovat. Přitom je to uživatelsky přívětivý telefon, který dokáže usnadnit práci a organizaci času i tehdy, nejste-li vyloženě zaměřeni na „náročný byznys“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za devět a půl tisíce dostanete podporu 3G sítí, standardní 2Mpx fotoaparát, hudební přehrávač a paměťovou kartu Memory Stick Micro. To je myslím rozumná nabídka. Trochu mě jen zaráží absence podpory EDGE a chybějící infraport, zaprášená čočka fotoaparátu, protože není chráněna krytkou a zbytečná stavová dioda v rohu mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K610i, Sony Ericsson Z610i, Holka, Podporovaná funkce, Pravý multitasking, Kompletní adresa, Okrasa, Test, Vyfocený snímek, Son, Masivní kloub, Strohý výpis, Eri, Dobrý kontrast, Chybějící infraport, Malý přenos